Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prenoćili u policiji

MUP objavio za što terete 12 uhićenih u Splitu, mještani ogorčeni: "Samo ugrabi, uzmi sebi, a za druge koga briga"

Aktualno Galerija Split: 12 uhićenih još na ispitivanju - 5 Split: 12 uhićenih još na ispitivanju - 5 Foto: DNEVNIK.hr Karman Ivančević Karman Ivančević Foto: DNEVNIK.hr Split: 12 uhićenih još na ispitivanju - 1 Split: 12 uhićenih još na ispitivanju - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vinko Ljubičić Vinko Ljubičić Foto: DNEVNIK.hr +4 Split: 12 uhićenih još na ispitivanju - 2 Galerija 1/9 >>
12 privedenih u splitskoj akciji oko građevinskih dozvola i danas je na Uskoku. Privedeni su građevinski poduzetnici, djelatnici Grada, arhitekti... Sumnjiči ih se da su kršeći propise iz Zakona o gradnji, Zakona o zaštiti od požara, ali i urbanističke planove Grada Splita pogodovali investitoru kako bi u jednu funkcionalnu građevinu cjelinu spojio hotel i stambenu zgradu na Mejama.

Osumnjičeni su: 58-godišnjakinja i 57-godišnjakinja kao zaposlenice gradskog ureda za graditeljstvo, 60-godišnjak, 71-godišnjak i 56-godišnjak kao glavni projektanti, 55-godišnjak kao inspektor zaštite od požara nadležnog tijela državne uprave, 76-godišnjak kao nadzorni inženjer trgovačkog društva iz Splita, 65-godišnjak kao investitor i osnivač trgovačkog društva iz Splita, 60-godišnjak kao stvarni voditelj poslovanja prethodnog trgovačkog društva u poslovima izgradnje hotela, 54-godišnjak kako investitor izgradnje stambene zgrade na Mejama, 57-godišnjakinja kao predstavnica investitora trgovačkog društva iz Splita te 37-godišnjak kao savjetnik za graditeljstvo u gradskom uredu.

Pročitajte i ovo Uhićenja u Osijeku krijumčarenje ljudi Otkrivaju se detalji velike akcije USKOK-a: Uhićena organizirana kriminalna skupina, migranti plaćaju po nekoliko stotina eura za prijevoz Ilustracija Koruptivna kaznena djela Velika akcija USKOK-a! U tijeku su uhićenja, pod istragom više od 40 ljudi, navodno i neki policajci i djelatnici Ministarstva gospodarstva

Počinivši niz nezakonitosti investitoru su omogućili povećanje građevinske površine, ali i stambenog smještajnog kapaciteta hotela, odnosno omogućena mu je znatna imovinska korist, priopćila je policija i nabrojala što su osumnjičeni učinili.

Izradili su glavne projekte te dali izjave kojima su neistinito potvrdili da su projekti i njihove kasnije izmjene izrađeni u skladu s urbanističkim planom te zakonima i propisima o gradnji i prostornom uređenju. Izdali građevinsku dozvolu, a potom i njene izmjene te dopune protivno lokacijskim uvjetima detaljnog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana, izdali su i građevinsku dozvolu i dopustili izgradnju više podzemnih i nadzemnih etaža (povećali površinu i katnost), te lažno prikazivali stanje koje je ranije utvrdila građevinska inspekcija, a takvim lažnim prikazivanjem investitoru omogućili nastavak gradnje i dovršetak izgradnje hotela, potom i ishođenje uporabne dozvole te bez provođenja ispitivanja funkcionalnosti sustava za dojavu požara u jednom trgovini u sklopu trgovačkog centra, neistinito utvrdili da je sustav vatrodojave sukladan glavnom projektu te da se može izdati uporabna dozvola zanemarujući opasnost za život i zdravlje ljudi.

"Na temelju tako izrađenih arhitektonskih projekata i izjava, izdanim i pravomoćnim građevinskim dozvolama, na način kako je to u interesu investitora i u njegovu korist, osumnjičene osobe omogućile su investitoru izgradnju stambenog prostora i njegovu prodaju te stjecanje materijalne koristi u kunskoj protuvrijednosti iznosa od najmanje 2.027.970,00 eura", kažu u MUP-u i dodaju:

"Omogućivši investitoru veću površinu i katnost građevine, a potom i njenu uporabu, investitoru, trgovačkom društvu, i njegovom osnivaču, osumnjičenom 54-godišnjaku pribavljena je protupravna korist od najmanje 1.266.000,00 eura. Za izdavanje uporabne dozvole, 60-godišnjak je 57-godišnjakinji obećao, a 54-godišnjak dao poklon vrijedan najmanje 700 kuna."

Građani su ogorčeni

Nakon jučerašnjih privođenja Splićani su samo dobili potvrdu za sumnje da onaj tko ima novca može kupiti i struku i građevinske dozvole.

"Samo ugrabi uzmi sebi, a za druge koga briga", kaže Karmen.

Privedeni su prenoćili u policiji pa i najmoćniji splitski građevinski poduzetnik koji se volio hvaliti da je u Splitu izgradio više od Dioklecijana.

Prvi put se protiv njega vodi neki postupak. Prvi put da je lišen slobode u životu, rekao je Vinko Ljubičić, odvjetnik građevinskog poduzetnika.

On je nekoliko desetljeća carevao u građevinskom biznisu Splita. Gradio je velike zgrade, kao zgradu Belvedere, elitne stanove na Žnjanu, zgradu Blizance i susjedne kaskade u kojima su stanove kupovali pjevači i sportaši. Ali i niz drugih. Po nekim podacima nije imao puno djelatnika, ali vrlo vješto je baratao zemljištima i dozvolama. Sada je zapeo na svom hotelu na splitskoj plaži Žnjan. Navodno se malo mimo dozvola proširio za terasu s bazenom i ostalo potrebno, izvjestila je reporterka Dnevnika Nove TV Sofija Preljvukić.

"Ne mogu to komentirati, ali što je bilo jasno i po svjedočenju nekih današnjih, sve je rađeno po pravilima i GUP-u", rekao je Ljubičić.

Među privedena tri djelatnika grada Splita najviše se ističe ona koju se sumnjiči da je građevinskom poduzetniku pomogla oko hotela na Žnjanu.

"Ona nije ostvarila nikakvu korist. Stoga, ne postoje nikakva obilježja kaznenog djela koja joj se stavljaju na teret", tvrdi odvjetnica Karmen Ivančević.

No, ona je već procesuirana za građevinske dozvole i mito u slučaju hotela vile Harmony na Bačvicama.

"Čini mi se da je u pitanju isto kazneno djelo", kaže Ljubičić.

Noćenje u policiji šefica za urbanizam nije očekivala.

"Bila je gladna, bilo joj je vruće, uvjeti nisu baš…", kaže odvjetnica Ivančević.

Potencijalne muljaže s dozvolama osuđuju i lokalni političari.

"Dajemo apsolutnu podršku da se nešto riješi. Nadajmo se da ovo neće bit samo uhvatimo sitne ribe da se nešto događa", rekao je Josip Markotić, gradski vijećnik Splita (Most).

Ovaj dio postupka mora završiti sutra do podne. Očekuje se ili skoro puštanje na slobodu ili odluka o istražnom zatvoru.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene