Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SJETIO SE I SFRJ

Plenković nakon fijaska u Saboru prozvao ''političke patuljke'': ''Oni ne samo da su polupali lončiće, nego su baš promašili cijelu loptu''

Premijer Andrej Plenković ocijenio je u petak da su zastupnici koji su glasali protiv EU misije za vojnu pomoć Ukrajini pokazali neupućenost, ustvrdivši da je glasanje u Saboru bilo "razdjelnica koja dijeli one koje štite nacionalne interese od političkih patuljaka i kukavica".

Komentirajući glasanje o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u misiji EU za vojnu pomoć za potporu Ukrajini - EUMAM, premijer Andrej Plenković je tijekom obraćanja na prijemu za predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata posebnu zahvalu uputio onima koji su glasali "za" - zastupnicima parlamentarne većine i još 20 oporbenih zastupnika.

Oni su, rekao je, bili na razini političke, moralne, pa i povijesne odgovornosti, što jako dobro. No, loše je, kazao je Plenković, da među ovih 54 zastupnika koji nisu glasali za odluku nije bilo još nekoliko njih "koji razlikuju šumu od drveća, koji razlikuju bijelo od crnoga, dan od noći, dobro od zla".

"U ovom konkretnom slučaju vidjeli smo manifestaciju politiziranja, rekao bih provincijalizma, potpune neupućenosti u ključne globalne, sigurnosne i političke teme, koji će na mali način, ne mnogo, jer smo mi osnažili međunarodni položaj Hrvatske, ipak naštetiti našem međunarodnom kredibilitetu, a to se nije smjelo dogoditi", ustvrdio je.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor - 2 NIŽU SE REAKCIJE Plenković nije uspio: HDZ nije skupio dovoljno ruku za Vladinu odluku o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

Podsjetio je pritom da je Hrvatska bila žrtvom velikosrpske agresije prije samo 30 godina i zna što je to braniti se od većeg i snažnijeg protivnika. Takva zemlja "ne može biti bešćutna u trenucima kada Rusija čini agresiju na Ukrajinu, gdje se okupiraju teritoriji, protjeruju civili, žene, djeca, stariji, gdje su milijuni izbjeglica, a puno je i raseljenih osoba unutar Ukrajine".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OBUKA UKRAJINSKIH VOJNIKA ''Nekima je sada nezgodno izaći iz svega'', poručio Banožić, a je li on spreman za ostavku?

''Današnje glasanje velika je razdjelnica u političkom životu Hrvatske''

"Ovaj današnji događaj je velika razdjelnica u političkom životu Hrvatske koja dijeli ozbiljne, odgovorne, one koje štite nacionalne interese, a tu ubrajam parlamentarnu većinu i ovih 20 dodatnih zastupnika, od političkih patuljaka i kukavica koji nisu bili u stanju donijeti pravu odluku", poručio je.

Oni će sa svojim neglasanjem za ovu odluku živjeti dugo i živjet će sa stigmom, dodao je.

"Potrudit ćemo se da ih ta stigma prati i da hrvatski građani i hrvatski narod dobro znaju kako su nas onemogućili da budemo na razini odgovornosti države za koju se mi svakim danom trudimo da bude odgovorna članica međunarodne zajednice", rekao je.

Podsjetio je pritom da Hrvatska već niz godina nije u SFRJ, pa da bude nesvrstana, a nije ni neutralna.

Hrvatska je članica Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza i takav međunarodni položaj podrazumijeva ne samo prava, nego i određene obaveze, naglasio je, a glasanje je bila prigoda da saborski zastupnici to potvrde.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OBUKA UKRAJINSKIH VOJNIKA ''Nekima je sada nezgodno izaći iz svega'', poručio Banožić, a je li on spreman za ostavku?

"Dakle, ne samo da su polupali lončiće, nego su baš promašili cijelu loptu, a ovaj promašaj u političkom smislu pratit će ih dugo", poručio je Plenković.

Vlada, parlamentarna većina i oporbeni zastupnici koji su glasali za odluku "bili su na pravoj strani morala i solidarnosti, pa i povijesti", a "oni koji su to danas propustili neka sami misle što su napravili", kaže Plenković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene