Obavijesti Video Pretražite Navigacija
CURENJE PODATAKA

Zbog putovanja Predsjednice u SAD, istraga u MVP-u, oglasila se i Grabar-Kitarović

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković kazao je nakon sjednice Vlade da će potpredsjednica Martina Dalić, iako nije u Savjetu za pregovore s MOL-om, kojeg je osnovala Vlada, sudjelovati u aktivnostima vezanim uz Inu.

Na pitanje zašto potpredsjednice Vlade Martine Dalić, koja je u potencijalnom sukobu interesa jer joj suprug radi u Ini, nema u Savjetu, premijer Plenković odgovorio je kako je tako odlučila Vlada. No, dodao je da će Dalić i dalje sudjelovati u aktivnostima vezanim uz prodaju Ine.

Pročitajte i ovo Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba Andrej Plenković, Ivan Penava Iz minute u minutu Je li HDZ blizu dogovora s DP-om? Grbin otkrio tko mu je sve dao podršku, analitičar o Milanoviću: "Napravio je grešku"

"Sve odluke koje Vlada donosi su transparentne i odgovorne. Svi članovi Vlade su uključeni u proces oko Ine, ministrica Dalić je sudjelovala u svim razgovorima i sudjelovat će u daljnim aktivnostima, a o članstvu u Savjetu odlučila je Vlada koja je dogovorila da potpredsjednica Dalić neće biti u Savjetu", pojasnio je Plenković na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade. 

Vlada je danas osnovala Savjet za pregovore s MOL-om što je prvi korak prema mogućem otkupu dionica Ine od mađarske kompanije. U okviru Savjeta razgovarat će se o najboljem modelu i pripremi cijele operacije, ali su i svi drugi akteri u hrvatskom društvu, političke stranke i stručnjaci, dobrodošli da pošalju svoje ideje i prijedloge za koje smatraju da bi mogli biti korisni i ti će prijedlozi biti razmotreni, istaknuo je premijer.

Taj savjet čine: premijer Andrej Plenković kao predsjednik te ministri Davor Ivo Stier, Slaven Dobrović, Goran Marić, Ante Šprlje, Zdravko Marić, Tomislav Ćorić te državni tajnik Ante Čikotić zadužen za energetiku.

Kad je riječ o modelu otkupa dionica Ine od MOL-a premijer i dalje smatra kako je onaj koji je predložila Vlada - prodaja 25 minus jedna dionica HEP-a i dalje najbolji. 

"Mislim da je onaj model koji smo mi predstavili najbolji i najčišći. No, želim pokazati otvorenost Vlade i za druge prijedloge. Zato smo i osnovali Savjet. Riječ je o sofisticiranoj transakciji, kompliciranoj. Želim saslušati i druge prijedloge i modele", istaknuo je. 

Na pitanje što misli o prijedlogu Mosta za otkup dionica Ine koji isključuje prodaju HEP-a. Plenković je odgovorio:

"Most ima četiri člana vlade, oni su suglasni s osnivanjem Savjeta. Prijedlozi koji dolaze sa strane Mosta su sadržajno nešto drugačiji od onog koji smo predstavili i Savjet će to detaljno analizirati. Glavno je da se ne generira novi javni dug i to će biti najvažniji aspekt", kazao je premijer. 

Dodao je i da kontakti s mađarskom stranom postoje, a da će se dijalog nastaviti nakon formiranja Savjeta.

„Vlada je u vrlo kratkom roku obavila i razgovor s upravom Ine, ima niz tema o kojima smo razgovarali, razgovaramo i s mađarskom stranom. Nakon formiranja Savjeta taj dijalog će se nastaviti, očekujem da će prvi kontakti biti već idući tjedan“, rekao je Plenković.

ISTRAGA U MVP-u ZBOG CURENJA PODATAKA

Postavljeno mu je i pitanje kako komentira listu osoba s kojima se susrela predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u SAD-u. Naime, neki mediji objavili su bilješku hrvatskog veleposlavnstva u SAD-u o sastancima Predsjednice.

"Krajnje je neobično da se takva bilješka objavljuje u medijima. Kolega, ministar vanjskih poslova, Stier je pokrenuo istragu u Ministarstvu vanjskih poslova kako je bilješka došla u medije jer to nije uobičajeno. Predsjednica je imala jasne ciljeve posjeta Americi, način na koji je to komunicirala nije do Vlade, nego do njezinog ureda. Mislim da je ono što je do sada objasnila u redu. U SAD je išla s ambicijom da svi kontakti koje ima u Americi budu korisni za hrvatske interese", pojasnio je Plenković. 

PANTOVČAK POZDRAVLJA ISTRAGU

S Pantovčaka su pozdravili pokretanje istrage o curenju podataka.

"Predsjednica pozdravlja i podupre istragu o curenju diplomatske bilješke", rekao je Hini glasnogovornik Luka Đurić.

"Predsjednica je već kazala da neće o tim sastancima govoriti javno, već s najvišim državnim dužnosnicima", dodao je.

Večernji i Jutarnji list objavili su diplomatsku bilješku o predsjedničinu posjetu Americi od 1. do 7. siječnja koju je sastavio Nikica Kopačević iz hrvatskog veleposlanstva u Washingtonu, a odobrio veleposlanik Josip Paro.

Po bilješci objavljenoj u navedenim medijima, predsjednica je u Sjedinjenim Državama boravila u radnom posjetu kako bi iskoristila razdoblje tranzcije između dviju administracija u svrhu strateškog i političkog pozicioniranja Hrvatske.

Kolinda Grabar-Kitarović, kaže se u bilješci, razgovarala je sa senatorima, kongresnicima, vodstvima think-tankova i nevladinih udruga, gospodarstvenicima te političarima i suradnicima bliskim izabranom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Poimenice se spominju republikanski senator iz Wisconsina Ron Johnson te njegov stranački kolega s Floride Marco Rubio.

Razgovarala je među ostalim i s republikanskim kongresnikom Louom Barlettom, bivšim senatorom i komentatorom na CNN-u Rickom Santorumom, dekanom jedne od najprestižnijih škola diplomacije i međunarodnih odnosa u svijetu "The Fletcher School" Jamesom Stavridisom.

Na sastancima je predsjednica, navodi se u bilješci, raspravljala o vanjskoj i sigurnosnoj politici predsjednika Trumpa, o novom odnosu SAD-a s Rusijom, inicijativi tri mora, stanju u BiH i u Srbiji.

"O ostalim sastancima, iz razloga nacionalne sigurnosti i sukladno NATO-ovim i pravilima EU, Predsjednica Republike osobno izvijestiti najviši državni vrh", kaže se u bilješci.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene