Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doznaje DNEVNIK.hr

Djelatnici Hitne otkrivaju detalje važnog sastanka s ministrom i što se točno dogodilo

Hitna pomoć
Hitna pomoć Foto: Mario Todoric/Cropix
Održan je sastanak ministra zdravstva Vilija Beroša i radne skupine hitne medicinske službe oko Zakona o hitnoj medicini. Po prvi put, djelatnici hitne medicine izašli su zadovoljni.

Nakon prosvjeda i konstantne višegodišnje borbe za beneficirani radni staž, djelatnici hitne medicine su, kako doznajemo, konačno naišli na zajednički jezik s ministrom zdravstva Vilijem Berošem. Jedina su žurna služba u Hrvatskoj koja ga nema.

U ministarstvu je danas održan sastanak ministra Beroša i radne skupine hitne medicinske službe oko Zakona o hitnoj medicini. Predsjednik Hrvatskog sindikata hitne medicine i Hrvatske udruge djelatnika hitne medicinske pomoći Danijel Šota nam je rekao da su sa sastanka prvi put u potpunosti izašli zadovoljni.

"Stao je na našu stranu. Naložio je pravnoj službi da se to što prije provede. Isprva su nam govorili da sami moramo izraditi elaborat, koji bi trajao godinama, a i koštao bi puno novca. Beroš je sam shvatio da to ne mora ići tako, već da se to uputi Vladi", dodao je Šota.

"Predali smo prijedlog zakona u proljeće, rečeno je da će do lipnja ove godine doći do Sabora. Nažalost neće stići do tada, ali imamo obećanje ministra da će ove godine sigurno biti riješeno", rekao je Šota.

Beroš je za DNEVNIK.hr rekao kako rade na svim pitanjima, najviše na unaprijeđenju sustava hitne medicinske djelatnosti, no da nisu postavljali na sastanku nikakve rokove.

"To mora biti zajednički cilj! Podupirem beneficirani rad i sve druge mjere koje će spriješiti odljev kadrova te unaprijediti kvalitetu hitne medicine", kazao je Beroš.

Pročitajte i ovo Mail dogovora s Berošem TRAŽE BENEFICIRANI RADNI STAŽ FOTO/VIDEO Hitnjaci prosvjedovali na Markovu trgu: "Ovaj put su gadno pogriješili"

"Jako sam zadovoljan. Drago mi je da se ministar nakon nekog vremena upleo u priču i što nadgleda rad radne skupine jer vjerujemo da će to ubrzati cijeli posao. 13. svibnja ćemo u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu imati javnu tribinu, na kojoj ćemo predstaviti Zakon o hitnoj medicini - što on znači za djelatnike, ali i za same pacijente", najavio je Tomislav Petrušić iz udruge Hitna uživo 194.

Dodao je i kako je ministar Beroš kazao da sastanci s radnom skupinom mogu biti i puno češće. "Uredbom će se osigurati pravo na skraćeni radni vijek kao što to imaju policija i vatrogasci", kazao je Petrušić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TRAŽE BENEFICIRANI RADNI STAŽ Djelatnici hitne medicine održali sastanak s ministrom Berošem: "Moglo bi ponovno doći do prosvjeda"

Prosvjedom, održanim na Markovom trgu u travnju prošle godine, inzistirali su na promjenama zakona. "Loptaju se s nama jer misle da ćemo se ohladiti. Ovaj put su gadno pogriješili. Hitnjak je važan, odvažan. Da nije takav, sigurno ne bi radio ovaj posao", poručio je tada Petrušić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene