Bivši general Vladimir Zagorec u četvrtak je na zagrebačkom Županijskom sudu još jednom nepravomoćno oslobođen optužbe da je kao pomoćnik ministra obrane 1997. nezakonito obnovio vikendicu bivšeg potpredsjednika zagrebačke Gradske skupštine Antuna Šporera.

Galerija


Riječ je o slučaju koji se po sudovima vuče čak 17 godina, a na posljednjem ponovljenom suđenju uz Zagorca je u četvrtak nepravomoćno oslobođen i bivši načelnik Uprave za graditeljstvo i zaštitu okoliša MORH-a Matko Kakarigi, koji je jedini došao na izricanje presude.

Vezani članci Prosvjed Pravda za djevojčice, ilustracija Seksao se s djevojčicom, ona zatrudnjela pa pobacila: Muškarac uz olakotne okolnosti dobio samo šest mjeseci zatvora Brenton Tarrant Napadač iz Christchurcha osuđen na doživotni zatvor bez mogućnosti uvjetnog otpusta

U ranijim suđenjima uz Zagorca i Kakarigija na optuženičkoj klupi bili su i Šporer te Kakarigijev nekadašnji pomoćnik Juraj Vojković, no postupci protiv njih su izdvojeni.

Istraga o obnovi Šporerove vikendice u Novigradu kraj Zadra pokrenuta je još u listopadu 2000., a mediji su tada nagađali da je na taj način "nagrađen" jer je kao vijećnik tada oporbenog HSS-a "digao ruku" za HDZ i osigurao mu većinu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Suđenje je do sada više puta ponavljano, a Zagorec je posljednji put u ožujku 2017. nepravomoćno oslobođen.

Zagorec, nekadašnji direktor RH Alana i pomoćnik ministra obrane, u Zagrebu je 2009. osuđen na sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog zlouporabe položaja i ovlasti jer je 2000. odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane iz sefa MORH-a odnio torbu s draguljima vrijednim pet milijuna dolara.

Zagorec je nakon pet godina u zatvoru u ljeto 2013. pušten na uvjetnu slobodu nakon odslužene dvije trećine kazne. Zbog te mu je presude, odlukom predsjednika Republike, oduzet generalski čin. (Hina)

Sindikati predali simboličnih 65 kutija s potpisima: "Pregovori s Vladom ne dolaze u obzir"