Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj višegodišnjih pregovora

Dnevnik Nove TV prvi donosi detalje velikog posla koji je pred realizacijom: Američki gigant investirat će u Slavoniju, tražit će 4500 radnika

Aktualno Galerija Industrijski gigant u Osijeku - 1 Industrijski gigant u Osijeku - 1 Foto: DNEVNIK.hr Industrijski gigant u Osijeku - 2 Industrijski gigant u Osijeku - 2 Foto: DNEVNIK.hr Industrijski gigant u Osijeku - 3 Industrijski gigant u Osijeku - 3 Foto: DNEVNIK.hr Industrijski gigant u Osijeku - 4 Industrijski gigant u Osijeku - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Industrijski gigant u Osijeku - 5 Galerija 1/7 >>
Na pomolu je vjerojatno najveća pojedinačna investicija stranog ulagača ikada u Hrvatskoj, a Dnevnik Nove TV prvi donosi detalje tog velikog posla koji je pred samom realizacijom. Velika američka tvrtka za proizvodne usluge u Hrvatskoj će graditi svoje industrijske pogone, no ne u Zagrebu, već u Osijeku, a detalje o tome donosi reporter Tin Kovačić.

Američki industrijski gigant koji ima godišnji prihod veći od 30 milijardi dolara, a u više od stotinu tvornica diljem svijeta zapošljava 250.000 ljudi, po svemu sudeći, dolazi u Osijek. Kako Dnevnik Nove TV doznaje, višegodišnji pregovori privedeni su kraju.

U pitanju je visoka tehnologija i precizna proizvodnja dijelova za autoindustriju, medicinu, računarstvo, energetiku, telekomunikaciju, čak i obranu i zrakoplovstvo. I to sve u Nemetinu.

U industrijskoj zoni Nemetin već postoje tvrtke koje su izgradile svoju infrastrukturu, međutim slobodnog prostora još ima.

Američka tvrtka koja dolazi u Osijek zakupila je sve preostale slobodne parcele, a to je prostor od 170.000 četvornih metara. Ili da bude lakše predočiti - to je otprilike 25 spojenih nogometnih igrališta.

Bit će izgrađeno i 666 parkirališnih mjesta a u pogonu će u jednoj smjeni moći raditi 1700 radnika. No najzanimljivije je da će tvrtka za četiri godine zapošljavati 4500 radnika, od toga 70 posto visokoobrazovanih.

Na snazi ugovori o tajnosti

Još uvijek su na snazi ugovori o tajnosti podataka, no doznaje se da osječki gradonačelnik dugo radi na tom projektu. Dokaz da su Amerikanci među 15 europskih gradova kandidata odabrali Osijek jest elaborat zaštite okoliša koji je objavilo ministarstvo te već upisane parcele u industrijskoj zoni. Američka ekspedicija već je počela u Osijeku istraživati fakultete, škole, zračne i prometne veze.

Pročitajte i ovo Srne u Osijeku - 2 Tjerat će ih hajkom Zapadni dio Osijeka nastanili nesvakidašnji gosti: Lovci upozoravaju na opasnost, građani oduševljeni - "Uživam gledajući ih svaki dan"

"Čim dođe nekakva nova investicija, novo poduzeće ili novi ljudi, svjesni smo da se infrastruktura mora mijenjati", navodi ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole Antun Kovačić.

"Razna osposobljavanja, kupovina razne opreme, pokušavamo uvijek doskočiti razvoju", navodi profesor u toj školi Denis Gudelj.

Toliko radne snage teško će se naći u cijeloj Hrvatskoj, a doznaje se da su Amerikanci u potrazi za kadrom, već traže radnu snagu i u susjednim zemljama.

"Treba biti svjestan da, bez obzira na to koliko je možda posao izvan naših granica privlačan, posao u našem gradu i život u našoj sredini puno je ljepši nego ići preko granice", navodi Kovačić.

Pročitajte i ovo Strani radnici u turizmu: Ilustracija - 5 STRANA RADNA SNAGA Radnici iz Nepala, Indonezije i s Filipina spasili turističku sezonu: "Ponuđen im je ugovor na šest mjeseci, sad ih planiramo za stalno zaposliti"

Kada se ovaj posao do kraja realizira, bit će to prilika da se razmišlja i o povratku u domovinu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene