Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žali zbog odluke HSS-a

Plenković o napisima da HDZ i Most još uvijek pokušavaju sastaviti saborsku većinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kandidat za predsjednika Hrvatske demokratske zajednice, Andrej Plenković kazao je kako mu nije drago zbog odluke HSS-a o suradnji s SDP-om.

'Predsjedništvo stranke oformilo je radnu skupinu koja trenutno razgovara sa svim mogućim partnerima. Analiziramo postignuća Domoljubne koalicije, razmatramo tko bi mogli biti naši partneri pred buduće izbore. Ja sam u ovom trenutku u unutarstranačkoj kampanji i želim prije svega staviti akcent na snažan, kvalitetan, čvrst i dosljedan HDZ, onda ćemo kao takvi biti otvoreni za suradnju s našim partnerima', poručio je kandidat za predsjednika HDZ-a  Andrej Plenković.

Pročitajte i ovo Ivan Penava predao liste za EU parlament utrka za sastavljanje vlade Penava uputio poruku Plenkoviću: "To je izigravanje naših stavova, upozoravam ga..." Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći"

Koga možemo očekivati u koaliciji s Hrvatskom demokratskom zajednicom, Plenković nije želio otkrivati, te kazao kako će takve odluke donositi nakon što stupi na čelo stranke, odnosno 18. srpnja.

Moguće preslagivanje?

Komentirao je medijske napise o navodnom preslagivanju vladajuće koalicije te o obnavljanju suradnje između HDZ-a i MOST-a te kazao kako je trenutno 'čvrsto fokusiran na unutarstranačku kampanju i izradu kvalitetnog izbornog programa za parlamentarne izbore'.

'To je moj prioritet, a o ovim spekulacijama ne znam ništa'.

Kandidat za predsjednika Hrvatske demokratske zajednice, Andrej Plenković obišao je kolege u varaždinskoj županiji kako bi im predstavio glavne odrednice političkog programa koji je predstavljen u petak na konferenciji za medije u središnjici stranke, kao i oprioritetima za HDZ za predstojeće parlamentarne izbore.

'Želim pridoprinjeti HDZ-u da se revitalizira i da vrlo brzo, vjerodostojnošću povrati povjerenje birača te da svi zajedno, u sinergiji, i s našim partnerima i sa strankom na svim razinama idemo u kvalitetan rezultat na izborima. Smatram da ćemo sve one bitne elemente koji se odnose na jačanje unutarstranačke demokracije, dialoga, otvorenosti, okupljanja staviti u prvi plan kao i konkretna rješenja za hrvatske građane i hrvatski narod', poručio je Plenković.

Izvješće HDZ-a

Upitan za komentar oko financijskog izvješća Hrvatske demokratske zajednice, kazao je kako nije ima vremena iščitati izvješće već će to učiniti do ponedjeljka.

'Kada budem na čelu Hrvatske demokratske zajednice vodit ću se po tri načela kada su u pitanju financije. Prvo da je financiaranje zakonito, da je cijeli proces transparentan i treće da je odgovoran. Kada kažem transparentan, želim da svi članovi predsjedništva stranke budu u cijelosti informirani i o prihodovnoj i o rashodovnoj strani stranačkih fiancija. A odgovorno da ćemo paziti od koga i na koji način se stranka fiinancira', rekao je.

'Žao mi je zbog odluke HSS-a'

Kaže i kako je nezadovoljan odlukom HSS-a da se pridruži SDP-u na predsojećim parlamentarnim izborima.

'HSS je povijesna hrvatska stranka, naš politički partner, jedina hrvatska stranka koja je u našoj europskoj obitelji Europske pučke stranke. Mi smo imali odličnu suradnju do sada, osobito na razini Europskog parlamenta, s kolegicom Petir, na nizu projekata i zakonskih akata na kojima smo zajedno radili'.

'Meni je žao što je ova odluka Glavnog odbora HSS-a donesena u ovoj fazi dok je HDZ u procesu unutarstranačkih izbora, bilo bi mi drago da se malo pričekalo, da je bilo vremena za razgovor. Ono što će biti važno je prije svega članstvo HSS-a koje će sigurno razmisliti koja je prava politička opcija koja reflektira svjetonazorska i programska načela i Hrvatske seljačke stranke i naše zajedničke europske obitelji.

'HDZ je otvrena stranka i bit će snažno okupljajuća stranka pod mojim vodstvom i u tom pogledu vodit ću dijalog sa svima onima koji nam se žele priključiti', poručio je Plenković.

Kurikularna reforma

Za kurikularnu reformu ponovio kako je njezin nastavak dio njegovog programa.

"Ona mora održavati pluralizam stajališta svih stručnjaka, treba maksimalno iskoristiti razdoblje javne rasprave, trebaju biti uključena i roditeljska prava, a cijeli program treba proći kvalitetnu domaću i međunarodnu recenziju", kazao je Plenković koji posljednja imenovanja tehničkog ministra obrazovanja Predraga Šustara, "imenovanja povjerenstva, a ne stručne radne skupine", doživljava kao pitanje koje pridonosi nastavku procesa.

Pitanje povećanja cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja za 19 kuna Plenković smatra pitanjem za predizbornu kampanju, kao i neka druga koja će utvrditi nakon izbora za predsjednika HDZ-a i sastanka s ministrima iz redova stranke.

O odlasku u mirovinu sa 67 godina rekao je da je Europska unija to ostavila u nacionalnoj nadležnosti.

Konverzija kredita u 'švicarcima' bio je proizvod s greškom

"Moramo voditi računa o starenju europske, ne samo naše populacije, o tome da se životni vijek produljuje i o dugoročnoj održivosti mirovinskog sustava. U Hrvatskoj imamo vremena za temeljitu analizu i raspravu", Plenkovićev je odgovor na pitanje o starosnoj granici za mirovinu, dok je 'packe' iz Europske komisije o konverziji kredita u 'švicarcima' komentirao riječima da rješenje tog problema nikako ne smije ići nauštrb hrvatskih građana

"To je bio svojevrsni proizvod s greškom. Međutim, ova reakcija Europske komisije ne određeni način nije iznenađujuća. Mi se zalažemo za rješenje koje će uključiti dogovor sa svim akterima u tom procesu. Ne bi bilo dobro da u konačnici, uslijed sudskih tužbi, eventualno čitav teret padne na državni proračun", istaknuo je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene