Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEDOPUSTIVA ESKALACIJA NASILJA

Ravnateljica Centra u Ivanić-Gradu: "Minute su nas dijelile od toga da se dogodi veliko zlo. Otac je razvalio vrata i detektor metala, bacio zaštitarku na stol i razbio ga..."

Aktualno Galerija Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Ivanić-Grad Martina Cuvaj Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Ivanić-Grad Martina Cuvaj Foto: DNEVNIK.hr Razbacane stvari nakon napada na Centar za socijalnu skrb u Ivanić Gradu - 1 Razbacane stvari nakon napada na Centar za socijalnu skrb u Ivanić Gradu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Razbacane stvari nakon napada na Centar za socijalnu skrb u Ivanić Gradu - 2 Razbacane stvari nakon napada na Centar za socijalnu skrb u Ivanić Gradu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Razbacane stvari nakon napada na Centar za socijalnu skrb u Ivanić Gradu - 3 Razbacane stvari nakon napada na Centar za socijalnu skrb u Ivanić Gradu - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Razbacane stvari nakon napada na Centar za socijalnu skrb u Ivanić Gradu - 4 Galerija 1/6 >>
Novi napad na socijalne radnice dogodio se u Centru za socijalnu skrb u Ivanić-Gradu. Ravnateljica Centra Martina Cuvaj za DNEVNIK.hr je opisala što se događalo tijekom prijepodneva.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Ivanić-Grad Martina Cuvaj kazala je da se napad dogodio u četvrtak prijepodne.

Pročitajte i ovo Napad na svećenika u Sydneyju Novi napad u Sydneyju UZNEMIRUJUĆE Svećenik napadnut tijekom mise: Izboden nekoliko puta nožem, čuli su se krici u prijenosu uživo Ilustracija Priopćila policija Nasilnik s Rive koji je napao dvije žene dobio kaznenu prijavu

"Danas u jutarnjim satima je bila izrečena žurna mjera izdvajanja dvoje djece iz jedne obitelji zbog procjene ugroženosti života i zdravlja te djece. Nakon izvršenja mjere, majka je s djecom bila tu u Centru, napustila je prostorije Centra pa su ih napustili i policajci koji su tamo bili preventivno pozvani", opisala je za DNEVNIK.hr Cuvaj.

"U prostorije Centra je navalio i fizički nasrnuo otac djece koji je zaustavljen pribranošću zaštitarke. Ona ga je sprječavala ući. Razvalio je vrata i detektor metala, bacio je zaštitarku na njezin stol koji je i razbio, a ona ga je zadržavala da ne uđe u urede", dodaje Cuvaj.

"U šoku, potreseni, unezvijereni i svjesni da je ovo posljedica poruka u javnosti"

"Kolegice su bile zaključane po prostorijama, mi smo mali centrar. Reakcije policije je bila vrlo brza, minute su nas dijelile od toga da se dogodi veliko zlo. Mi smo svi u šoku, potreseni, unezvijereni i svjesni smo da je ovo danas posljedica poruka koje su poslane u javnost, a u kojima se socijalne radnice karakterizira kao otimače djece i ubojice", rekla je Cuvaj.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Ivanić-Grad Martina Cuvaj Razbacane stvari nakon napada na Centar za socijalnu skrb u Ivanić Gradu - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

"Ovo je nešto što smo mi očekivali na neki način. Ja se samo nadam da se neće ponoviti ono što se dogodilo u Đakovu, a danas se moglo ponoviti. Mi smo navikli na ljute i nesretne stranke jer ova služba - njezina svrha je da radi s takvim ljudima. No, porukama koje se šalju, nama se crta meta na leđima. Ovo je izravna posljedica toga što se dogodilo. Bojim se da ovo neće stati, da je ovo samo početak. Pojedincima je porukama koje se pojavljuju u javnosti dan vjetar u leđa", zaključila je Cuvaj.

Iz policije su potvrdili da je napadač u prostorijama Policijske postaje Ivanić-Grad i da se nad njim provodi kriminalističko istraživanje.

Ministar Aladrović o napadu u Ivanić-Gradu

 

Resorni ministar Josip Aladrović komentirao je uoči sjednice Vlade stanje u domovima za djecu, slučaj preminule dvoipolgodišnje djevojčice te novi napad koji se dogodio u Ivanić-Gradu.

"Jutros smo imali incident u Centru za socijalnu skrb u Ivanić-Gradu. Nezadovoljni korisnik je pokušao počiniti napad na socijalne radnike. Nasreću, zaštitarka je spriječila napad i nije se dogodio ništa. Izdvajanje djece iz obitelji je bio okidač za napad. Napad nije prihvatljiv i najoštrije ga osuđujemo", potvrdio je novi napad Aladrović.

O istrazi događanja u Novoj Gradiški

Ministar je rekao i kako bez potpunih podataka ne želi komentirati krivce za smrt djevojčice iz Nove Gradiške, a potpuno izvješće najavio je početkom sljedećeg tjedna.

"Istraga tragedije u Novoj Gradiški odužila se zbog objektivnih okolnosti pa ćemo sljedeći tjedan imati rezultate nadzora i znati ćemo što se točno dogodilo. Nužno je dobiti pune podatke kako bi zaštitili dignitet žrtve.

Ne znamo jesu li krivi socijalni radnici bez izvješća, ali utvrdili smo neke nepravilnosti, određeni dio upravnog nadzora je pokazao nepravilnosti u upravljanju slučajem i zbog toga smo odlučili da se ravnatelj mora smijeniti, što smo i učinili".

Ministar je komentirao i optužbe predsjednika Milanovića da je problem u sustavu socijalne skrbi nastao zbog spajanja ministarstava. "Svatko ima različite stavove. Ja spojena ministarstva ne vidim kao problem. Mala Vlada ima veću efikasnost. Većina zemalja EU ima isti sustav. Ne mogu se složiti s predsjednikom i spajanje ministarstava nema nikakve veze sa konkretnim slučajevima poput onoga u Novoj Gradišci", poručio je.

Apelirao na smanjenje tenzija

Dodao je kako se ne slaže s tvrdnjama da djeca ostaju u rizičnim obiteljima jer nema mjesta u domovima.

"Imamo četrnaest domova, svaki ima svoj kapacitet, nikada nisu svi bili popunjeni. U slučaju hitnog zbrinjavanja ima mjesta. Želimo omogućiti udomiteljskim obiteljima više opcija za odgoj djeteta i to je smjer u kojem idemo, ali nije točno da djeca ne mogu u dom".

Najavio je i kako će uspostaviti sustav koji će im omogućiti da iz domova djecu brže transferiraju u udomiteljske obitelji, a obećao je i da će, zbog oštećenja u potresu, na Banovini obnoviti i proširiti kapacitet domu za djecu. Za kraj je još jednom oštro osudio napade na socijalne djelatnike.

"Apeliram na sve nezadovoljne da zaista svi smirimo tenzije i da se zajedno suzdržimo od neprimjerenih komentara, djelovanja i društvenog utjecaja. Želim zaštititi korisnike, djelatnike i mir. Ministarstvo stoji iza vrijednih radnika. Izolirani slučajevi i tragedije ne mogu biti povod za napad na djelatnike i sustav".

Oglasilo se nadležno ministarstvo

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike najoštrije je osudilo napad koji se dogodio.

"Stručni tim za obiteljsko pravnu zaštitu Centra za socijalnu skrb Ivanić-Grad donio je odluku o izricanju žurne mjere izdvajanja i smještaja dvoje djece izvan obitelji. Majci je izrečena mjera, nakon čega je otac djeteta ušao u Centar s namjerom nasrtaja na stručne radnike u čemu ga je spriječila zaštitarka Centra. Prilikom nasrtaja otac je uništio dio imovine Centra i ozlijedio zaštitarku. Zaštitarka je oca uspjela zadržati primjenom fizičke sile do dolaska djelatnika Policijske postaje Ivanić Grad. Otac je priveden, a majci pružena medicinska pomoć", priopćeno je iz nadležnog ministarstva.

"Fizičke napade i nasrtaje ne možemo prihvatiti, neovisno o kojoj društvenoj skupini se radi. Stoga apeliramo na javnost da se svi zajedno suzdržimo od neprimjerenih komentara, djelovanja i društvenog utjecaja. Da bi se sustav reorganizirao i postao kvalitetniji u budućnosti svi akteri na području socijalne skrbi moraju aktivno sudjelovati u njegovom poboljšanju. Ističemo kako će i nadalje fokus rada Ministarstva biti na zaštiti korisnika, neovisno u koju skupinu spadaju, bilo da se radi o starijima i nemoćnima ili djeci kao i zaštita radnika koji vrijedno rade u sustavu socijalne skrbi", dodaje se u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene