I dok stižu kritike vezane uz Pelješki most, premijer Andrej Plenković upravo je u posjetu Livnu, Mostaru i Širokom Brijegu. Otkako je postao predsjednik Vlade, Bosnu i Hercegovinu posjetio je sedam puta.


Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Livnu se sastao s čelnicama općine i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem. Nakon obilaska srednje strukovne škole, čiju je obnovu financirala Hrvatska, premijer je rekao da je potpora projektima u BIH dosad bila značajna. Razgovaralo se i o otvorenim pitanjima.

"Govorili smo o nekim problemima koji muče Općinu Livno kada su u pitanju odnosi s RH. Tu je prije svega pitanje jezera i naknade od strane HEP-a, kao i nama dosta značajna dva granična prijelaza. Nadamo se da ćemo ono što ćemo danas tražili, da će se nešto i učiniti po tom pitanju", rekao je nakon sastanka načelnik Općine Livno Luka Čelan.

Posjet premijera Plenkovića BiH prati reporter Nove TV Mario Jurič.

"Posjet BiH nije samo deklarativna potpora, nego i potpora projektima Hrvatima u BiH, poručio je premijer Plenković. Naravno da Hrvatska s BiH ima nekoliko otvorenih pitanja, posebice u zadnje vrijeme kad je riječ o Pelješkom mostu i izjavama bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Premijer je kazao kako Hrvatska ostaje pri svom stavu, a ako treba dodatna pojašnjenja Hrvatska će ih dati. Oko 23 milijuna kuna Hrvatska ulaže u projekte Hrvatima u BiH - od kulture i obrazovanja do zrdravstva. Tijekom posjeta Livnu premijer je obišao školu u koju se iz hrvatskog proračuna do sada uložilo oko milijun kuna. Razgovarao sam sa stanovnicima Livna, ali i predstavnicima škole, koji takve projekte ističu važnima i vrlo značajnima, no s druge strane vide brojne probleme - iseljavanje stanovništva i manjak radnih mjesta. Vlada u budućnosti razmatra veća izdvajanja za projekte u BiH. S druge strane, u Livnu se uskoro otvara i hrvatski konzulat, što bi Hrvatima, ali i drugim stanovnicima na tom području, moglo puno olakšati. U Mostaru je premijer otvorio studentsku menzu i pučku kuhinju. Hrvatska je u taj projekt uložila oko 3,2 milijuna kuna", izvijestio jereporter Mario Jurič za Dnevnik Nove TV. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr