Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pristup tehnologijama tvrtke IBM i onome što se popularno zove "know-how", znanju kako stvoriti proizvod i pokrenuti kompaniju bit će olakšan najboljim studentima i drugim članovima akademske zajednice zahvaljujući danas potpisanom Memorandumu o suglasnosti između Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i IBM Hrvatska d.o.o.


U nazočnosti predsjednika Vlade Zorana Milanovića, Memorandum su u utorak u Vladi potpisali ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar i poslovni direktor tvrtke IBM Hrvatska Damir Zec.

Vezani članci Zoran Milanović Milanović vratio Plenkoviću za "šmrkavca", priznao da polemika s premijerom gubi smisao i najavio njezin kraj: "Nadam se da je to moj zadnji zapis ove sitne knjige" Zoran Milanović - 5 Milanović: "Plenković je bio štićenik u svim režimima, na temelju lažne dijagnoze anemije je izbjegao služenje vojnog roka"

Istaknuli su da je Memorandum početak inicijative koja će rezultirati time da će IBM svojim resursima, softwareom, serverom i ostalom tehnološkom podrškom pratiti studente tijekom studiranja, a zatim im pomoći u razradi ideje za komercijalni proizvod i pokretanju tvrtke, a sve s ciljem povećanja globalne konkurentnosti Hrvatske i zadržavanja mladih stručnjaka u našoj zemlji.

"Meni najdraži dio cijelog projekta s IBM-om je 'akademska inicijativa', ideja da se studentima STEM područja (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) pruži IBM-ova tehnološka podrška još na sveučilištu, od pružanja znanja potrebnih za otvaranje posla, preko razrade ideje uz pomoć IBM-ove tehnologije, do pokretanja posla i otvaranja firme u kojoj će inženjer zaposliti sebe, ali i druge", kazao je nakon potpisivanja memoranduma Vedran Mornar.

"Oko dobre ideje jednog pametnog studenta može izrasti proizvod i kompanija koja će onda zaposliti i druge", rekao je ministar. Podsjetio je na izjavu jednog poduzetnika da jedan inženjer oko sebe zapošljava sto drugih ljudi, dodavši kako "upravo to želimo napraviti".

Kazao je da je Hrvatska mala zemlja koja ne može globalno konkurirati masovnom i jeftinom proizvodnjom, već pameću i kvalitetom svojih proizvoda, dodavši da je informacijsko-komunikacijska tehnologija područje gdje se s relativno malom investicijom može pokrenuti posao i stvoriti kompanija koja će zapošljavati različite profile.

IBM će kroz svoju "akademsku inicijativu" omogućiti dostupnost IBM-ove tehnologije studentima i drugim članovima akademske zajednice tijekom studiranja, ali će omogućiti najboljim studentima i sudjelovanje u radu dva istraživačka centra, u Haifi i u Zurichu, što je mogućnost koja se rijetko dobiva, te davati tehnološku podršku budućim mladim poduzetnicima kod osnivanja kompanija, naglasio je poslovni direktor tvrtke IBM Hrvatska Damir Zec.

Za iduću je godinu najavio još jedan IBM-ov projekt u Hrvatskoj - podršku razvoju neprofitnih organizacija. U prvom kvartalu iduće godine doći će tim najboljih IBM-ovih stručnjaka koji će poduprijeti rad neprofitnih organizacija, pomoći će im u što kvalitetnije, percipiraju, usmjere i kasnije izvrše projekte, dodao je Zec. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook