Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijer Andrej Plenković u pratnji ministra financija Zdravka Marića i drugih suradnika posjetio je Ministarstvo obrane i vojarnu na Plesu.


Ministar obrane Damir Krstičević premijera Plenkovića upoznao je o inicijativi uvođenja temeljnog vojnog osposobljavanja te "povratku postrojbi Oružanih snaga RH u neke sredine u kojima je vojska tradicionalno bila prisutna".

Vezani članci Andrej Plenković Plenković poručio oporbi: "Slikali su selfije sa Stefančukom, pljeskali mu, samo što suzu nisu pustili, ali ne bi mu pomogli" Rasprava u Saboru o obuci ukrajinskih vojnika - 1 Benčić Banožiću: "Kako tumačite da je premijeru svejedno, a traži dvotrećinsku većinu?"

Plenković je, prilikom obilaska vojarne na Plesu, govorio i o ideji vraćanja obaveze služenja vojnog roka, objasnivši to i tezom da bi se time popularizirale Oružane snage.

"Hrvatski narod voli Hrvatsku vojsku. To je ono što znamo i što vidimo kada god dođe do susreta između ljudi i Oružanih snaga. Ono što ministar želi je da jednom ovakvom inicijativom, mjerom, idejom za sada, popularizira hrvatske Oružane snage, učini ih atraktivnima mladim ljudima, novim generacijama, onima koji se danas ne sjećaju vremena Domovinskog rata", rekao je Plenković, dodajući da je to jedna od ideja o kojima će raspravljati u sljedećim tjednima i mjesecima. 

Krstičević je istaknuo kako "moramo biti svjesni novih sigurnosnih ugroza, prijetnji i rizika koji su kompleksniji nego prije, te je upravo zbog toga važna politička, stručna, ali i javna rasprava o donošenju strateških dokumenata i odluka koje se tiču svih građana".

Izvijestio ga je i o dosadašnjim aktivnostima na području donošenja novih strateških dokumenata, Strategije nacionalne sigurnosti i Zakona o sustavu domovinske sigurnosti.

Uskoro nacrti prijedloga

„Sustavnim radom, korak po korak, radionicu po radionicu, uvjeren sam da ćemo uskoro imati Nacrte prijedloga ovih dokumenata“ rekao je ministar.

Podsjetio je kako nas ove godine čeka važna odluka o budućnosti borbenog zrakoplovstva koja zahtijeva najširi društveni konsenzus, a koja podrazumijeva odgovornost i za buduće generacije.

Potpora civilnoj zajednici

„Podizanje izdvajanja za obranu, jačanje sposobnosti sastavnica sigurnosnog sustava, mora biti u potpori i civilnoj zajednici jer sve je to jamac uspješnog gospodarstva kao osnovnog temelja razvoja“ zaključio je ministar.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov upoznao je premijera sa stanjem i planiranim aktivnostima u Oružanim snagama RH. Ukratko je predstavio strukturu i razmještaj postrojbi te izvijestio o aktualnim zadaćama, od sudjelovanja u mirovnim misijama i operacijama, planiranim vojnim vježbama i obuci te pomoći koju pripadnici Oružanih snaga RH pružaju civilnim institucijama i lokalnoj zajednici kroz hitni medicinski helikopterski prijevoz, akcije traganja i spašavanja i protupožarnu zaštitu.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju