Hrvatska obilježava Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.


Vladina izaslanstva predvođena premijerom Andrejom Plenkovićem položila su vijence na zagrebačkom groblju Mirogoj. Ministrica kulture poklonila se žrtvama takozvane NDH u Jasenovcu, a predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandrokovic odao je počast žrtvama na otocima Sveti Grgur i Goli otok.

Vezani članci Dragutin Guzovski Vlada milijunima pomaže bivšim logorašima koji traže pravdu na srpskom sudu Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture - 3 Rijeka uskoro postaje Europska prijestolnica kulture: Na posljednjim detaljima radi se od jutra do mraka

A Marko Balen donosi priču o političkim zatvorenicima koji su robijali na tim pustim otocima.

Osamdesetdvogodišnji Želimir Kužatko svake godine obilazi Sveti Grgur gdje je robijao. ''Svi smo dobili jednaku optužnicu, djela protiv naroda i države, svi smo dobili iste članove i jednake kazne od pet godina do smrtne'', rekao je Kužatko.

Jeza prođe svaki puta živuće bivše zatvorenike koji su služili kaznu na susjednom Golom otoku.

''Nas šestorica smo osuđeni na 33 godine od toga smo nas trojica došli na Goli otok'', kaže Željko Crnogorac. ''Ako si rekao da nisi kriv, da si nevin, onda nisi mogao preživjeti'', kaže Tadija Zubak, bivši politički zatvorenik.

Dva otoka u rapskom akvatoriju poznati su i izvan granica Hrvatske.

U spomen na žrtve svih totalitarnih režima predsjednik Sabora Gordan Jandroković na Svetom Grguru i Golom otoku danas je položio vijence. ''Danas se sjećamo ljudi koji su stradali zbog toga što su pripadali drugoj naciji, vjeri, ili su imali drugačije političko opredjeljenje'', rekao je Jandroković.

Rapskim čelnicima cilj je oživjeti Goli otok. ''Mislim da je sazrjelo vrijeme da se počne razmišljati da se ovaj otok i gospodarski iskoristi, svakako da je turizam jedna od mogućnosti', rekao je Marin Mušćo, direktor TZ Lopar.

A dok su živi na Goli će otok dolaziti bivši zatvorenici i pokloniti se svim stradalima u totalitarnim režimima….

''Prije kad sam dolazio radovao sam se susretu s mojim bivšim supatnicima, a danas sam žalostan jer njih nema'', za kraj kaže Kužatko.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju