Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Biografija

BLAŽENKA DIVJAK, biografija, ministrica znanosti, obrazovanja i sporta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Blaženka Divjak nova je ministrica znanosti, obrazovanja i sporta.

Blaženka Divjak je doktorica prirodnih znanosti, a javnosti je poznata kao profesorica matematike te kao prodekanica iz područja znanosti na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. Od 2000. godine istaknula se u projektima elektronskog učenja.

Pročitajte i ovo Ivan Anušić novi ministar obrane Aktualni župan Tko je novi ministar obrane: Najmoćniji čovjek Slavonije u vlasništvu ima kuću, stari BMW vrijedan 16.000 eura... Tablet - 3 Škola za život Tableti za škole danas više leže na policama nego što se koriste, a nove neće nabavljati: "Sve češće se kvare, ne isplati ih se popravljati"

Rođena je 1. siječnja 1967. u Varaždinu gdje je 1985. završila prirodoslovno-matematičku gimnaziju u Varaždinu. Nakon toga je upisala Prirodoslovno matematički fakultet na kojem je diplomirala 1989. godine i stekla zvanje profesora matematike i fizike. 1993. godine je magistrirala na istom fakultetu te postala magistar prirodnih znanosti iz područja matematike. 1998. godine je postala doktorica prirodnih znanosti iz znanstvenog polja matematike. Govori engleski i njemački jezik.

Profesionalna karijera:

- od 1990. do 1994. radila kao profesorica matematike i fizike u prirodoslovno-matematičkoj gimnaziji u Varaždinu

- od 1994. do 1998. radi kao asistentica iz matematike na FOI Sveučilišta u Zagrebu

- od 1998. do 2004. docent iz matematike

- od 2004. do 2010. izvanredna profesorica matematike

- od 1999. do 2003. i od 2007. do 2010.  bila je prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju na FOI Sveučilišta u Zagrebu

- od 2010. do 2014. radi kao redovita profesorica iz matematike i savjetnik iz informatike

- od 2010. - 2014. prorektorica za studente i studije Sveučilišta u Zagrebu

- 2014. - redoviti profesor prirodnih znanosti, polje matematike + znanstveni savjetnik u području društvenih znanosti, polje informacijekih znanosti Sveučilište u Zagrebu, Fakultet organizacije i informatike

- 2005. - redoviti profesor

Njezino područje interesa i rada tiče se diferencijalne geometrije, matematičke edukacije, visokog obrazovanja te se zalaže za matematičkim metodama u odlučivanju i društvenim znanostima.

Objavila je preko 50 znanstvenih radova te 30-ak stručnih radova te je izlagala na znanstvenim konferencijama i stručnim skupovima. Sudjelovala je na velikom broju radionica i konferencija, okruglih stolova i seminara iz područja matematike, reforme visokog obrazovanja, poučavanja u visokom obrazovanju te je od 2010. godine aktivna i u projektima koji se tiču elektronskog učenja.

Autorica je sedam knjiga od kojih su čak dvije sveučilišni udžbenici iz matematike. Nadalje, autorica je poglavlja nekih knjiga te urednica četiri stručne knjige. Sudjelovala je u raznim projektima kao istraživač/suradnik od kojih se ističe čak 14 nacionalnih i međunarodnih znanstvenih i razvojnih projekata.

- Od 2002. do 2004. godine bila je predstavnica Hrvatske u europskoj Eureka mreži, a u razdoblju od 2006. do 2010. godine predsjednica nacionalnog Povjerenstva za praćenje aktivnosti Joint Research Centrea te članica nacionalnog Povjerenstva za praćenje Okvirnih programa.

- Od 2001. do 2005. godine kao članica Poglavarstva Varaždinske županije, bila je zadužena za obrazovanje, znanost, kulturu i informiranje

- Od 2002. do 2006. godine na Sveučilištu u Zagrebu bila je zamjenica predsjednice Odbora za znanstveni, stručni i umjetnički rad

- 2006. godine bila je članica Radne grupe koja se bavila pregovorima o pristupanju Hrvatske u EU za znanost i obrazovanje.

- Od 2008. do 2009. godine bila je predsjednica Vijeća za Nacionalni inovacijski sustav, a nakon toga do 2010. godine predsjednica Odbora za upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Zagrebu.

- Od 2011. do 2014. godine jedna je od članica nacionalne skupine stručnjaka koji se bave pitanjima Bolonjskog procesa.

- Od 2005. do 2014. godine članica je Upravnog odbora međunarodne organizacije European Access Network.

- 2005. godine dobila je medalju Varaždina za promociju sveučilišne djelatnosti. Te iste godine dobila je na Sveučilištu u Zagrebu posebno priznanje rektorice za razvoj kvalitete.

- Posebnu nagradu tog istog Sveučilišta dobila je za unaprjeđenje međunarodne suradnje u školskoj godini 2008./2009. Za tu istu školsku godinu dobila je prvu nagradu za vođenje najboljeg elektroničkog kolegija na Sveučilištu u Zagrebu.

- 2010. godine dobila je nagradu FOI-a za sve svoja postignuća u nastavnom i znanstvenom radu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene