Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pušteni iz pritvora

Odvjetnik o Hrvatima u Zambiji: "Viši sud ne može donijeti težu odluku"

Aktualno Galerija Hrvati u Zambiji Hrvati u Zambiji Foto: DNEVNIK.hr Hrvati pušteni iz pritvora - 3 Hrvati pušteni iz pritvora - 3 Foto: DNEVNIK.hr Hrvati u Zambiji Hrvati u Zambiji Foto: DNEVNIK.hr Hrvati pušteni iz pritvora - 2 Hrvati pušteni iz pritvora - 2 Foto: DNEVNIK.hr +2 Damir Primorac, odvjetnik Galerija 1/7 >>
Osmero osumnjičenih Hrvata u Zambiji izašlo je na slobodu. Riješili su boravište, imaju privatan smještaj. Pri izlasku iz pritvora dočekala ih je još jedna novost, a slučaj je preuzeo Visoki sud jer pobuđuje velik međunarodni interes.

Hrvati su ponovno na slobodi. Osmero osumnjičenih Hrvata u Zambiji izašlo je iz pritvora, regulirali su boravište. "To je velika vijest, ipak je sloboda jedna neizrecivo bitna stvar, naročito u ovom trenutku da se brane sa slobode", istaknula je odvjetnica jedne od obitelji Sandra Marković.

Slijedi im borba u osporavanju optužbi, ne smiju napuštati državu. Slučaj se prebacio na viši sud na zahtjev tužiteljstva, koje tvrdi da je pobudio velik i lokalni i međunarodni interes.

"Ne znamo i ne smijemo komentirati kazneni postupak u Zambiji. Mi i dalje vjerujemo u fer postupanje u Zambiji, vjerujemo u njihov sustav i vjerujemo, naravno, u odvjetnika koji ih brani u Zambiji", kazala je Marković.

Viši sud - za osumnjičene to ne bi trebala biti otegotna okolnost, objašnjava odvjetnik Damir Primorac. "To znači da je taj nadležan viši sud dužan samo postupati u tom predmetu i u konačnici donijeti odluku. Ali kazna ostaje ista od - do i viši sud bez obzira na to što je viši sud ne može donijeti težu odluku, odnosno težu kaznu", kazao je Primorac za Dnevnik Nove TV.

Iz Vlade poruka - sve prate. "Naše veleposlanstvo pokazalo je doista velik trud, pokazuje i dalje", kazala je Marković. Predsjednik Zoran Milanović rado bi pomogao, ali - kaže da ne može.

Pročitajte i ovo Poruka Vladi iz Zambije - 1 Doznaje Dnevnik Nove TV Ispunjeni svi uvjeti: Hrvati u Zambiji pušteni da se brane sa slobode

"Žao mi je tih ljudi jer vidim da nisu imali nikakve prljave namjere, ali što sad da kažem, dakle ja sam sa svoje strane, ali neuspješno - probao doći preko nekih kontakata do kontakata. Ali zaboravite, ništa od toga, ja bih to napravio kao privatna osoba s ove pozicije, ali ne mogu", rekao je Milanović.

Pročitajte i ovo Suđenje Hrvatima u Zambiji - 65 Uhićeni u zračnoj luci Poznata je rečenica koja je presudila Hrvatima u Zambiji: Zbog nje su vraćeni u pritvor?

Za osumnjičene Hrvate i obitelji teška je situacija i neizvjestan ishod, veliki su troškovi. "To su obitelji koje, vjerujem, nisu bile spremne na takve troškove", zaključila je Marković.

Ročište se trebalo održati 1. ožujka. Hoće li i biti, informacija o tome još se čeka, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović

Više o Hrvatima u Zambiji pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene