Ivan Lovrinović, kandidat koalicije Jedina opcija i Živog zida za gradonačelnika Zagreba u svojim istupima često kritizira Hrvatsku narodnu banku, a u Sabor je ušao na listi Mosta nakon čega se s njima razišao.


Ivan Lovrinović, kandidat koalicije Jedina opcija i Živog zida za gradonačelnika Zagreba rođen je 7. ožujka 1960. godine u Gučoj Gori, nedaleko od Travnika u Bosni i Hercegovini.
Diplomirao je, te magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, dok je 1995. godine obranio doktorsku disertaciju na istom fakultetu. Izabran je 2006. u zvanje redovitog profesora na Katedri za financije Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Kada je 2002. izabran za izvanrednog profesora, imenovan je dekanom. Fakultet je vodio naredne četiri godine, da bi 2006. postao redovni profesor na Katedri za financije.

Napisao je više znanstvenih i stručnih radova.

Razlaz s Mostom

Svojedobno je bio predsjednik udruge bosanskih Hrvata Prsten. Bio je i ekonomski savjetnik udruge Franak, a osnovao je i udrugu 'Promijenimo Hrvatsku'. Njegova udruga postaje stranka nakon što se nakon izbora u studenom 2015. godine, kada je na listi Mosta ušao u Hrvatski sabor kao zastupnik, razišao s njima. S dvojicom kolega, Jurom Martinovićem i Ivicom Mišićem osniva stranku i saborski klub.

Ivan Lovrinović (Foto: Zarko Basic/PIXSELL)

Netom prije početka predizborne kampanje za predstojeće izbore stranka Promijenimo Hrvatsku sklapa, za mnoge, neobičnu koaliciju, sa Živim zidom Ivana Vilibora Sinčića, te udrugom Franak. Njima se nešto kasnije pridružuje i Akcija mladih iz Rijeke. Koalicija se naziva 'Jedina opcija'.

Iako na prvi pogled neobična, koalicija stranke Ivana Lovrinovića sa Živim zidom i udrugom Franak nije bila ni tako neočekivana. Naime početkom 2015. godine, u ožujku, Ivan Lovrinović najavio je osnivanje stranke, no tada do toga ipak nije došlo. Kada je u kolovozu, iste godine, pristupio Mostu prvi se protiv toga pobunio upravo Ivan Vilibor Sinčić, kojeg je uz Božu Petrova poznati profesor ekonomije isticao kao mladu osobu kakvu bi želio uz sebe u svojoj stranci. Njegova suradnja s udrugom Franak seže u vrijeme 'slučaja švicarac' pa je nakon poznavanja tih činjenica malo jasnija slika sklapanja 'neobične koalicije'.

Kandidat Živog zida za gradonačelnika Zagreba prvotno je trebao biti Ivan Pernar što je potvrdio i predsjednik stranke Ivan Vilibor Sinčić. Nakon što je objavljeno kako će kandidat ipak biti Lovrinovć, Pernar je poručio da je sretan što ga može podržati.

"Otvorit ću vrata i prozore svih ureda grada Zagreba iz kojih se upravlja"

Tvrdi da će kad postane gradonačelnik prvo otvoriti vrata i prozore svih ureda grada Zagreba iz kojih se upravlja, dobro ih propuhati, da Zagreb prodiše.

"Nikada u ovom gradu nije bilo više napuštenih poslovnih prostora, blokiranih ljudi, nezaposlenih, ovršenih. Nikada nije više bilo ljudi koji iseljevaju iz Zagreba, a svi znamo do prije 10, 20 godina da su se svi useljavali u Zagreb. Grad Zagreb je također teško obolio, ovom gradu treba novi čovjek, a ono što ću prvo napraviti kad postanem gradonačelnik jest da ću otvoriti vrata i prozore svih ureda grada Zagreba iz kojih se upravlja, dobro ih propuhati, da Zagreb prodiše" kazao je Lovrinović.