Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VLADI NUDE RJEŠENJE

Gorivo sve skuplje, mali trgovci naftom prijete zatvaranjem crpki: ''Čime da plaćamo radnike? Ako se ovako nastavi, mi nemamo drugog izlaza nego...''

Cijene litre goriva rastu sve više, ali postoje i oni kojima dodatna državna intervencija ne odgovara, a riječ je o malim distributerima naftnih derivata.

I dok cijena litre goriva raste, ima i onih koji od države trže da -
obustavi intervenciju, odnosno da ne ograničava tržišnu cijenu goriva jer će ih dovesti na prosjački štap - to su mali trgovci naftom. O tome što točno traže od države, Domagoj Mikić je za Dnevnik Nove TV razgovarao s Armandom Miljavcem iz Udruge malih trgovaca naftom.

"U ovoj situaciji apsolutno nikome ne odgovaraju postojeće cijene; ni nama kupcima, koji moramo barem jednom mjesečno na benzinsku crpku, ni autoprijevoznicima, koji su na crpki jednom do dvaput tjedno, ali ni malim trgovcima naftom", rekao je Mikić kojemu je Miljavac u razgovoru objasnio s čime se sve mali trgovci naftom moraju nositi.

"Nama ove intervencije Vlade apsolutno ne odgovaraju, dakle mi smo u ovoj situaciji maksimalno oštećeni i ovo je zadnji čavao u lijes našeg poslovanja kao malih distributera naftnih derivata", rekao je Miljavac.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna inflatorni udari Ministar o povećanju cijena goriva: "Stvarno su sve opcije na stolu, živimo u neizvjesnom vremenu"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hvala i doviđenja VIDEO "Udarila po gasu": Djevojka natočila gorivo i pobjegla s benzinske pumpe

"Litra Eurodizela trenutno stoji na 13,8 kuna u maloprodajnoj cijeni'', kazao je Miljavac i pokazao kako izgleda raspodjela te cijene: ''Cijena u nabavi je 7.504 kune, trošarine su 2.66 kuna, a PDV koji moramo platiti iznosi 2.61 kunu po litri. To znači da je naša zarada 30 lipa po litri goriva".

"S tih 30 lipa prvenstveno moramo podmiriti plaće radnicima, nakon toga troškove osiguranja, održavanja i ako imamo neke troškove bankama. Međutim, svi troškovi koje imamo ne mogu se podmiriti s 30 lipa", rekao je Miljavac.

Rekao je da im ni novo poskupljenje ne odgovara. "Apsolutno nam ne odgovara, naše marže ostaju iste, s time da moramo angažirati puno više sredstava za poslove", rekao je. "Vidimo iz podataka da država ima tu nekih 40 posto ukupnog iznosa. Želimo li biti senzibilni prema kupcima, treba smanjiti PDV - da bismo dobili jedan dio te marže i u tom bismo slučaju mogli opstati, da možemo dočekati novu godinu", rekao je.

"Ako ostanu marže, mi ćemo nestati"

Jasno je rekao što će se dogoditi ako se marže ne promjene. "Definitivno, ako ostane ista marža, mi ćemo nestati. U tom slučaju, mi kao mali prodavači naftnih derivata nemamo budućnost", rekao je.

"Želimo da se Vlada pobrine i za nas - i mi smo dio tržišta, direktno smo oštećeni ovim događanjima. Čime da plaćamo radnike? Ako se ovako nastavi, mi nemamo drugog izlaza, moramo početi maksimalno smanjivati sve troškove i na kraju moramo zatvoriti firme", upozorio je Miljavac. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene