Obavijesti Video Pretražite Navigacija
lančana reakcija

Rast cijena obara rekorde, a problema imaju i susjedi: "Kako mislite da umirovljenik preživi sa 600 eura mirovine i plati sve troškove i obveze?"

Aktualno Galerija Đurđa Novak Mrnjak Đurđa Novak Mrnjak Foto: DNEVNIK.hr Krešimir Domjančić Krešimir Domjančić Foto: DNEVNIK.hr Cijene namirnica Cijene namirnica Foto: DNEVNIK.hr +0 Verica, Bregana Galerija 1/4 >>
Iz mjeseca u mjesec hrana je sve skuplja. Prošli mjesec godišnja inflacija iznosila je 3,8 posto, najviše od davne veljače 2013. Poskupljenja muče cijelu Europu pa i susjede Slovence, zato je ekipa Dnevnika Nove TV usporedila cijene, ali i primanja, u Hrvatskoj i Sloveniji.

Iz mjeseca u mjesec za isti novac u vrećicama sve manje i manje, žale se i građani u Bregani. Prošli mjesec za kruh i žitarice trebalo je izdvojiti 5 posto više nego lani, isto toliko poskupjeli su i mlijeko, sir i jaja, ali najviše ulje i maslac - više od 20 posto.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović objava na facebooku Oglasio se Milanović: "Ljudi, oni kradu i svima nam se smiju" Ilustracija Doznaje Dnevnik Nove TV Od utorka još jedno poskupljenje: Pogledajte koliko rastu cijene goriva

"Ako 2000 kuna potrošite, 200 kuna gore, 200 kuna su porasli troškovi", kaže Verica iz Bregane.

Stanovnicima Bregane na svega par koraka je Slovenija, ali kažu kako se već godinama ne isplati u šoping preko granice. "Još su i skuplje neke stvari", kaže stanovnica Bregane.

Jer i susjedi iz Slovenije bore se s poskupljenjima, a razlike u cijenama su male. U Hrvatskoj litra ulja stoji između 13 i 17 kuna, a u Sloveniji između 15 i 19, mlijeko pak između 5 i 9, a kod susjeda 6 i 10 kuna. 10 jaja u Hrvatskoj stoji od 12 do 19 kuna, preko granice od 11 do 21 kunu.

"Užasno, pogledajte kakve su mirovine danas", kaže stanovnik Slovenije. "Kako mislite da umirovljenik preživi sa 600 eura mirovine i plati sve troškove i obveze?", pita se drugi.

No dok je minimalna slovenska mirovina oko 3750 kuna, hrvatski prosjek je 2850. Hrvatska prosječna plaća oko 7000 kuna, a slovenska 9600.

"Sve je skuplje, a šta ćemo kad ne možemo protiv toga ništa", kaže Marija iz Bregane.

A zbog skupljih namirnica cijene su za nekoliko stotina kuna počeli dizati i domovi za starije.

"Pašteta je otišla 100 posto gore, čajevi isto, šećer, brašno, primorana sam bila dići cijene", kaže Đurđa Novak Mrnjak, vlasnica Doma za starije i nemoćne osobe.

Zbog rasta cijene nafte najviše je poskupjela usluga prijevoza, ali inflacija se prelila i na poštu. Poskupjeli su više od 20 posto.

"Sve naše cijene idu prethodno na odobrenje kod HAKOM-a i ne možemo cijene mijenjati bez njihovog odobrenja po točnom izračunu ovisno o kretanju cijena energenata, opće inflacije", kaže Krešimir Domjančić iz Hrvatske pošte.

Lančana reakcija zasad se značajno ne osjeća jedino na cijeni mesa, ali ni to neće još dugo potrajati. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene