Obavijesti Video Pretražite Navigacija
svi detalji na jednom mjestu

Od danas nikamo bez COVID potvrde: Evo gdje vam sve trebaju, ali i kome one neće biti potrebne

Aktualno Galerija Covid potvrda - 3 Covid potvrda - 3 Foto: DNEVNIK.hr Covid potvrda - 1 Covid potvrda - 1 Foto: DNEVNIK.hr Josip Aladrović - 1 Josip Aladrović - 1 Foto: DNEVNIK.hr Covid potvrda - 2 Covid potvrda - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 COVID potvrde - 2 Galerija 1/5 >>
Od danas bez COVID potvrde mnogi neće moći na posao. Tko nije cijepljen protiv COVID-a ili ga prebolio neće moći ući u javne i državne institucije bez negativnoga testa.

COVID potvrde postale su obavezne u javnim i državnim službama. Zaposleni, ali i klijenti morat će, stoga, pokazati potvrdu o cijepljenju, preboljenju ili negativnom testu.

Na mjestima za testiranje redovi su bili i sinoć. Inače, u samo jednom danu izdano je više od 85 tisuća COVID potvrda, bez kojih od danas neće biti slanja božićnih čestitki u pošti, podizanja osobne ili putovnice na policiji ili plaćanja računa u Fini.

"Temeljem odluka Stožera, donijeli smo svoje interne akte kojima smo omogućili da naši zaštitari provjeravaju korisnike koji ulaze u prostor Fine", potvrdila je glasnogovornica Irena Svalina.

Na testiranje treba i 22.000 zaposlenika u sustavu obrazovanja

No, ni test ni COVID potvrda za gradske usluge u Sinju, ali i općini Primošten neće trebati. Oni se mjera Stožera neće držati, najavili su. 

"Nismo dobili upute koji službenik to treba provoditi i nemamo službenika za takvu vrstu posla i u slučaju da nekoga zaposlimo, tko će to platiti?", zapitao se načelnik Primoštena Stipe Petrina.

Gradonačelnik Sinja Miro Bulj obavijestio je kako će usluge gradske uprave Grada Sinja moći koristiti svi, bez ograničenja.

"Gradska uprava Grada Sinja neće dijeliti ljude niti im ograničavati temeljna ljudska prava i slobode nego će svima izaći ususret pod jednakim uvjetima", poručeno je iz Grada Sinja. 

U Dubrovniku nemaju takvih problema. Izračunali su i da će ih testiranja zaposlenika stajati 300.000 kuna. U pravosuđu ipak izuzeci. Bez COVID potvrda ili testiranja proći će oni čija je prisutnost propisana zakonom, svjedoci, okrivljenici, vještaci. Dio pravosudnih policajaca nezadovoljan je time da moraju biti cijepljeni ili testirani, a okrivljenik kojeg dovode na sud ne.

"To su osobe čija je nazočnost na sudu nužna kako bi sustav mogao funkcionirati i kako se rasprave ne bi odgađale, to je u svrhu zaštite brzine pravosuđa i građana u sudskim postupcima", kazala je Sandra Kulić iz ministarstva novinarki Dnevnika Nove TV Martini Bolšec Oblak.

I na Zavodu za zapošljavanje su COVID potvrde obvezne. Za one koji ih nemaju posao će se obavljati online ili telefonom. Na brojna se prava pozivaju oni koji planiraju odbiti testiranje, ali ministar Josip Aladrović kaže da će o njima odlučivati poslodavci.

Pa se tako ni u zgradu Vlade više neće moći bez potvrde. No zasada potvrda još uvijek nije nužna za prijevoz. Za vožnju vlakom, trajektom ili tramvajem putnicima neće trebati, već samo plaćena karta.

Dodajmo i da se odluka o COVID potvrdama ne odnosi na studente, učenike, na mlađe od 16 godina, na osobe koje dovode djecu u ustanove ili prate osobu koja se ne može brinuti za sebe, za one koji idu podići EU digitalne potvrde, kao i na one kod kojih postoje kontraindikacije za cijepljenje.

Ne vrijedi ni za one koji idu u poštu preuzeti pošiljku koja može imati pravne posljedice.

No, idete li, primjerice, na roditeljski ili informacije, COVID potvrdu morate imati. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene