Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kući idu punih ruku

Potez baranjskog voćara oduševio je mnoge: "Bagatela, svaka čast!"

Aktualno Galerija Berba jabuka - 2 Berba jabuka - 2 Foto: DNEVNIK.hr Berba jabuka - 3 Berba jabuka - 3 Foto: DNEVNIK.hr Berba jabuka - 4 Berba jabuka - 4 Foto: DNEVNIK.hr Berba jabuka - 5 Berba jabuka - 5 Foto: DNEVNIK.hr +2 Berba jabuka - 6 Galerija 1/7 >>
U Hrvatskoj je u tijeku berba jabuka. I dok mnogi voćari muku muče s radnom snagom, jedan voćar iz Baranje doskočio je problemu. Spasio je i sebe i kupce jer, iako cijene voća drastično rastu, domaće jabuke u Baranji mogu se kupiti za samo tri kune po kilogramu.

Osim što je fina, i jeftina je, zbog čega svi kući idu punih ruku. "Bagatela. Bagatela, svaka čast. Za početak jedno deset kila. U trgovini je to jedno 80, 90 kuna, ako ne i 100, a ovdje za 10 kila 30 kuna. Bagatela", govori Stipo Bagarić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pazite što kupujete Zastrašujući podaci: Voće koje jedemo puno je pesticida, pogledajte u kojem ga ima najviše Tržnica 25 posto Omiljena zdrava namirnica značajno poskupljuje: "Rastu troškovi goriva, skladištenja..."

Ne kaže se uzalud: "Kad se male ruke slože". Osim što će kupiti jeftinije, obitelji kažu - ovo je i izlazak u prirodu.

"Pravit ćemo sok, kolače i ostavit ćemo nešto za zimu da imamo kad budu hladni dani", kaže Zvonimir.

Zadovoljni kupci, ali i voćar široke ruke, Stjepan. "Njima je fantastično jer to je duplo i trostruko manja cijena nego što mogu dalje kupiti jabuku, a meni je trostruko veća nego da je stavim u industriju ili na drugi način riješim", rekao je voćar Stjepan Dumančić reporterki Dnevnika Nove TV Matei Drmić. U Stjepanovu voćnjaku ni one s poda se ne bacaju.

"Dolaze ovi ljudi koji prave rakiju, skupe i pitaju što treba, rekoh 'Samo vi pokupite' jer mene i to košta da pokupim, a ne možeš naplatiti i onda još donose poklone. Evo, jedan gospodin ima koze, dobijem hrpu kozjeg sira za goste u kući, tako da ništa se ne baca, sve se dobro iskoristi", dodaje.

Što i treba jer Hrvatska ima sve manje nasada pod jabukama. U posljednjih desetak godina izgubili smo 1500 hektara jabuka.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene