Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Županijski sud oslobodio Ivu Sanadera: Pogledajte zašto su presudili da bivši premijer nije ratni profiter

U ponovljenom suđenju za aferu Hypo Županijski sud u Zagrebu nepravomoćno je oslobodio bivšeg predsjednika HDZ-a i nekadašnjeg premijera Ivu Sanadera, koji je došao na izricanje presude. Pravomoćno je ranije osuđen za Planinsku, INA-MOL i Fimi mediju.

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u ponovljenom suđenju je nepravomoćno oslobođen optužbi za ratno profiterstvo u aferi Hypo, a presudu tročlanog sudskog vijeća objavila je sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Saša Lui.

Obrazlažući presudu istaknula je da Zakon o nezastarijevanju ne precizira iznos kojim se definira nerazmjerna korist koja mora biti takva da ozbiljno ugrožava stabilnost države.

''Šteta za Republiku Hrvatsku je prije svega moralnog karaktera u vidu nepovjerenja u institucije. Takvu štetu predstavlja svaki nezakoniti postupak nekog dužnosnika, ne samo u ratno vrijeme'', kazala je dodavši da je nastupila apsolutna zastara za osnovno kazneno zlouporabe položaja i ovlasti.

U ranijim postupcima Sanader je bio dva puta osuđen, no presude su srušili Ustavni i Vrhovni sud.

Obrazlažući nepravomoćnu presudu prema kojoj je Sanader oslobođen, Lui je, između ostalog, navela da bi se za osuđujuću presudu trebalo dokazati zloupotrebu položaja i ovlasti, kao i ostale okolnosti ratnog profiterstva.

U Zakonu o nezastarijevanju za ratno profiterstvo taksativno su navedena kaznena djela na koja se može primijeniti kazneno djelo za koje se teretio Sanader. Sud nije sporio počinjenje u vrijeme Domovinskog rata, ali je potrebno i da počinjenjem kaznenog djela bude ostvarena nesrazmjerana imovinska korist, navodi se u obrazloženju presude. 



Optužnicom se tereti Sanadera da je htio pribaviti imovinsku korist za sebe umjesto da je djelovao kao dužnosnik u ratu i teškom gospodarskom stanju, a na štetu ugleda Republike Hrvatske te je povrijedio vrijednosti demokratskog društva, a sebi pribavio imovinsku korist od 3,6 milijuna kuna.

Taj iznos nije iznos nesrazmjerne imovinske koristi koji bi predstavljao ugrožavanje države u vrijeme rata. Iznos je nedvojbeno isplaćen iz sredstava Hypo banke, ali nije trpjela štetu Republika Hrvatska, navodi se u oslobađajućoj nepravomoćnoj presudi.

Obrana je pozdravila presudu, tužiteljstvo najavilo žalbu

Sanaderova obrana izrazila je zadovoljstvo nepravomoćnom presudom, a tužiteljstvo je kazalo da se ne slaže sa stavom Suda te je najavilo žalbu.

"Presuda nije sporna niti je možete politizirati, temelji se na analizi profesora koji je autoritet", rekla je Sanderova odvjetnica Jadranka Sloković.

Njegov odvjetnik Čedo Prodanović istaknuo je: "Kako ne bi ostalo na tome da je iz razloga zastare oslobođen, mi i dalje tvrdimo da nije bilo dokaza za kazneno djelo.''

''To je bila jedna konstrukcija tužiteljstva, njihova umotvorina. Logički apsurd je da je on uzeo mito da bi Hypo banku uveo u tržište. Nema dokaza da je on uzeo novac... Zakon o ratnom profiterstvu unio je dosta dilema s obzirom na to da se raspravljalo o djelima koja su u zastari. Ovo je revolucionarno pravo što radi tužiteljstvo", upozorio je Prodanović.

Kako je teklo suđenje

Prošloga tjedna tužiteljstvo i obrana su u ponovljenom suđenju, trećem po redu, iznijeli svoje završne govore, a Sanader je opetovao da nije odgovoran za ratno profiterstvo, ističući da ostaje kod obrana koje je iznio u ranijim postupcima.

Tužiteljstvo je Sanadera teretilo da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova krajem 1994. i početkom 1995. od Hypo banke primio proviziju od 3,6 milijuna kuna nakon što je Hrvatskoj odobren kredit za kupnju zgrada veleposlanstava.

Time je Sanader, po tvrdnjama tužiteljstva, u ratom uvjetovanom teškom financijskom i gospodarskom stanju ostvario protupravnu imovinsku korist koja je u nerazmjeru s ugroženim temeljnim vrijednostima države i društvene zajednice te državnih interesa.

S obzirom na to da se radilo o vremenu u kojem je Hrvatska bila u neposrednoj ratnoj opasnosti, Sanader je bio optužen i da je ratni profiter.

Pročitajte i ovo Oduzimanje imovinske koristi i mjere osiguranja 2021. NAPLATA TEŠKOM MUKOM I kriminalci plaču: DNEVNIK.hr doznaje koliko im je imovine država oduzela, što još sve čuva, ali i koji je ključan problem

Ukinuta presuda Sanaderu bila je ujedno i prva presuda za ratno profiterstvo donesena nakon ustavne odluke o nezastarijevanju takvih kaznenih djela, no Ustavni ju je sud ipak ukinuo uz zaključak da Županijski i Vrhovni sud nisu utvrdili je li Sanaderu nastupila zastara kada je optužen te da su povrijedili pravilo primjene blažeg zakona.

Obrana bivšeg premijera zatražila je objedinjavanje kazni iz predmeta Fimi media i Planinska te je najavila da će podnijeti i zahtjev za objedinjavanjem kazni iz preostalog slučaja INA-MOL.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Afera Hypo S maskom i štakom Sanader došao na ponovljeno suđenje za ratno profiterstvo: ''Nisam kriv''

Sanader je u zatvoru od travnja 2019., kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska na šest godina zatvora.

Sredinom listopada 2021. najviši sud je djelomično potvrdio i presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media, po kojoj HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3,5 milijuna kuna kazne, a Sanaderu je kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

Vrhovni sud je krajem listopada 2021. potvrdio prvostupanjsku presudu kojom je Sanader zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija osuđen na šest godina, dok je nedostupni Hernadi kažnjen dvjema godinama zatvora.

Najviši sud jedinu je oslobađajuću presudu Sanaderu, kojom je zajedno s poduzetnikom Robertom Ježićem oslobođen za prodaju jeftine struje Ježićevu Diokiju na štetu HEP-a, potvrdio sredinom studenoga 2021.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene