Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak afere Janaf

Kovačević ispitan u USKOK-u, odvjetnici: "Nema ničeg novog. Pretraživala se ista dokumentacija kao i prije šest mjeseci"

Aktualno Galerija Dragan Kovačević - 1 Dragan Kovačević - 1 Foto: DNEVNIK.hr Interventna policija Interventna policija Foto: DNEVNIK.hr +0 Odvjetnici Dragana Kovačevića Galerija 1/3 >>
Bivši šef Janafa Dragan Kovačević ponovno je uhićen na temelju naloga USKOK-a. Neslužbeno se doznaje da ga se tereti da je od jedne tvrtke dobio luksuzan stan u samom središtu Zagreba, a zauzvrat je vlasnik te tvrtke dobio posao održavanja informatičke opreme za Janaf.

Bivši šef Janafa Dragan Kovačević ponovno je uhićen. Kako je potvrdio njegov odvjetnik, sumnjiči ga se za primanje mita.

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević - 2 On najavio kaznenu prijavu USKOK podigao optužnicu protiv Dragana Kovačevića: Za mito uzimao skupa odijela Dragan Kovačević - 2 Trebalo započeti ovog petka Odgođeno suđenje za aferu Janaf zbog Petekova zdravstvenog stanja

Neslužbeno, Kovačević je od tvrtki s kojima je surađivao JANAF dobio ekskluzivne nekretnine u središtu Zagreba i na splitskom Žnjanu. Policija je uz pretres tih stanova ponovno pretresla i famozni klub u Slovenskoj 9 gdje je uz prisutnost odvjetnika bio i sam Kovačević.

"Ovo je nešto novo, stavlja mu se na teret primanje mita. On smatra da niti je mogao počiti ovo kazneno djelo kako mu se stavlja na teret samom poukom o pravima i sigurno negira da bi počinio to kazeno djelo", izjavio je Kovačevičev odvjetnik Tomislav Grahovac. 

"USKOK je objavio da provodi izvide nad više osoba, doznajemo, riječ je o njih četvero. Uz Kovačevića još je jedno ime iz Janafa, a kako doznajemo riječ je o menadžeru kojeg se spominje kao osobu koja je potpisivala sporne ugovore po nalogu Kovačevića. Doznajemo da je u pitanju 11 spornih ugovora - kojima je utajeno 40 milijuna kuna.

Uz njih, doznajemo da su uhićeni i direktori dviju tvrtki, jedna koja je s Janafom radila na održavanju računalnih programa za što je sumnja se Kovačević dobio na korištenje stan u centru Zagrebu i drugi koji je ugovorio poslove nabavke vatrogasnih vozila za JANAF", javlja reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš. 

Na ispitivanju u USKOK-u

Kovačević je oko 19 sati stigao na ispitivanje u USKOK koje mu nije bilo nepoznanica jer to je već treći put u posljednjih nešto više od pola godine da se Kovačević zbog primanja mita našao na ispitivačkoj klupi u Uskoku.

Njegov odvjetnik  prije dolaska klijenta još je jednom ponovio kako njegov klijent nije mogao počiniti djela koja mu se stavljaju na teret te da se osjeća nevin. Potvrdio je da će Kovačević iznositi obranu, ali ne i hoće li odgovarati na pitanja. Nakon ispitivanja u USKOK-u Kovačević i ostalo troje osumnjičenih prevezeni su nazad na Oranice gdje će provesti noć. 

Što se ostalih troje osumnjičenih tice iz USKOK-a je potvrđeno da su ispitivanja završena, no nije poznato kako su razgovori prošli. Po ispitivanju su prevezeni nazad na Oranice gdje će provesti noć.

Kovačevićevi odvjetnici kazali su kako je izuzeta određena dokumentacija, ali da je uglavnom riječ o istoj dokumentaciji koja je i do sada bila u spisu. 

"Gledana su ista mjesta i pretraživala se ista dokumentacija koja se i onda pretraživala. Dakle, tamo sada šest mjeseci nakon toga nema ničega novog", kazao je odvjetnik Ivo Farčić.
 

Nastavak istrage i dolazak u USKOK

Novo uhićenje nastavak je istrage u aferi Janaf. DORH je priopćio je da su uhićenja još u tijeku, a uključeno je ''više osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile koruptivna kaznena djela''.

Iz policije su potvrdili tek da je u tijeku realizacija kriminalističkog istraživanja koje provodi Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) u suradnji s USKOK-om.

''Tijekom jutra uhićeno je nekoliko osoba zbog sumnje u počinjenje koruptivnih kaznenih djela. Za sada ne možemo iznositi više detalja'', dodaju u MUP-u.

Prema neslužbenim informacijama, zasad su uhićene četiri osobe. Navodno je među uhićenima i Vlado Zorić, no njegova odvjetnica Anamarija Gospočić za DNEVNIK.hr je kazala da ju zasad iz Državnog odvjetništva o tome nitko nije kontaktirao te da ne može službeno potvrditi tu informaciju. 

Iz Janafa kažu kako nisu upoznati s novim izvidima Uskoka. ''Ono što možemo istaknuti je kako je društvo JANAF d.d. proteklih mjeseci provodilo analizu sklopljenih ugovora iz prijašnjih godina te je na temelju dobivenih podataka obavijestilo nadležna tijela o sumnji na počinjenje kaznenih dijela na štetu Društva'', poručili su.

Kovačević se trenutno nalazi kod pritvorskog nadzornika na Oranicama te se njegov dolazak u USKOK očekuje u kasnim poslijepodnevnim ili ranim večernjim satima. 

 

Sporni ugovori

O ugovoru kojim je Janaf oštećen za čak 10 milijuna kuna u siječnju je izvijestio Dnevnik Nove TV. Tada se otkrilo da je sporan natječaj za radove na skladištu Terminala Omišalj i ugovor sklopljen 2019. s Elektrocentrom Petek. Uočeno je i da je posao moguće preplaćen za 10 milijuna kuna.

Otkriven je i još jedan sporan ugovor, i to sa splitskom tvrtkom koja godinama dobiva projekte od Janafa. Ukupna uočena šteta na dva ugovora je 30 milijuna kuna. Iz USKOK-a samo poručuju da su podaci o kaznenim prijavama službena tajna.

Predsjednik Uprave Janafa uhićen je prvi put u listopadu u zbog sumnje da je, uz ostalo, od direktora Elektrocentra Petek Kreše Peteka primio mito od 1,96 milijuna kuna u gotovini kao nagradu za osiguranje dodjele poslova čiji je investitor Janaf. Kovačević je u istražnom zatvoru proveo tri mjeseca, a na slobodu je pušten sredinom prosinca.

USKOK je tada pokrenuo istragu protiv ukupno 13 osoba koje tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene