Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posjet Macrona Hrvatskoj

Analiza Ivane Petrović: "Ovo je povijesni sporazum koji će zacementirati odnose Hrvatske i Francuske''

Posjet francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Hrvatskoj pratila je urednica vanjske politike Ivana Petrović koja se javila uživo u Dnevnik Nove TV.

Petrović je kazala kako je najjača misao koju je čula od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona ta da je kupovina borbenih aviona suverena odluka Hrvatske i da je ovo povijesni sporazum koji će zacementirati odnose Hrvatske i Francuske.

Pročitajte i ovo Nada Murganić osudila izjave Zorana Milanovića Žestoke kritike Zajednica žena HDZ-a osudila Milanovićeve izjave: "Seksizam i omalovažavanje okosnica su njegova djelovanja" Ivana Petrović - 3 "politički piroman" Ivana Petrović žestoko odgovorila Zoranu Milanoviću: "U demokraciji on nije Jupiter"

Druga važna tema je bila i Schengen. "Macron je u Zagreb došao s čvrstom potporom Hrvatskoj za ulazak u Schengen", izvijestila je Petrović i dodala kako je Macron kazao da će Shengen ulaskom Hrvatske postati učinkovitiji, dok "Hrvatska uz brojne benefite počinje graditi novu sigurnosnu arhitekturu u odnosu na nestabilno i krhko okruženje".

Urednica vanjske politike predsjednika Macrona pitala je i za francuski pogled na zemlje zapadnoga Balkana. Petrović kaže da vidi veliki napredak u odnosu na BiH. Ozbiljnije razgovore o izbornom zakonu u BiH je počeo Plenković u siječnju 2020. u Francuskoj, kazala je te dodala kako Francuska do tad nije imala prevelik interes što se zbiva u BiH. "No Macron je danas u dva navrata rekao da će se potruditi da se izborni zakon promijeni i da sva tri naroda steknu ravnopravnost koju im jamči Daytonski sporazum", izvijestila je.

Macron je ostao pri poziciji da bi Francuska odobrila datum početka pregovora Sjevernoj Makedoniji, a Albaniju nije spominjao kao dio paketa.

"Pokazao je svjesnost svih sigurnosnih problema u našem susjedstvu. Spominjao je proces Srbija-Kosovo. Ne imenujući nikoga rekao da je svjestan da u našem susjedstvu interesno igraju razni igrači i da je to mali euroatlatski neintegriran prostor u srcu Europe podložan svim mogućim negativnim promjenama", izvijestila je Petrović. Dodala je kako Francuska podržava europsku perspektivu tih zemalja, ali uz ispunjavanje kriterija.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene