Zbog goriva su poskupjele i trajektne karte, karte za katamarane, ali i autobusne karte. I to za 30 posto. Neke linije su, javlja reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić, i ugašene jer prijevoznicima nisu isplative.

Galerija Brodski prijevoz - 4 Brodski prijevoz - 2 Brodski prijevoz - 3 +3 Brodski prijevoz - 1

Do Ugljana, otoka nasuprot Zadru, šale se Zadrani, može se i plivajući. No, šalu na stranu, prijevoz do jadranskih otoka ovoga se ljeta plaća i tridesetak posto više nego lani.

Vezani članci Ilustracija - 5 Vlada ponovno intervenirala: Pogledajte nove cijene goriva na benzinskim pumpama Autobusni prijevoznici - 1 Autobusni prijevoznici traže četiri mjere za pomoć, strah ih je i ograničenja točenja goriva

"Mislim da je to jedna krasna cijena i da ćemo bankrotirati, ali dok ima - ima. Jednom se živi", kazao je Pavao iz Zagreba.

No, kažu putnici, dobro će razmisliti hoće li i mogu li s ovakvim cijenama na jednodnevne izlete do otoka. I brodari su na mukama. Katamaran koji je plovio na liniji Split – Bol – Makarska – Korčula – Mljet – Dubrovnik ove sezone više ploviti neće. Razlog su preveliki troškovi.

Privatni brodar putnicima se ispričava, nudi povrat novca za kupljene karte. Za razliku od komercijalnih, linije s javnom uslugom sufinanciraju se na godinu s više od 320 milijuna kuna iz državne blagajne. Unatoč tome, da bi plovile, dio tereta plaćaju građani.

"Naravno da brodari ne mogu ići u gubitke iako imaju ugovore, oni moraju biti na nekakvoj nuli i po zakonu i po propisima Europske komisije, uključujući i realnu dobit u obavljanju svog posla", objašnjava Paula Vidović.

Dodaju, cijene se nisu mijenjale posljednjih 20 godina. A posljednjih nekoliko mjeseci poskupljenje se osjeti i u autobusnom prijevozu.

Za istu dionicu, Zadar - Vodice odnosno Vodice - Zadar, karte su kupljene prije koji dan, a razlika u cijeni je 15 kuna. Pandemija je prorijedila autobusne linije, a cijene goriva diktiraju cijene karata, koje ovise i o prijevozniku, ali i o isplativosti linije. Nerentabilnost lokalnih linija godinama muči autoprijevoznike, a poskupljenje goriva samo je, kažu, dodalo ulje na vatru.

"Sigurno s ovom najavom o dodatnom poskupljenju goriva u utorak, skoro kunu, možemo očekivati dodatne korekcije cijene naših usluga", zaključio je Vedran Tomičić iz HGK-a.

Rješenje vide ili u subvencioniranju svih lokalnih linija ili tako da se po uzoru na neke druge europske zemlje na razini države uvedu mjesečne karte kako bi se spasio javnolinijski prijevoz, ali i zaustavilo divljanje cijena.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju