Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

Analitičar Ivica Mandić o Vučićevu manevru: "Ovo je loša kopija Lavrovljeve najave posjeta"

Gost Dnevnika Nove TV bio je vojni analitičar Ivica Mandić koji je analizirao sigurnosne implikacije najavljenog privatnog posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Jasenovcu i Pakracu.

Vojno-sigurnosni analitičar Ivica Mandić za Dnevnik Nove TV komentirao je potez srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je htio tijekom dana privatno posjetiti Jasenovac.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić rasprava o Kosovu VIDEO Vučić ponižen na sjednici UN-a, predsjedavajuća ga ušutkala lupajući rukom o stol Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo"

Pojasnio je može li štićena osoba prvog reda, poput predsjednika, ući u drugu državu kad god i kako god poželi.

"Ne dolazi u obzir. Čak ni kad je u pitanju slovenski premijer, koji je bio na ljetovanju. Što bi se dogodilo da Hrvatska ne poduzme mjere iz neznanja i da mu se nešto dogodi u Hrvatskoj?", upitao je Mandić.

"Taj dio protokola, jednako se službeno dogovara, izvan očiju javnosti", pojašnjava.

"Zamislite dužnosnike sigurnosnog sustava Srbije koji prate svog predsjednika. Da budemo vrlo jasni - dolaze naoružani uz njega", dodaje Mandić.

Postoje, pojašnjava Mandić, niz stvari koje se snimaju među njima, a jedan je i razmjena informacija sigurnosno-obavještajnog sustava jednog i drugog - da se slučajno ne dogodi pogibelj.

"Ovo je jedna loša kopija Lavrovljeve najave posjeta Beogradu. Ako je srpski svijet kao zamišljen pojam kopija ruskog svijeta, tako je i u smislu nekakvih operacija koje se provode. Zauzeli su medijski prostor i sad mi o tome razgovaramo", ističe Mandić i napominje da se "tako ne radi kod pristojnih zemalja".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAPETOST NE POPUŠTA Oštre reakcije iz Srbije: Potpredsjednica Vlade otkazala posjet Hrvatskoj

"Sumnjam da je oružje išlo Bangladešu"

Komentirao je avion pun oružja koji je iz Niša letio za Bangladeš i koji se srušio u Grčkoj. "Vjerojatno je da je, kada se govori o papirima, end-user Bangladeš i to nije posebno kada države rade između sebe.

"No čisto sumnjam da je to oružje išlo Bangladešu zbog povezanosti Bangladeša i vojne industrije Indije. Zašto bi netko plaćao tolike troškove iz Srbije prema Bangladešu. Što je to što proizvodi Srbija, a ne proizvodi Indija?", pita se Mandić koji vjeruje da je oružje bilo namijenjeno Ukrajini te da se radi o političkoj operaciji.

"Ponovno se sjedi na dvije stolice i hoće se zadržati ista pozicija kao da rat u Ukrajini nije počeo", rekao je Mandić u razgovoru s reporterom Dnevnika Nove TV Hrvojem Krešićem.

Mandić je komentirao je i američke raketne bacače koji stižu u pomoć Ukrajini i čine razliku na bojištu.

HIMARS ima tri vrste raketa, pojašnjava Mandić. Ona s najkraćim dometom od 85 i najdužim od 300 kilometara. No i ona koja je tek u proizvodnji. "Postoji najnovija s dometom 500 kilometara, pitanje je što će Biden dopustiti da se izveze", rekao je Mandić. "Ukrajinske snage mogu nanijeti duboke udare - na logistiku i zapovjedna mjesta", dodao je.

"Problem je s HIMARS-om da se u pitanje može dovesti Krim, da je napad na Herson prema Mariupolju zato da se isključi crnomorska flota i da ne postoji točka u Ukrajini koju ju se ne može pogoditi. Tada stvarno i ne postoji", zaključio je Mandić.

Cijelo gostovanje analitičara Mandića u Dnevniku Nove TV pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene