Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje Nove TV

Pesimizam i nepovjerenje: Kosor snažno gubi popularnost!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživanje Nove TV pokazuje da SDP ima sve veću prednost ispred HDZ-a.

Pesimizam i nepovjerenje - takvim stavovima završavamo i lipanj, a navršavamo godinu dana vladavine Jadranke Kosor.

Pročitajte i ovo Izbori 2024. Dan izbora na Novoj TV Izborni program na Novoj TV od 17 sati, u 19 sati prve procjene izbornih rezultata Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura"

Jadranki Kosor se rejting u posljednjih pola godine gotovo prepolovio i sada o njoj samo 39 posto građana ima pozitivno mišljenje. U svibnju je o njoj pozitivno mišljenje imalo 45 posto građana dok je u veljači čak 77 posto građana imalo pozitivno mišljenje, što je postotak koji premijerka sada može samo sanjati.

Najpozitivniji političar je predsjednik Ivo Josipović te nastavlja putem bivšeg predsjednika Stipe Mesića s iznimno visokom podrškom. Josipovića sada podržava 80 posto građana, iako mu je rekord bio u ožujku kada ga je podržavalo 83 posto građana.

Zoran Milanović je drugi najpozitivniji političar sa 45 posto podrške te i on bilježi lagani pad jer ga je u svibnju pozitivno ocijenilo 49 posto građana.

SDP prvi sa 34.7% posto

Istraživanje agencije Ipsos Puls za Novu TV pokazuje da se SDP sve više udaljava od HDZ-a i 'utvrđuje' se na prvom mjestu po popularnosti stranaka. SDP tako sada podržava 34,7 % građana a HDZ je pao na 24,5 % podrške, pa ih trenutno dijeli gotovo 10 posto razlike. U svibnju su HDZ i SDP bili gotovo poravnati kada je SDP bio prvi s 30 % a HDZ odmah iza sa 28 %.

Na trećem mjestu je HNS sa 6,6%, HSS na četvrtom s 6,5 %, HSP na petom mjestu sa 4 % dok je HSU na šestom sa 3,9 %.

67 % građana smatra da zemlja ide u pogrešnom smjeru

Istraživanje koje je provela agencija Ipsos Puls za Novu TV pokazuje da 67 posto građana u lipnju smatra da se zemlja kreće u pogrešnom smjeru, dok 22 posto smatra da se ipak kreće u dobrom smjeru, a 12 posto ne zna u kojem smjeru se kreće. No, u svibnju ih je čak 73 posto smatralo da zemlja ide u pogrešnom smjeru.

Što se tiče glasača HDZ-a, njih najviše smatra da se zemlja kreće u dobrom smjeru, odnosno njih 43 posto, dok ih 39 posto smatra da ide u pogrešnom smjeru a 18 posto ih ne zna. Zanimljivo je da su najkritičniji glasači koalicijskog partnera HSS-a jer njih čak 80 post smatra da zemlja ide u pogrešnom smjeru a samo ih 16 posto smatra da ide u dobrom smjeru. 77 posto HNS-ovaca smatra da ide u pogrešnom smjeru, a 18 posto u dobrom. SDP-ovci su malo manje kritični te ih 75 posto smatra da zemlja ide u pogrešnom smjeru a 21 posto da ide u dobrom smjeru.

Rad Vlade uglavnom ne odobrava 60 posto dok 24 posto građana uglavnom odobrava, a 16 posto ne zna kako bi ocijenilo rad Vlade. Ovdje se bilježi rast  jer u svibnju 57 posto građana nije odobravalo rad Vlade.

Očekivano, jedino birači HDZ-a odobravaju rad Vlade i to njih 60 posto dok ih 24 posto ne odobrava. U ovom slučaju su najkritičniji birači HNS-a jer rad Vlade ne odobrava čak njih 79 posto dok ga podržava samo 1 posto HNS-ovaca.

Građani najmanje podržavaju rad Vlade na području financija

Po kritičnosti slijede odmah HSS-ovci jer njih 74 posto uglavnom ne odobrava rad Vlade dok njih 14 posto uglavnom odobrava. Što se tiče SDP-ovaca njih 70 posto uglavnom ne odobrava a 19 posto uglavnom odobrava rad Vlade.

Očekivano, rad Vlade građani najmanje odobravaju u području javnih financija i deficita proračuna gdje 72 posto građana ne odobrava a 16 posto odobrava rad Vlade.

Na području gospodarstva njih 66 posto ne odobrava, dok odobrava rad Vlade njih 23 posto. 52 posto građana ne odobrava rad Vlade na području vanjske politike dok ga podržava njih 35 posto. Rad na području socijalne politike ne odobrava 67 posto građana a podržava 21 posto.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene