Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspjeli eksperiment

Biste li pristali na ovakvo radno vrijeme? Oni jesu, a mi smo provjerili kako im je: "Produktivnost se povećala, razina stresa smanjila..."

Aktualno Galerija Rad u uredu - 4 Rad u uredu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Rad u uredu - 1 Rad u uredu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Rad u uredu - 5 Rad u uredu - 5 Foto: DNEVNIK.hr Rad u uredu - 2 Rad u uredu - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Rad u uredu - 3 Galerija 1/6 >>
Skraćeno radno vrijeme, a ista plaća. Island, Španjolska, Japan i Njemačka samo su neke od zemalja koje su tvrtkama omogućile prelazak na četverodnevni radni tjedan. Po ovom modelu poslovanje je prilagodila i jedna hrvatska tvrtka još 2018. godine, a saznali smo kakvi su rezultati.

Među poslodavcima širom svijeta počelo je testiranje četverodnevnog radnog tjedna što je nakon rada od kuće još jedna promjena koju je pandemija donijela u svijetu rada. Ovakav rad temelji se na pretpostavci da će produktivnost rasti ako se smanji broj radnih sati. Sličan model rada četiri dana u tjednu uvela je i jedna zagrebačka tvrtka još 2018. godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija 24. ožujka Pogledajte koje su trgovine otvorene ovu nedjelju Ilustracija 17. ožujka Provjerili smo koje su trgovine otvorene ovu nedjelju

“Bio nam je problem uskladiti to sa radnim vremenom drugih institucija pa je onda šefica predložila nama na izbor da oni koji žele, kojima to odgovara, da izaberu da si uzmu jedan dan slobodnog, većinom ljudi uzmu petak, ali moguće je bilo koji dan u tjednu. Taj dan ne rade, ostale dane odrade 10 sati”, kazao je voditelj odjela za financijske analize Dominik Petak.

Četiri godine trajao je eksperiment na Islandu gdje je skupina radnika dobila ponudu da rade četiri dana u tjednu umjesto pet, ali za isti novac. Prema eksperimentu, produktivnost se povećala, a stres smanjio. Tako svoje iskustvo opisuje i Dominik kojemu ovakvo radno vrijeme odgovara.

“Svima odgovara veća sloboda, veća fleksibilnost radi rješavanja privatnih obaveza ili radi odmora koji dobivaju, ali uglavnom produktivnost je čak i nešto veća baš radi toga što ima dan više za odmor pa je ljudima odmah lakše započeti radni tjedan”, objašnjava.

Manje stresa, dulja priprema za klijente

Svaki tjedan zaposlenici se izmjenjuju i imaju jedan dodatni dan u tjednu slobodan, dok ostala četiri dana rade deset sati. Slični eksperimenti odvijaju se još u Španjolskoj i Novom Zelandu.

“Ja sam bio jedan od onih koji su neko vrijeme koristili, neko ne, odnosno kako mi je privatni život dozvoljavao. Stresa je manje, kako mi puno radimo sa klijentima, ali obično klijenti tih dva sata ne rade pa do tad se mi organiziramo da dobijemo sve što trebamo dobiti i onda praktički imamo dva sata više da koncentrirani možemo odraditi posao koji smo od njih preuzeli”, istaknuo je Petak.

Ipak su tijekom pandemije morali drugačije prilagoditi poslovanje i vratiti se na normalno radno vrijeme, no nadaju se skorom povratku na četverodnevno radno vrijeme.

“Nedostaci su možda bili u početku kad smo se trebali naviknuti da malo bolje planiramo što ćemo i kako ćemo, kasnije nije jer obično moramo planirati svoj posao na datume odnosno rokove tako da je to samo neki početni nedostatak, a ustvari puno je lakše tako raditi radi te fleksibilnosti koja ljudima pomaže najviše i oko odmora, a i oko rješavanja tih privatnih obaveza”, naglasio je.

Četverodnevni radni tjedan pokazao se kao odlična opcija koja je u Hrvatskoj još uvijek rijetkost.

“Pa mislim da to puno ovisi o njihovim poslovnim procesima i organizaciji posla, mi smo relativno manja firma jako lako smo se dogovorili. Mislim da to dosta ovisi o samim zaposlenicima da im se da na izbor hoće li tako raditi ili ne jer mi smo stvarno imali kolege kojima nije nikako odgovaralo”, zaključio je.

Manje stresa, fleksibilnost, bolja ravnoteža poslovnog i privatnog - samo su neke od prednosti zbog kojih se isplati pokušati s novim radnim uvjetima koji bi unaprijedili poslovanje.

Emisiju 'Informer' pogledajte besplatno na novatv.hr!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene