Obavijesti Video Pretražite Navigacija
radnici poljoprivrednog diva

Za više od 10 dana bolovanja nema božićnice: "Broje nam i koliko smijemo biti na WC-u... Jedna je kolegica dobila otkaz zbog toga"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zaposlenici Osatine grupe, jednog od najvećih poljoprivrednih proizvođača u Hrvatskoj, ove godine neće dobiti božićnicu ako su tijekom godine bili na bolovanju više od deset dana. Bivši i sadašnji zaposlenici navode kako u tvrtki vlada atmosfera straha te se krše njihova prava.

Zaposlenici ove poljoprivredne tvrtke obaviješteni su kako se "počevši od 1. studenog 2019. primjenjuje novi način obračuna bonusa u svim firmama" te svim onima koji u mjesecu imaju jedan dan bolovanja bonus neće biti obračunat, dok božićnica neće biti isplaćena radnicima koji su tijekom godine na bolovanju bili više od deset dana.

Pročitajte i ovo Stjepan Topolnjak Novi dodatak Postignut dogovor Vlade i sindikata: Rastu plaće, božićnica 300, a uskrsnica 100 eura Hrvatska kuna Za ljepše blagdane U ovome hrvatskom gradu isplaćuju božićnice za starije osobe, provjerite uvjete

Obavijest zaposlenicima koja je objavljena na Facebook stranici Cibalae izazvala je cijelu lavinu komentara, a kakva je situacija u tvrtki, provjerili smo za zaposlenikom (podaci poznati redakciji) koji ne želi da mu objavimo identitet.

"Kad je riječ o bolovanju, ponašaju se kao da nam je netko napisao ispričnicu kod kuće. Nije stvar samo u ovoj odluci o božićnici. Bolovanja inače ne toleriraju i odredili su nam koliko maksimalno smijemo biti bolesni. Puno zaposlenika koji su nastradali na poslu nemaju pravo na bolovanje", priča naš izvor.

Navodi kako su uvjeti na ranom mjestu neizdrživi te su radnici svakodnevno izloženi brojnim prijetnjama, kao i malverzacijama s prekovremenim satima i radnim vremenom. 

"Zavladala je atmosfera straha, ljudi se boje bilo što reći ili otići na bolovanje", kaže zaposlenik te poručuje kako su zbog bolovanja i njemu prijetili otkazom, iako komisija nije utvrdila regularnosti.

Govori nam kako je ovo prvi put da je donesena ovakva odluka o božićnici koja iznosi 2500 kuna te smatra kako će je ove godine možda dobiti samo 20 posto zaposlenih koji zadovoljavaju uvjete.

Bivši djelatnik: "Kamere su na svakom uglu"

Njegovu priču potvrdio nam je i jedan bivši djelatnik Osatine koji je zbog nepodnošljivih uvjeta rada dao otkaz te se odselio iz Hrvatske.

"Uvjeti rada su katastrofa, vlada nepoštenje, oduzima se od plaće za svaku sitnicu. Uveli su kamere na svakom uglu, svaki centimetar farme na kojoj sam ja radio pokriven je kamerama", priča bivši zaposlenik. 

Prisjetio se kako ga je jednom prilikom, dok je bio na bolovanju, zvala šefica i rekla mu da se mora doći na posao jer će se u suprotnom njegov kolega morati vratiti s godišnjeg.

"Što ću, bilo mi je žao čovjeka i na kraju sam išao raditi bolestan. Kad sam išao kod svoje doktorice opće prakse, rekla mi je kako iz tvrtke vrše pritisak na nju da ne bi izdavala bolovanja", priča bivši zaposlenik. 

Navodi i kako je jednom prilikom zakasnio jednu minutu na posao, na što ga je šefica optužila kako je zakasnio 74 puta na posao.

"Rekao sam joj da joj mogu dokazati da to nije istina i da mi pokaže listu. Ona je na to rekla kako kod nje to ne pali i da se nemam što pravdati jer je ona šefica", priča bivši zaposlenik. 

Kaže kako uz atmosferu straha koja vlada, u tvrtki muljaju i s isplatom prekovremenih sati.

"Neizdrživo je raditi tamo. Broje nam koliko smo vremena proveli na WC-u. Kolegica koja je imala ženske probleme dobila je otkaz jer je bila na toaletu 18 minuta", kaže nam još jedna zaposlenica

Rekla je i kako je direktor svima poručio da u petak izvan radnog vremena moraju doći na poslovni domjenak jer će im u protivnom skinuti 20 posto s plaće.

Tvrdi i kako tzv. bonusi koje im firma isplaćuje zapravo nisu bonusi već prekovremeni sati koje su odradili, a koje im tvrtka onda ne isplaćuje kad odu na bolovanje.

U Osatini o svemu šute

O teškim optužbama zaposlenika pokušali smo u nekoliko navrata pitati i direktora Mirka Ervačića, no iz tvrtke su nam poručili kako je nedostupan zbog sastanka.

Za reakciju smo se obratili i pismenim putem te ćemo je objaviti po primitku.

 

 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene