Redovito istraživanje CROBAROMETAR DNEVNIK NOVE TV donosi najnovije podatke o popularnosti hrvatskih političara.


Političari na kraju 2016. ne mogu biti zadovoljni, sve su manje popularni među građanima. Donosi to DNEVNIK NOVE TV u redovitom CROBAROMETRU.

Predsjednica, premijer i predsjednik Hrvatskog sabora sve manje popularni

Vezani članci Gordan Jandroković (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Jandroković o mogućoj sabotaži predsjedničkih izbora iz redova HDZ-a: "Ne isključujem tu opciju" Crobarometar: Podrška radu Predsjednice (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Problemi u izbornoj godini: Topi se potpora Predsjednici, za svoj rad više nema potporu većine građana

Predsjednica Republike među građanima i dalje ima najviše onih koji o njoj imaju pozitivan dojam, njih 61 posto. Negativan dojam o predsjednici ima 32 posto ispitanika. Premijer Plenković godinu završava s činjenicom da o njemu 56 posto građana ima pozitivan dojam, a negativan njih 31. O Boži Petrovu 47 posto građana ima negativan dojam, a pozitivan dojam ima njih 41 posto. Davor Bernardić kao šef oporbe prvi je put testiran među biračima i o njemu građani imaju podijeljeno mišljenje. 38 posto tako ima negativan dojam, a 37 posto pozitivan.



I predsjednica, premijer i predsjednik Hrvatskog sabora u ovom mjesecu počeli su gubiti potporu.

Premijer Plenković ipak bolji od prethodnika

Premijer Plenković može računati na 56 posto građana koji o njemu imaju pozitivan dojam. U istom vremenu, veljači 2012. o Zoranu Milanoviću pozitivan dojam imalo je 48 posto građana, a u veljači 2008. o Ivi Sanaderu njih 39 posto.

Predsjednik bolji od Predsjednice

Predsjednica je nazovimo to "najpopularnija" u Hrvatskoj, ali njezin prethodnik Ivo Josipović u istom razdoblju mandata, odnosno u prosincu 2011., bio je bolji. O njemu je pozitivan dojam imalo 80 posto birača.

Građani daju podršku radu Predsjednice, ali...

Većina građana, njih 54 posto, daje podršku radu predsjednice, a njih 34 posto ne odobrava ga dok njih 12 posto ne zna.

Predsjednica može biti djelomično zadovoljna, ali pogleda li trendove, već treći mjesec među biračima pada potpora njezinu radu, a raste broj onih koji su nezadovoljni.



NAPOMENA

Terensko istraživanje provela je agencija IPSOS između 1. i 18. u mjesecu. Podaci se prikupljaju na uzorku od 968 punoljetnih građana Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/-3,3%, a za rejtinge stranaka +/- 3,6%.