Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STOP NASILJU NAD ŽENAMA

''Mislila sam da ću se spasiti samo ako me ubije, ali prijateljica mi je dala besplatni broj 0800 55 44''

Pomoć postoji
Pomoć postoji Foto: Getty Images
Žene koje su preživjele nasilje u velikom broju slučajeva nisu u dovoljnoj mjeri upoznate sa svojim pravima ili pravima svoje djece, a izuzetno je važno da ih znaju i postoji mjesto na kojem se s njima mogu upoznati i izaći iz jezivog labirinta u kojem strahuju za svoj i život svoje djece.

"Ja sam mislila da ću se spasiti samo ako me ubije, ali prijateljica mi je dala besplatni broj 0800 55 44 gdje sam dobila podršku i pomoć da sebe i djecu potpuno izvučem iz kruga nasilja'', kazala je 42-godišnja L. S., jedna od stanarki Autonomne ženske kuće Zagreb.

Broj je to besplatnog telefona Ženskog savjetovališta Autonomne ženske kuće Zagreb za koji mnoge žene žrtve nasilja ni ne znaju da postoji, baš kao što ne znaju i za niz drugih svojih i prava djece. Bez obzira na njihovu stručnu spremu, ne poznaju različite zakone iz kojih proizlaze njihova zakonska prava te ih shodno tome ne zahtijevaju u svrhu svoje zaštite i zaštite svoje djece pri različitim institucijama pri kojima traže pomoć zbog nasilja.

''Nitko od nas ne čita i ne prati u svoje slobodno vrijeme izmjene i dopune Zakona ili Narodne novine'', svjesni su u Autonomnoj ženskoj kući Zagreb pa stoga savjetuju ženama da se svakako informiraju i nazovu Žensko savjetovalište AŽKZ-a na besplatan broj telefona 0800 55 44, radnim danom od 10 do 17 sati.

Svi pozivi su, napominju, anonimni, povjerljivi i besplatni, a za žene je izuzetno važno biti dobro upoznata sa svojim pravima koje je zakonodavac donio u duhu zaštite od nasilja kako informirana i svjesna svojih prava mogla zatražiti pomoć institucija.

Što trebate znati o medijaciji i alimentaciji?

Primjerice, žene ne znaju da ih Zakon ne obavezuje prisustvovati postupku medijacije zajedno s nasilnim partnerom, iako institucije svakodnevno u praksi ženama često govore da je to neophodno i nužno: ''Naime, postupak medijacije po Zakonu je zabranjen u slučajevima nasilja protiv žena, on se ne smije provoditi kada je nasilje razlog napuštanja partnera''.

Nadalje, tijekom brakorazvodnog postupka, ali i nakon pravomoćnosti razvoda očevi često ne plaćaju alimentaciju. Najčešći argument očeva za neplaćanje alimentacije koja je pravo djeteta, a ne majke jest ''neće ona moj novac trošiti na svoje ljubavnike''. U takvim situacijama, objašnjavaju iz AZKZ-a, važno je informirati žene da ''50 posto iznosa sudom dosuđene alimentacije za dijete po Zakonu može i treba plaćati Centar za socijalnu skrb''.

Pročitajte i ovo Plišani medo ispod kreveta PITANJE BUDUĆNOSTI Nasilje u školama: ''Ne možemo od djece i mladih očekivati da se ponašaju drugačije ako im nismo pokazali kako''
Pročitajte i ovo Psihologinja Lorena Zec - 3 PSIHOLOGINJE ZA DNEVNIK.hr Zločin i kazna: Je li Hrvatska zemlja koja voli nasilje i mrzi žene i jesu li svjedoci zločina u Rijeci nasilnici ili žrtve?

U praksi to, objašnjavaju za DNEVNIK.hr, izgleda ovako: ''Ako sud dosudi 1500 kuna alimentacije za dijete, a otac ne plaća, majka može zatražiti od centra za socijalnu skrb da plaća polovicu tog dosuđenog iznosa umjesto oca djeteta iduće tri godine. U takvim situacijama centri bi trebali podići kaznenu prijavu protiv oca koji redovno ne plaća alimentaciju te tražiti povrat novaca koji su uplatili na ime alimentacije djeteta. U praksi nažalost kaznene prijave, ali i povrat isplaćenog novca na ime djeteta u svrhu alimentacije centri izuzetno rijetko prakticiraju''.

Pomoć postoji Besplatan broj Ženskog savjetovališta (Foto: AŽKZ)

Žene koje su preživjele nasilje u velikom broju slučajeva nisu u dovoljnoj mjeri upoznate sa svojim pravima i pravima svoje djece.

O njima se mogu informirati na besplatnom broju telefona 0800 55 44, radnim danom od 10 do 17 sati.

Besplatnim pozivom na taj broj Ženskog savjetovališta Autonomne ženske kuće Zagreb moći će se informirati o svim svojim i djetetovim zakonom zagarantiranim pravima.

Ako im je potreban smještaj u Skloništu, žene također mogu nazvati besplatan broj Savjetovališta za žene 0800 55 44 radnim danom od 10 do 17 sati i dogovoriti sastanak sa savjetnicom Autonomne ženske kuće u vezi prijema u Sklonište.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene