Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obnova nakon potresa

Horvat o izjavama sisačke gradonačelnice: "Nije pokazala interes da joj pojasnim zakon, a nema poziva na koji joj se nisam javio"

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat komentirao je izjave sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček koja je se protivila odluci Vlade da se Sisak nakon potresa obnavlja po istom modelu kao Zagreb.

"Nakon 28. 12. kada je Sisak pogodila katastrofa u obliku potresa, desila nam se tragedija u obliku hrvatske Vlade. Sisak i građani nemaju nikakve šanse jer ne mogu sufinancirati 20 posto obnove", rekla je subotu gradonačelnica Ikić Baniček.

Pročitajte i ovo Potres na Tajvanu Iznad 6,0 prema Richteru Nema mira: Niz snažnih potresa i podrhtavanja pogodilo Tajvan Snažan potres prije četiri godine pogodio Zagreb - 1 Spora obnova FOTOGALERIJA Četiri godine od zagrebačkog potresa: Plenković promijenio četiri ministra, a obnova je predmet interesa europskog tužitelja

Ministar Horvat danas joj je poručio kako Grad Sisak nema potrebu i neće morati platiti niti jednu kunu u obnovi.

"Jučer sam poručio gradonačelnici da prouči zakon, ja ću joj ga pojasniti kao što pojašnjavam svima koji pokažu interes, ali ona nikakav interes nije pokazala i ono što sam jučer imao prilike čuti, izlazi izvan konteksta zakona", rekao je Horvat i objasnio kak će Sisačko-moslavačka žuapnija sa 20 posto sufinancirati konstrukcijsku obnovu višestambenih zgrada za koje se odluči da će se obnavljati.

"Država će o svom trošku sto posto financirati izgradnju zamjenskih stanova i zamjenskih kuća. I to jasno piše u samom zakonu. I toga se ne moraju bojati niti umirovljenici, niti oni koji su u ovom trenutku na Zavodu za zapošljavanje jer u sam Zakon ugrađen je i dohodovni i socijalni cenzus", rekao je.

"Sve što je vrijedi za potresom pogođeno područje vrijedi i za Grad Sisak", rekao je.

"Vlada je u samom zakonu ostavila mogućnost, ako županija Sisačko-moslavačka neće imati dovoljno fiskalnih kapaciteta, da Vlada RH u ime Sisačko-moslavačke participira s tih 20 posto. Zatomiti činjenicu da je u ovom trenutku Sisak u stupnju razvijenosti kategorije 6, kao i neki drugi gradovi koji su pogođeni potresom onda ili ne zna ili je stvarno podmuklo uvela prirez od 10 posto u jednu gradsku sredinu u kojoj se taj porez možda nije trebao plaćati", rekao je Horvat dodajući kako mu nije jasna izjava gradonačelnice.

"Ona jako dobro zna da ne postoji ni jedan poziv u proteklih 16 dana na koji se ja nisam javio", poručio je.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene