Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Toshihiko Fukui, guverner japanske središnje banke, odlučio je u petak prekinuti s krajnje popustljivom monetarnom politikom i prvi put u proteklih gotovo šest godina podići ključnu kratkoročnu kamatnu stopu na 0,25 posto.


Na dvodnevnom sastanku o monetarnoj politici banka je jednoglasno usvojila odluku o podizanju ključne kratkoročne kamatne stope s važećih nula na 0,25 posto.

Vezani članci Slika nije dostupna Što mislite kako će završiti sukob Linića s bankarima? Slika nije dostupna HUB: Banke nisu ostvarivale profite na povećanju kamatnih stopa!

Članovi bančina odbora za monetarnu politiku smatraju da se japanske banke mogu nositi s višim troškovima kreditiranja u uvjetima oporavka gospodarstva i obnovljene stabilnosti financijskog sustava, tumače analitičari.

Središnja banka usvojila je nultu kamatnu stopu u veljači 1999. kako bi spriječila pokretanje deflatorne spirale u japanskom gospodarstvu i pridonijela obnovi stabilnosti financijskog sustava.

Tržišni analitičari očekivali su podizanje kamatne stope s obzirom na upozorenje članova bančinog odbora za monetarnu politiku da bi pregrijana kapitalna ulaganja u uvjetima popustljive monetarne politike mogla u budućnosti potencirati snažne oscilacije u gospodarskim aktivnostima.

Odluka o podizanju kamatne stope stupila je na snagu u petak, a utemeljena je na očekivanju banke o rastu japanskog gospodarstva u duljem razdoblju te o rastu indeksa potrošačkih cijena.