Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr)
Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr)

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u subotu je u Zagrebu na Dan neovisnosti odao počast poginulima za domovinu. Istaknuo je kako je 8. listopada prije 25 godina bio ključan dan za raskidanje svih državnopravnih veza s bivšom SFRJ.


Iza Andreja Plenkovića su uspješni pregovori o suradnji s Mostom, a u ponedjeljak bi od predsjednice RH, kod koje ide s više od 90 potpisa, trebao dobiti mandat za sastavljanje nove Vlade.

Ono što sada dolazi je kadrovska križaljka i izbor ljudi koji će voditi ministarstva. Kao što je poznato, Mostu su uz rotirajuće mjesto predsjednika Sabora pripala četiri resora - MUP, pravosuđe, uprava te energetika i zaštita okoliša spojeni u jedno ministarstvo. Plenković je, odgovarajući na neke kritike koje se mogu čuti i u HDZ-u da je Mostu dao previše, ocijenio da su četiri portfelja za Most u odnosu na današnjih sedam razumni i racionalni.

Na pitanje hoće li kao budući mandatar imati pravo veta i na prijedloge za ministre iz Mosta odgovorio da će kada dobije mandat za sastavljanje vlade od Predsjednice razgovarati sa svim potencijalnim kandidatima i odlučiti.

Plenković je kazao i da izjavu Mostovca Tomislava Panenića - da neće postati premijer dok Sabor ne usvoji zakone koje traži Most - nije vidio. Mostove potpise za mandatara nove hrvatske Vlade Plenković bi, kako je rekao, trebao dobiti u ponedjeljak ujutro te ponovio da za informaciju tko je 15. zastupnik u Mostovoj kvoti treba pitati Božu Petrova.

Najavio je da će program Vlade biti finaliziran idućeg tjedna.

Na novinarski upit hoće li Ivan Tepeš (HSP AS) postati zastupnik u Europskom parlamentu umjesto Davora Ive Stiera, Plenković je kazao: "O tom - potom. Prvo treba vidjeti tko će biti članovi vlade pa će nakon toga sve rješavati".

Gordan Jadnroković, glavni tajnik HDZ-a, nije otkrio hoće li druge dvije godine mandata on predsjedati Saborom nakon Bože Petrova. Na pitanje je li Petrov dobar kandidat za predsjednika parlamenta, s obzirom da nije pravnik i nema saborskog iskustva, Jandroković je odgovorio:

'Apsolutno je kompetentan, ima politički legitimitet, to je politički dogovor tako da je to sve u redu i u skladu s političkim standardima'.