Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŠTO JE OBILJEŽILO VELJAČU

Novi Crobarometar: Jesu li se afere odrazile na rejting HDZ-a, gdje je tu najjača oporbena stranka i što građani misle o radu Vlade? Bilježi se i jedan zanimljiv fenomen

Aktualno Galerija +0 Mislav Bago Galerija 1/1 >>
Početak cijepljenja i cijepljenje preko reda, to je obilježilo veljaču.

Dnevnik Nove TV donosi redovito mjesečno istraživanje Crobarometar koje već godinama najbolje pokazuje trendove raspoloženja građana, bilo da su u pitanju političari ili stranke.

HDZ i dalje dvostruko jači od SDP-a

Hrvatska demokratska zajednica nema razloga za zabrinutost. Niti jedna afera na tu stranku nije se odrazila – točnije neokrznuti su prošli kroz sve. Tako veljaču završavaju s potporom od 30,9 posto. Sve afere s gradonačelnicima, plan cijepljenja... ništa to nije utjecalo na rejting HDZ-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Korona u Hrvatskoj Godina iz noćne more: Gdje smo danas, 365 dana od početka zaraze koja je već sada promijenila svijet?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna večeras u provjerenom Zbog prijave nezakonitih legalizacija objekata načelniku Milne na Braču prijete smrću: "Još samo jednom progovori, zakopat ćeš i dijete u crnoj rupi"

SDP s novim vodstvom konsolidira stranku, a rejting je i dalje daleko ispod HDZ-a. Tako da Peđa Grbin može računati na 17,2 posto potpore.

Stranka Možemo uzima glasače SDP-u i trenutačno su treća opcija s potporom od 9,3 posto. Odmah iza je MOST s potporom do 8 posto te Domovinski pokret sa 6,8 posto.

Male stranke bez kojih se ne može vladati

Sve ostale stranke daleko su ispod izbornog praga. Centar je tako na 2,1 posto, HSS s jednim od lošijih rejtinga na 1,4 posto, slijedi IDS s potporom od 1,4 posto. Zatim je tu Radnička fronta koja može računati na potporu od 1,3 posto. Živi zid odavno je u padu i sada mogu dobiti potporu od 1,2 posto.

Sve ostale stranke su ispod 1 posto, od desnice do ljevice, i zajedno imaju 7,1 posto. Tako primjerice Reformisti imaju 0,8 posto, HNS je na 0,6 posto, Suverenisti su na 0,3 posto te GLAS na 0,1 posto. Dramatično je u posljednjih nekoliko mjeseci porastao broj neodlučnih i sada ih je 13,3 posto, a primjerice u prosincu ih je bilo samo 5 posto.

Zemlja tone u pesimizam

Pesimizam je već treći mjesec u porastu. Tako 71 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru, njih 21 posto su optimisti, a 8 posto ne zna.

Vlada odavno nema potporu za svoje politike. Treći mjesec zaredom raste broj nezadovoljnika tako da trenutačno Vladin rad ne odobrava 58 posto ispitanika, odobrava njih 34 posto dok ne zna 8 posto ispitanih.

Predsjednik svojim radom podijelio Hrvatsku

Predsjednik Republike svojim istupima nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Trenutačno njegovu politiku ne odobrava 50 posto građana, a odobrava njih 42 posto. Ne zna 8 posto ispitanika.

Predsjednik za svoje politike ima potporu među starijom populacijom, a većina nezadovoljnika je generacija od 30 do 60 godina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nije ga željela otvoriti Policija o uhićenju vlasnice kafića kod Imotskog: "Željela u postaju otići u pidžami"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vršnjačko nasilje Masovna tučnjava maloljetnika u Vukovaru: Dvojica završila u bolnici, više ih privedeno

Tri institucije - građani im sve manje vjeruju

Tri institucije također bilježe pad popularnosti kad se građane pita da ih se ocijeni školskim ocjenama.

Predsjednik tako dobiva 2,73 ili ''trojku'', Vladi su dodijelili 2,43 ili ''dvojku'' te Hrvatski sabor ocjenjuju s 2,05 ili ''dvojkom''.

Napomena:

Istraživanje je provela agencija IPSOS na 990 građana metodom osobnog razgovora od 1. do 20. veljače. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto.

Najgledanija informativna emisija u zemlji, Dnevnik Nove TV, u utrci je za medijsku nagradu Večernjakova ruža u kategoriji TV emisija godine.

Podržite je svojim glasom, a kako to učiniti saznajte ovdje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene