Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

"To može biti peta kutijica na lokalnim izborima 21. svibnja. To će biti moj stav i stav moje stranke", poručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.


Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić smatra da odluka o eventualnom preimenovanju Trga maršala Tita u Kazališni trg treba biti donesena na referendumu, koji bi se održao 21. svibnja iduće godine, kada i lokalni izbori.

Vezani članci Tihomir Blagus i stanovnici Trnja Heroj s Trnja nije dobio prijavu nakon uhićenja: "Odšteta? Od koga ćemo je dobiti kad se ne zna tko je kriv!" Milan Bandić Zagrebački holding nabavlja nove automobile vrijedne 16,6 milijuna kuna: Među njima Mercedes E klase, Audi A6, BMW 5...

Podsjetimo, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine i zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić danas je u intervjuu za Hinu najavio preimenovanje Trga maršala Tita u Kazališni trg o čemu je, kako je rekao, očekuje Bandićevu potporu.

Na pitanje novinara kako komentira Mikulićev prijedlog, Bandić je na skupu svoje stranke odgovorio: "Mislim da se o tome trebaju izjasniti građani na referendumu i to može biti peta kutijica na izborima 21. svibnja. To će biti stav moj i stav moje stranke. Da u istom trošku napravimo taj test i da građani grada Zagreba odluče jesu li za ostanak Trga maršala Tita ili su za to da taj trg se vrati na svoje staro nazivlje, a to je Kazališni trg. Mislim da je to najpoštenije".

Najavio je da će o tome posebno sazvati konferenciju za novinare te poručio kako se njegov stav zna.

"S obzirom na osjetljivo pitanje koje je predsjednik Tuđman skinuo s dnevnog reda Skupštine 1994. godine, ja sam toga svjedok. Odbor za imenovanje ulica i trgova je već bio donio odluku, mislim da je bio tada na čelu Odbora gospodin Budiša, bio sam vjerovnik toga u Gradskoj skupštini, i gospodin Tuđman je to stopirao. Ne samo zbog gospodina Tuđmana, predsjednika tada HDZ-a i predsjednika države, koji je to napravio, nego zbog podijeljenosti ljudi oko toga  treba li ili ne treba preimenovati Trg maršala Tita u Kazališni trg, mislim da treba organizirati referendum", objasnio je Bandić.

Na pitanje stigne li se referendum organizirati Bandić je odgovorio: "Apsolutno da se stigne. Ali, ono što je najbitnije, građane neće ništa dodatno koštati. Neznatno, jer će biti još jedna kutijica, peta".

Objasnio je da će na biračkim mjestima na kojima će se provoditi lokalni izbori za Zagreb biti pet kutija. "Jedna kutija je gradonačelnik i zamjenici gradonačelnika, druga kutija je Gradska skupština, treća kutija je vijeće gradske četvrti i četvrta mjesni odbor. I bit će još jedna, peta kutija pored, ako bude, a to je moj prijedlog, moje stranke i mene, da to napravimo i da građani o tome odluče".

Upitan kako će onda njegova lista i stranka glasovati na sjednici Gradske skupštine kada na dnevni red dođe taj prijedlog Kluba HDZ-a, HSP AS i BUZ-a, Bandić je odgovorio kako je on rekao svoj stav. (Hina/D.B.)