Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I nakon svih obećanja

DUGOVI SE GOMILAJU, RADNICI STRAHUJU Čekaju ulaganje i odlaze na posao - ali ne znaju za što dobivaju plaću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon svih obećanja kojih su se naslušali i nakon što su se sve Vlade zaklinjale da je Imunološki zavod tvrtka od strateškog interesa, budućnost Zavoda i dalje je upitna. Dugovi tvrtke i dalje se gomilaju, a radnici strahuju za svoju budućnost.

Vrući krumpir zvan Imunološki zavod HDZ-ov tehnički ministar zdravlja Dario Nakić nije uspio riješiti za vrijeme mandata. Unatoč tome, na odlasku, najavljuje nova ulaganja i pokretanje proizvodnje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna u Brezju kod Svete Nedjelje Renesansa Imunološkog zavoda? Hrvatska će graditi tvornicu cjepiva, Beroš obišao lokaciju Imunološki zavod - 1 tvornica cjepiva kao spas Radnici Imunološkog nakon novih obećanja: "Stiglo je sve prekasno", "Ovo je odluka koju treba pozdraviti, ali je tek prvi korak"

'Imamo određene kontakte i razgovore sa zainteresiranim partnerima koji su spremni uložiti u Hrvatsku. Mi imamo jedne od najkvalitetnijih sojeva u svijetu po tom pitanju, da to ostavimo u Hrvatskoj', kazao je Nakić.

Imunološkom zavodu ruže ne cvjetaju već više od tri godine. Krvni preparati se ne proizvode, jer dozvola nema. Radnici dobivaju plaće jer su izdvojeni u javnu ustanovu pod okriljem države. Ali s druge strane, dugovi Imunološkog zavoda kao trgovačkog društva, nezaustavljivo se gomilaju.

I već su premašili 100 milijuna kuna. Tu bi trebali uskočiti ulagači, a kako doznajemo, najveći interes pokazao je indijski farmaceutski div HLL. Ipak, tehnički ministar financija ne želi se zalijetati s imenima.

'O tome ćemo pričati kad dođe vrijeme, još nećemo spekulirati s time. Pustimo da se Vlada formira i da sve skupa krene', kaže Zdravko Marić.

A dok sve ne krene, država će, makar privremeno, pokušati pokrenuti proizvodnju u Imunološkom.

'Mi smo sada pred dobivanjem dozvole, u ovim postojećim uvjetima, da se krene s proizvodnjom albumina i imunoglobulina. Očekivali smo da će to biti i nešto ranije, ali ja mislim da bi oni krajem godine doista trebali dobiti tu dozvolu', najavio je Nakić.

Dobivanje dozvole, nova ulaganja - sve to zvuči kao još jedno u nizu obećanja, kojih su se radnici itekako naslušali.

'Meni je već bedasto ponavljati da, ako privatiziramo Imunološki, što će bit sljedeće? Bolnice, škole, vojska, policija...? Ali dobro, ako je netko donio takvu odluku, ok', smatra sindikalna povjerenica EKN-a Lidija Jagarinec.

Dok čekaju novo ulaganje, radnici odlaze na posao. Ali, pomalo apsurdno, ne znaju za što dobivaju plaću.

'Nama dioničko društvo ništa ne duguje. Mi smo s te strane ok, ali ako znate da radite u proizvodnoj djelatnosti a nemate proizvodnju... Onda se morate logično pitati - što će biti sutra, prekosutra ili neki drugi dan'.

Ukoliko se dugovi Imunološkog zavoda ne riješe uskoro, moguć je i stečaj trgovačkog društva. U pitanje bi tada došla i javna ustanova, pa samim time i plaće te radna mjesta. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene