Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sumnjivih 9 milijuna kuna

Nadan Vidošević iznosi obranu u aferi Remorker: "Nije bilo izvlačenja novca, a ni štete. Nema niti jednog pisanog traga koji bi mene inkriminirao"

Nastavljeno je suđenje u aferi Remorker. Svoju obranu iznosi bivši predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević.

Vidošević svoju obranu iznosi više od četiri godine od početka suđenja zbog izvlačenja novca iz institucije kojoj je godinama bio na čelu.

Vidošević je na početku iznošenja obrane izjavio kako će početi s navođenjem zlouporaba USKOK-a i DORH-a u ovom postupku. Kaže kako nije bilo štete za HGK te da u HGK-u nije bilo izvlačenja novca. 

"Ni ja ni moje suradnice nismo nanijeli nikakvu štetu ni HGK-u ni Krašu niti je novac izvlačen iz tih tvrtki. Vještaci su neprofesionalno obavili svoj posao što se tiče moje imovine. Nema materijalnog dokaza, SMS poruke, niti jednog pisanog traga koji mene inkriminira", izjavio je Vidošević iznoseći svoju obranu. Kazao je i kako nakon što iznese obranu neće odgovarati na pitanja.

Vidošević napominje kako je Davor Komerički jedini "personalni dokaz" koji imaju, a da je s njim imao tek profesionalni odnos. Nije, kaže, imao niti njegov broj mobitela, niti ikakav kontakt. 

Vidošević je potom govorio o pretrazi njegove kuće u studenom 2013. godine.

"Za nas je to bilo neugodno. Prilikom iznošenja stvari iz mog doma vidi se visokopozicionirani inspektor PNUSKOK-a Josip Vrbić kako iznosi registratore iz moje kuće. On uopće nije među ljudima na popisu pretrage mog doma. Koji je razlog da ga ne uvedu u pretragu kad je evidentno da vodi pretragu? Nestala je dokumentacija koja se odnosi na moju umjetničku zbirku.

Ta dokumentacija o umjetninama bitna je i za moju obitelj i za hrvatsku kulturu. Ovime mi je otežana moja obrana odmah u startu i dokazivanje porijekla moje imovine, a na imovinu otpada dvije trećine ove optužnice", istaknuo je Vidošević i dodao kako je nestala dokumentacija koja se odnosi na izgradnju Gorskog Kotara. 

Optužnica i sumnjivih više od 9 milijuna kuna 

Suđenje od 2. ožujka odgođeno je zbog sutkinjine bolesti. 

Među optuženima je i Vidoševićeva dugogodišnja najbliža suradnica Zdenka Peternel, a na optuženičkoj su klupi i Josipa Mladinov, Jasna Mikić i Jadranka Ivčić, koje su također porekle krivnju.

Preostalih četvero suoptuženika prije suđenja je priznalo nedjela te je osuđeno nakon nagodbe s tužiteljstvom. To su ključni akteri tzv. afere Remorker - Igor Premilovac, koji je prvi progovorio kako je preko svoje češke tvrtke Remorker naplaćivao fiktivne račune i oprani novac uz proviziju vraćao u Hrvatsku, te marketinški stručnjak Davor Komerički, koji je Vidoševića povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK-a.

Osim njih sporazumno su osuđeni i Vidoševićeva nekretninska savjetnica Vesna Rodić te Jasna Mrakovčić Grubić, koja je priznala da je uz Vidoševića iz HGK-a izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika.

Drugi krak Remorkera protegnuo se do Hrvatskih autocesta, a kao glavni osumnjičenik u tom dijelu istrage optužen je bio bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta, koji je u rujnu 2019. nepravomoćno oslobođen.

Optužnicom u tzv. aferi Remorker, koju je Uskok protiv Vidoševića i još osam osoba podigao u srpnju 2015., predloženo je da se Vidoševiću oduzme nerazmjer imovine s primanjima u iznosu od 33,4 milijuna kuna.

No novo vještačenje pokazuje da je Vidošević 26 nekretnina i 444 umjetnine, vrijedne 22,4 milijuna kuna, stekao legalnim putem, pa je sumnjivo ostalo još samo 9,2 milijuna kuna.

Uskok je sredinom prosinca prošle godine odustao od zahtjeva za prošireno oduzimanje imovinske koristi Vidoševiću i njegovoj obitelji nakon što je utvrđeno da je nerazmjer u Vidoševićevim prihodima i rashodima manji od protupravne imovinske koristi koja mu se stavlja na teret.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene