U javnosti se pojavio dopis tadašnjeg ministra obrane Ante Kotromanovića koji predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović upozorava da s njim, a ne načelnikom Glavnog stožera te 2015. godine, može i mora dogovarati proslavu Hrvatske mornarice. Bivši ministar obrane Ante Kotromanović ekskluzivno za Dnevnik Nove TV progovorio je o tom slučaju, ali i tome kako je surađivao s bivšom predsjednicom te što je ona mogla, a što nije mogla raditi.

Galerija Ante Kotromanović, bivši ministar obrane - 1 Ante Kotromanović, bivši ministar obrane - 2 Mislav Bago i bivši ministar obrane Ante Kotromanović - 1 +0 Mislav Bago i bivši ministar obrane Ante Kotromanović - 2

Bivši ministar obrane Ante Kotromanović ekskluzivno za Dnevnik Nove TV progovorio je o objavljenom dopisu u kojemu on bivšu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović upozorava da proslavu Hrvatske ratne mornarice dogovara s njim, a ne načelnikom Glavnog stožera.

''Ja sam u tom trenutku zamolio predsjednicu države da budem uključen u razgovore, a to se odnosi na proslavu Hrvatske ratne mornarice. Imali smo odluku Vlade, prije moje Vlade, da se samo za okrugle obljetnice rade malo veće krupnije proslave, a interne proslave unutar Oružanih snaga, tipa mornarica, kopnena vojska, da se rade unutar vojarne.

Imali su dobar odnos

U tom slučaju to nije bila okrugla obljetnica, okrugla obljetnica trebala je biti iduće godine, i pogodite gdje je bila iduća obljetnica, gdje se radila proslava HRM-a? Radila se u Šibeniku. Naravno, ja nisam mogao reći 'ne' vrhovnoj zapovjednici, a reći ću vam dva primjera ako hoćete.

Znači, ja sam imao vrlo dobar odnos s bivšom predsjednicom Kolindom i drago mi je da je to tako bilo. Sama slika govori kakve smo mi imali odnose kad je ona bila predsjednica, ja ministar obrane. Ni jedan nesporazum mi nismo imali da ga nismo riješili. Za bilo kakvu situaciju ja sam nazvao tadašnju predsjednicu. Bili smo na ti. Kolinda, mogu li doći kod tebe? Može.

''Ja nisam ni donosio odluku''

Mi bi sve probleme riješili. Sam primjer je mimohod. Mi smo se nadjačavali preko novina tko je tu, rekao bih jači, ali ipak na kraju smo mi morali sjesti, doći kod vrhovne zapovjednice, i Zoran Milanović i ja kao ministar obrane, načelnik glavnog stožera i tu su bili još Stipetić, Markač, Mareković, Gotovina, i mi smo dali suglasnost gore.

Ja sam joj objasnio zašto želimo napraviti mimohod. To je pokazivanje Oružanih snaga. Imali smo nešto modernizacije i gospođa Kolinda je koristila helikopter kad je god htjela. Ja nisam ni donosio odluku. Sjećam se kad je 4. lipnja posjetila ratnu mornaricu, letjela je, vidjela je naše isturene položaje na Lastovu, na Visu, bez moje odluke'', otkriva Kotromanović.

Zoran Milanović Milanović: "Kad ja krenem koristiti svoje ovlasti, neće biti dobro"

Na pitanje reportera Mislava Bage znači li to da on niti u jednom trenutku bivšoj predsjednici nije davao suglasnost kada može, a kada ne može letjeti ili koristiti brodove, Kotromanović da joj to on nije niti mogao zabraniti.

''Pa mislim, apsolutno joj ne mogu zabraniti. Ja joj ne mogu to zabraniti niti sam joj mogao to zabraniti. Kažem, imali smo jako dobre odnose. Ona je koristila Oružane snage, ona je vrhovna zapovjednica i na to ima pravo'', kaže.

Davala zahtjeve mimo ministra?

Rekao je i da je Kolinda Grabar-Kitarović davala zahtjeve načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga mimo njega.

''Evo, reći ću vam jedan. To se odnosi na slučaj 2015. godine kada je predsjednica Republike nazvala načelnika Glavnog stožera i izdala mu naredbu da uputi počasno-zaštitnu bojnu u potpori Bleiburga. Netko je tražio to od nje i ja jednostavno nisam mogao ništa napraviti'', tvrdi Kotromanović.

''Otišla je bez odluke ministra. To je načelnik Glavnog stožera izdao svoju zapovijed i to je bilo sve. I kad smo imali određene probleme, ja sam to pokušavao rješavati, rekao bih, diplomacijom. Otišao bih kod nje, i kod Josipovića ista stvar. Nikada ja nisam došao u situaciju da kažem niti Josipoviću niti gospođi Kolindi na koji način da oni rade, na koji način da ustrojavaju svoje urede. Oni su birali svoje ljude u potpori, savjetnika za nacionalnu sigurnost i kompletan stav pročelnika vojnog kabineta. Pa to je normalno'', zaključio je bivši ministar obrane.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju