Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rast ključne kamatne stope u Japanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Toshihiko Fukui, guverner japanske središnje banke, odlučio je u petak prekinuti s krajnje popustljivom monetarnom politikom i prvi put u proteklih gotovo šest godina podići ključnu kratkoročnu kamatnu stopu na 0,25 posto.

Na dvodnevnom sastanku o monetarnoj politici banka je jednoglasno usvojila odluku o podizanju ključne kratkoročne kamatne stope s važećih nula na 0,25 posto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 101 glas za 'Zakon o švicarcu' u Saboru prihvaćen jednoglasno Slika nije dostupna Tema dana Što mislite kako će završiti sukob Linića s bankarima?

Članovi bančina odbora za monetarnu politiku smatraju da se japanske banke mogu nositi s višim troškovima kreditiranja u uvjetima oporavka gospodarstva i obnovljene stabilnosti financijskog sustava, tumače analitičari.

Središnja banka usvojila je nultu kamatnu stopu u veljači 1999. kako bi spriječila pokretanje deflatorne spirale u japanskom gospodarstvu i pridonijela obnovi stabilnosti financijskog sustava.

Tržišni analitičari očekivali su podizanje kamatne stope s obzirom na upozorenje članova bančinog odbora za monetarnu politiku da bi pregrijana kapitalna ulaganja u uvjetima popustljive monetarne politike mogla u budućnosti potencirati snažne oscilacije u gospodarskim aktivnostima.

Odluka o podizanju kamatne stope stupila je na snagu u petak, a utemeljena je na očekivanju banke o rastu japanskog gospodarstva u duljem razdoblju te o rastu indeksa potrošačkih cijena.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene