Predsjednica stranke Pametno, Marijana Puljak u početku je imala averziju prema bavljenju politikom jer je smatrala da je u Hrvatskoj stvoren dojam kako je politika nešto prljavo i kako pristojnom čovjeku tu nije mjesto.


Marijana Puljak rođena je 19. kolovoza u Splitu. Na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, gdje je neko vrijeme bila i predsjednica udruge bivših studenata, diplomirala je elektrotehniku, smjer računarstvo.

Vezani članci Slika nije dostupna Savjetnik Predsjednice, arheolog i diplomat u borbi za gradonačelničku fotelju Slika nije dostupna Bivši splitski gradonačelnik koji još nije otpisan ima šansu za novi mandat

Nakon završetka studija zaposlila se u tvrtki SWING informatika, a 2005. godine prelazi u Societe Generale Splitsku banku gdje je trenutno direktorica Odjela u službi informatike i vodi tim ljudi koji se brine da svi sustavi i banke rade 24/7.

2010. godine počinje se baviti politikom i to kao predsjednica splitskog Gradskog kotara Žnjan. Na tom je mjestu napravila zapažen uspjeh u promicanju javnog interesa građana. Pokrenula je izgradnju dječjeg igrališta, građevinske dozvole za novu školu, oživjela društveni život u kvartu. 2013. godine osniva Inicijativu za pametne ljude i pametan grad.

Iznenađenje na lokalnim izborima

Na veliko iznenađenje svih, kao nositeljica kandidacijske liste grupe birača, na lokalnim izborima ulazi u Gradsko vijeće grada Splita uz osvojena četiri vijećnička mjesta.

Iz Inicijative za pametne ljude i pametan grad i velikog uspjeha na lokalnim izborima 2015. godine proizlazi stranka Pametno, osnovana u lipnju te godine.

Isprva gotovo sklapa dogovor s Mostom Bože Petrova za izlazak na parlamentarne izbore u studenom 2015. godine, ali uskoro odustaje od toga. Tada ističe kako Most nema program za koji bi se Pametno moglo vezati. U konačnici stranka Marijane Puljak samostalno izlazi na izbore.

Prema istraživanju Nove TV, u utrci za gradonačelničku fotelju Puljak je zauzela treće mjesto s 19,4 posto potpore. Vodi Andro Krstulović Opara s 24,3 posto potpore, a iza njega je Željko Kerum s 23,2 posto.

Ako u drugi krug, uz Andru Krstulovića Oparu, prođe Marijana Puljak, Opara u tom slučaju osvaja 44,3 posto, a  Puljak 42,4 posto glasova.

Podrška akademske zajednice

U početku je imala averziju prema bavljenju politikom jer je smatrala da je u Hrvatskoj stvoren dojam kako je politika nešto prljavo i kako pristojnom čovjeku tu nije mjesto.

Marijana Puljak i njen tim u radu imaju podršku istaknutih pripadnika akademske zajednice, znanstvenika čiji je rad prepoznat u svijetu, profesora, studenata te vodećih splitskih kreativaca.

Udana je i majka je troje djece.