Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VELIKI INTERVJU

Ravnatelj SOA-e Daniel Markić za Dnevnik Nove TV o korupciji, cyber prijetnjama i Afganistanu: "Doći će sigurno do migrantske krize"

Aktualno Galerija Daniel Markić, ravnatelj SOA-e - 3 Daniel Markić, ravnatelj SOA-e - 3 Foto: DNEVNIK.hr Daniel Markić, ravnatelj SOA-e - 2 Daniel Markić, ravnatelj SOA-e - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ivana Pezo Moskaljov Ivana Pezo Moskaljov Foto: DNEVNIK.hr Daniel Markić, ravnatelj SOA-e - 1 Daniel Markić, ravnatelj SOA-e - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Daniel Markić Galerija 1/5 >>
Korupcija u državnoj upravi, cyber prijetnje, posljedice afganistanske krize i strah od moguće osvete, stanje u susjednoj BIH zbog radikalizacije - neke su od tema o kojima smo razgovarali s ravnateljem SOE Danielom Markićem. Hrvatski obavještajci, prema njegovim riječima, s velikim oprezom prate sve potencijalne ugroze.

Markić je potvrdio da je SOA uključena i u priču oko hrvatskih časnika iz akcije Bljesak zbog kojih je BiH tražila od Hrvatske preuzimanje kaznenog progona zbog sumnje da su odgovorni za ratni zločin počinjen u toj operaciji. S Markićem je razgovarala reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov. 

Pročitajte i ovo Daniel Markić, ravnatelj SOA-e za Dnevnik Nove TV Šef SOA-e o navijačima: "Ne ide nikome u prilog da su se tamo išli tući" Daniel Markić, ravnatelj SOA-e Dalje od kamera i javnosti Dnevnik Nove TV doznaje: Plenković u Grčku poveo i prvog čovjeka SOA-e

Što trenutno predstavlja najveći sigurnosni izazov za SOA-u?

Trenutno nema većih ugroza, imamo tu puno sreće i kad gledamo osobnu sigurnost naših građana ona je visoko na razini i tu smo na vrhu EU.

Koliko su ozbiljne cyber prijetnje?

Vrlo, i otkad imamo COVID pandemiju, i povećale su se! Znamo da su neke velike tvrtke u Hrvatskoj bile pod napadima, razgovaramo o potpisivanju ugovora kako bismo im pomogli u zaštiti.

Koje tvrtke?

Ne bih vam to naveo, razgovara se. Trenutno nas najviše zanima stanje u Afganistanu i posljedice koje će imati. Doći će sigurno do migrantske krize, ali ne slično kao što smo vidjeli dosad. Dio Afganistanaca koji je već u EU će tražiti azil koji nisu dobili dosad.

Hrvatska je bila na strani koalicije postoji li strah od odmazde od talibana i ISIL-a?

Moramo bit oprezni, da li će doći do odmazde, teško. Međutim, imali smo slučaj u prijašnjim migrantskim valovima, da su teroristi znali koristiti migracijske kanale prema EU i kroz Hrvatsku, tako da svakako trebamo bit na oprezu. Kad imate takve događaje kao sada u Afganistanu, prva opasnost su samoradikalizirane osobe, koje prateći što se događa kroz korištenje interneta, mogu same odlučiti nešto poduzeti.

Razmišlja li se možda o tome da se postroži stanje u hrvatskim diplomatskim predstavništvima?

Imamo određena mjesta koja su riskantnija, a to se već uzima u obzir.

Širi li se ta ideologija u susjedstvu, imamo povratak ISIL-ovih boraca, sljedeći tjedan Bilal Bosnić, jedan od vehabijskih vođa izlazi iz zatvora?

Nadamo se da će naše kolege tu situaciju pratiti ozbiljno i ne dozvoliti da zbog političkih igara u BiH, pitanje terorizma, postane alat u njihovim rukama.

Mnogi su nagađali o motivima zbog kojih BiH traži kazneni progon za hrvatske generale zbog operacije Bljesak - je li SOA uključena u tu priču?

Dakako da je uključena, nadamo se da će i to, kao što je pitanje terorizma da će prestati biti alat za političke manevre u BiH.

Mislite da je to političko pitanje?

Djelomično sigurno da je, ima i pravno, i Vlada je odlučila s pravom to riješit na pravni način, ali ne možemo negirat da je to i politički alat u nečijim rukama.

Ima li korupcije u pravosuđu?

Ima korupcije u svim tijelima državne uprave, ne samo u Hrvatskoj. O tome smo upozoravali.

Gdje?

Ne mogu detaljno o tome. SOA nije tu da, pa ni predsjedniku Vlade i države prstom pokazuje osobu i kaže ta je osoba korumpirana. To tako ne ide, mora slijedit pravni proces.

Kako surađujete s predsjednikom i premijerom - s kim bolje?

Odlično, jednako dobro...

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene