Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U DNEVNIKU NOVE TV

Čedo Prodanović otkrio kad bi Sanader mogao na slobodu, komentirao i odluku švicarskog suda: "Ova presuda nije dno dna"

O arbitraži, ali i Ivi Sanaderu, reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović razgovarala je s odvjetnikom Čedom Prodanovićem.

"U odnosu na to kako Ivo Sanader prolazi pred našim sudovima, ovo je Pirova pobjeda, odnosno, nemamo razloga previše slaviti", kazao je odvjetnik Čedo Prodanović u srijedu u studiju Dnevnika Nove TV na pitanje je li presuda donesena u srijedu mala pobjeda u odnosu na sve one izgubljene bitke i presude od prije.

Odvjetnik Čedo Prodanović i Josipa Krajinović Odvjetnik Čedo Prodanović Foto: DNEVNIK.hr

"Zaista u ovoj zemlji u kojoj je dio nove klase stvoren na ratnom profiterstvu, gdje je konkurencija ratnih profitera doista velika, gospodin Sanader je s ovom nikakvom sumom novca za ratno profiterstvo jedini ratni profiter u Hrvata", zaključio je. 

Što se tiče optužbi za zlouporabu položaja i ovlasti, tu je nastupila zastara.

"Mi smo od početka govorili da nije dovoljno samo da se neko djelo, ako je i počinjeno, počini za vrijeme rata i onda se to veže za neke posljedice koje su imaginarne, da bi se to proglasilo ratnim profiterstvom, a zna se zašto se to kvalificiralo tako – zato da se izbjegne zastara. Ona je tada već postojala. Naravno da je naša tvrdnja da i bez obzira bilo ratno profiterstvo ili ne, ne postoji niti osnovno kazneno djelo i ono nije dokazano. Sad se u ovom postupku to više nije dokazivalo, zato što je odlučeno da ratnog profiterstva nema, a nema ga, jer nisu ispunjeni njegovi elementi", pojasnio je Prodanović.

Na konstataciju kako se Sanader u sudnici činio dosta slabijeg zdravlja, njegov branitelj istaknuo je kako je nekadašnji premijer već osam godina u zatvoru, što i na najzdravijeg čovjeka mora ostaviti traga. Potvrdio je i da ima zdravstvenih problema.

Na pitanje kad bi Sanader mogao izaći na slobodu (obrana će tražiti objedinjenje svih presuda), Prodanović je kazao kako je obrana tražila i dobila objedinjenje za dvije presude – Fimi i Planinsku, a utvrđena je jedinstvena kazna od deset godina i osam mjeseci.

Preostaje još MOL – šest godina, a ostaje pitanje interpretacije.

"Mi tvrdimo da se treba cijeniti po zakonu iz 1997., po kojem u zbiru maksimalna kazna ne može biti veća od 15 godina. Ako bi se tako objedinilo, on bi već nakon pola izdržane kazne, a to je već prošlo – mogao tražiti uvjetni otpust, ali po nekim standardima Europe, nakon dvije trećine je gotovo automatizmom", pojasnio je gost Dnevnika Nove TV.

Sanaderov branitelj govorio je i o odluci odbijanja revizije arbitraže – sve arbitražne presude i sporovi u Ženevi i Washingtonu Sanaderovoj obrani su išle u korist kad se govori o uzimanju mita od Hernadija.

"One su u prilog naše obrane, ali nam nisu išle u korist, jer na to se nitko ne osvrće. Mi se u Hrvatskoj ponašamo kao malo dijete kad zaklopi oči, pa ne vidi ništa i misli da ni njega ne vide. Oni gledaju šta mi radimo i ove arbitražne odluke su poražavajuće za naše pravosuđe", istaknuo je Prodanović te podsjetio da je prva arbitražna odluka bila zaključak da je Sanader imao nepravično suđenje i pristranog suca. O tome se, kako je naglasio, kod nas nije govorilo. Prodanović je rekao i kako misli da sud zaslužuje pohvalu, a ne pokudu.

"Ova presuda nije dno dna, nego je očuvanje nekog digniteta pravosuđa", naglasio je gost Dnevnika Nove TV.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NEPRAVOMOĆNA PRESUDA Županijski sud oslobodio Ivu Sanadera: Pogledajte zašto su presudili da bivši premijer nije ratni profiter

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NEPRAVOMOĆNA PRESUDA USKOK najavio žalbu, Sanaderovi odvjetnici poručili: ''Neka pišu, možda će imati više sreće''

"Kad se probila prva arbitražna odluka iz Ženeve u javnost, a poslije ju je potvrdila i druga, onda se počelo mistificirati da tu sude suci koji ne znaju kazneno pravo, ne mogu s kaznenog aspekta ocijeniti iskaz na kvalitetan način… Podsjećam da su to najbolja tri svjetska pravnika, a jedan od njih je bio i naš Jakša Barbić. Dakle, takvi suci sigurno mogu procijeniti, a to može i svaka notorno pismena osoba – ako gospodin Ježić deset puta mijenja iskaz – govori li istinu ili ne, a sad je švicarski sud rekao da mu ne vjeruje“, naglasio je Čedo Prodanović.

"Oni ne mogu biti relevantni u smislu da se njihova odluka može primijeniti, ali po common senseu, po zdravoj pameti, trebao bi netko pogledati što oni pišu i kako mi radimo", zaključio je Sanaderov branitelj.

 

Bivšem premijeru ovo je druga oslobađajuća presuda uz tri osuđujuće.

Vidjet ćemo kako će proći zahtjev obrane za objedinjavanjem kazni.
 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene