Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U lipnju 2015. godine provedene su dvije transplantacije iz hrvatskog Registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.


Zahvaljujući darivateljima krvotvornih matičnih stanica iz hrvatskog Registra tako je, ukupno 51. transplantacijom, pacijentima iz Hrvatske i inozemstva pruženo ono najvrijednije – prilika za život!

Vezani članci Koncert Zaklade Ana Rukavina - 4 Koncert Želim život Zaklade Ana Rukavina i Nove TV ponovno ujedinio Hrvatsku: Prikupljeno više od milijun kuna Koncert Zaklade Ana Rukavina - 3 Veliko hrvatsko srce: Unatoč posebnim okolnostima na božićnom koncertu Želim život prikupljeno je više od milijun kuna

Prva transplantacija iz hrvatskog Registra provedena je 2009. godine za pacijenta u inozemstvu. Jubilarni 50. i 51. transplantat iz hrvatskog Registra dobili su pacijent iz Hrvatske i pacijent iz inozemstva i time dobili novu priliku za život!

Zaklada Ana Rukavina beskrajno je sretna zbog 51 obitelji koje su dobile nadu za život i zahvalna svim darivateljima koji su se nesebično odazvali pozivu iz Registra.
Zahvaljujući velikom trudu Zaklade, do danas je u hrvatski Registar, koji je dio svjetskog (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 49.139 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Marija Rukavina uoči humanitarnog koncerta 'Želim život' - Otkrila nam što joj daje snagu u životu

Svaka zdrava osoba od 18 do 40 godina može se pridružiti ovoj velikoj obitelji na akcijama upisa u Registar u organizaciji Zaklade Ana Rukavina ili u jednom od osam transfuzijskih centara u Republici Hrvatskoj i na taj način postati potencijalni darivatelji krvotvornih matičnih stanica.

Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju