Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE

CROBAROMETAR Šok za Milanovića: Mirela Holy među SDP-ovcima popularnija od njega

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U samo mjesec dana ORaH je narastao na 7,5 posto te su zbog ovakvog rasta jedan od fenomena posljednjeg desetljeća. SDP i HDZ su izjednačeni na vrhu liste.

HDZ IZJEDNAČEN SA SDP-OM

Hrvatska demokratska zajednica prvi je put prva na listi popularnosti. Vidljivo je to iz redovitog CROBAROMETRA koji provodi IPSOS PULS, a objavljuje Dnevnik Nove TV. SDP je zbog svojih afera i svađa premijera i ministra financija kažnjen. Istovremeno, istraživanje je završeno nepravomoćnom presudom HDZ-u, pa će se pravi učinci rejtinga te stanke vidjeti za mjesec dana.

HDZ je sa SDP-om izjednačen gotovo u promil. HDZ mjesec ožujak završava s potporom od 20,4 posto, a SDP mjesec završava s 20,3 posto.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković REZULTATI ANKETE Tko će sastaviti Vladu? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj

SDP-OV TREND SILAZAN – HDZ-OV STABILAN

SDP posljednjih mjeseci ima silazni trend, a u posljednjih 5 mjeseci izgubio je 6 posto potpore. Istovremeno, HDZ je u istom razdoblju praktički zacementiran na istom postotku.

SUDAR VELIKIH STRANAKA POSLJEDNJIH GODINA


Dvije vodeće stranke su posljednji put, nakratko, bile izjednačene u srpnju 2011. godine. No, SDP je imao više-manje kontinuiranu prednost pred HDZ-om sve od kraja 2008. i početka 2009. godine. Od sredine 2007. godine do početka 2009. dvije stranke bile su izjednačene na razini od oko 30%, da bi sada ponovno došlo do izjednačenja, ali na razini od oko 20%.

TKO JE LIDER HDZ-A – RUŽA TOMAŠIĆ

Tomslav Karamarko je predsjednik HDZ-a no čini se da i nije najpopularniji u svom biračkom tijelu. Njega podupire 52 posto birača. Ali zato njegova koalicijska partnerica Ruža Tomašić uživa veću potporu. Nju podupire 62 posto birača. Čak je i među biračima HDZ-a popularnija Mirela Holy s potporom od 60 posto. I tu je najpopularniji među biračima HDZ-a Ivo Josipović s potporom od 65 posto birača.

ORAH RASTE – PRAVI FENOMEN


ORAH Mirele Holy je u mjesec dana narastao na 7,5 posto. Porastao je za nekoliko postotnih bodova u mjesec dana. I, zapravo, zbog ovakvog rasta jedan je od fenomena posljednjeg desetljeća. No i dalje su Laburisti treća politička opcija s potporom od 8,7 posto.

GUŽVA MEĐU OSTALIMA


Blok umirovljenika zajedno ima potporu od 3,6 posto, kao i moguća lista Milana Bandića. Potom slijedi HDSSB s 3,3%, a isti postotak potpore ima i Nacionalni forum. HNS je na 2,3 posto, HSP dr. Ante Starčević na 2,2 posto, HSLS na 2 posto. Ispod dva posto potpore su stranke kao HSP s 1,7 posto, IDS s 1,4 posto, HSU s 1,3 posto i Hrast s 1,3 posto. HSS ima 1,1 posto. Hrvatska zora je na 0,9 posto, a Grubišićeva lista posve je nevažna s 0,8 posto. Ostale stanke osvajaju 1,4 posto, a neodlučnih je birača 12,7 posto.

VELIKO POSPREMANJE POLITIČKE SCENE – NOVA VLADA VIŠE STRANAKA

Sudeći po trendovima posljednjih mjeseci, nakon više godina stabilne većine SDP-a i HDZ-a, čini se da su se birači počeli preslagivati, i to u ovom trenutku više na ljevici i centru, a u manjem broju na desnici.

Da se u ovom trenutku održavaju izbori, vladajuća koalicija osvojila bi 26 posto potpore birača. HDZ-ova koalicija pak osvaja 24 posto birača. Laburisti su treća opcija s 10,2 posto, a da se izbori održavaju danas, ORaH bi osvojio 8,5 posto glasova birača. No i Savez za Hrvatsku ima značajnu potporu sa 7,4 posto. Nacionalni forum i HSLS su na 5,4 posto, a moguća Bandićeva lista je na 4,5 posto.

Ostale liste osvajaju 2,5 posto, a neodlučnih je birača 11,4 posto.

VLADINA POLITIKA- GRAĐANI SVE MANJE VJERUJU

Vlada ima sve manju potporu birača za svoju politiku. U ovom trenutku politiku Milanovićeve Vlade podupire samo 22 posto birača, a ne podupire 72 posto birača, dok ne zna njih 7 posto. Ovo je ujedno i najveći broj građana koji ne podupiru Vladu u ovom mandatu.

PESIMIZAM – SMJER HRVATSKE

Sve je manje optimista oko smjera kojim zemlja ide, za sada ih ima 17 posto, a da zemlja ide u lošem smjeru u ovom trenutku misli 77 posto birača. I to je također najveći broj pesimista u mandatu Zorana Milanovića. Ne zna njih 17 posto.

KOALICIJA OPSTAJE

Vlada će, točnije koalicija, sudeći po raspoloženju građana opstati do kraja mandata. I to misli 73 posto birača, a da će se raspasti prije misli 18 posto birača. Ne zna njih 8 posto.

PREDSJEDNIK – GUBI LI POTPORU
?

Predsjednik Josipović, iako s velikom popularnošću u odnosu na ostale političare, izgubio je značajnu potporu i sada pozitivan dojam o njemu ima 62 posto birača, dok negativan ima njih 30 posto. To je za predsjednika jedan od najlošijih rezultata u mandatu.

POLITIČARI – SVI IZGUBILI POTPORU


Zoran Milanović i Tomislav Karamarko u ožujku su izgubili potporu. Milanović je na najlošijih 28 posto potpore birača, a Karamarko je na jednom od najlošijih rejtinga, s potporom od 18 posto.

Predsjednik Josipović pak uživa 73 posto potpore, nešto manje nego prijašnjih mjeseci. U izbornoj godini to nije nimalo dobro, ali je i dalje visoka potpora.

Iza predsjednika je na drugom mjestu i sa stabilnom potporom od 67 posto Mirela Holy.

Dragutin Lesar pao je tako u sjenu, ali i dalje ima potporu 55 posto birača, a Josip Leko ima 50 posto potpore.

Ivan Grubišić je pak na 44 posto potpore. Vesna Pusić je na 39 posto potpore, a Ruža Tomašić ima potporu od 33 posto. Zoran Milanović, s potporom od 29 posto, polako klizi u drugi dio ljestvice. Iza njega su na nacionalnoj razni Vladimir Šišljagić s potporom od 22 posto te Tomislav Karamarko s 18 posto.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene