Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od 1. siječnja

KOME STIŽE VEĆA PLAĆA? Rast BDP-a aktivirao HDZ-ov sporazum iz 2011.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S bivšom HDZ-ovom vladom su tijekom 2011. i 2012. godine potpisane izmjene sporazuma o osnovici plaće u javnim i državnim službama.

Rast BDP-a u trećem tromjesečju od 2,8 posto trebao bi zaposlenima u javnim državnim službama osigurati rast osnovice za plaće za 6 posto od početka iduće godine.

Pročitajte i ovo ZET auobusi Novo povećanje Radnicima u Zagrebačkom holdingu i ZET-u rastu plaće, a mijenjat će se i koeficijetni za vozače Ilustracija Stečaj Geofota Avion Sanaderova suradnika ide na dražbu

Čelnici sindikata javnih i državnih službi potpisali su, naime, tijekom 2011. i 2012. godine s predstavnicima Vlade izmjene sporazuma o osnovici za plaće u javnim i državnim službama, po kojima im osnovica treba rasti 6 posto nakon što BDP raste 2 i više posto na međugodišnjoj razini u dva uzastopna tromjesečja.

Osnovica se treba povećati na 5415 kuna

Kako je BDP u drugom i trećem kvartalu rastao 1,2 posto i 2,8 posto, njegov prosječan rast u zadnja dva kvartala iznosi točno 2 posto. Stoga se, po odredbama sporazuma, osnovica koja trenutno iznosi 5108 kuna bruto treba povećati na 5415 kuna bruto.

Time bi se osnovica za plaće javnim i državnim službenicima zapravo trebala vratiti na razinu prije nego što su sindikati potpisali dodatke sporazumima o osnovici za plaće iz 2009., kojima su pristali na smanjenje osnovice za 6 posto, uz uvjet da im se to vrati kad se ostvari značajniji gospodarski rast.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić u petak je, komentirajući rast BDP-a od 2,8 posto u trećem kvartalu, podsjetio kako su ti sporazumi sklopljeni u vrijeme bivše HDZ-ove Vlade, pa trenutno ne može ništa prejudicirati.

"U ovom trenutku ja ne mogu ništa prejudicirati. To će biti ozbiljna tema razgovora nas iz koalicije Hrvatska raste i naših budućih partnera u Vladi i vidjet ćemo što s tim ozbiljnim pitanjem", kazao je.

Za isplatu povećanja osnovice trebalo bi oko 1,8 milijardi kuna. "Razgovarat ćemo s našim partnerima, treba voditi računa da je iduća godina jedna od prijelomnih u procesu fiskalne konsolidacije", rekao je Grčić.

No, iz sindikata poručuju Vladi kako očekuju da se potpisani sporazumi ispoštuju.

NAJVEĆI RAST BDP-A OD 2008. - 'Hrvatska je definitivno izašla iz krize!'

Osnovica treba porasti automatski od 1. siječnja

Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša ističe kako iz sporazuma koji su potpisali s Vladom u kolovozu 2012. godine proizlazi da se osnovica treba povisiti na 5415 kuna automatski od 1. siječnja iduće godine.

"Ako smo mi mogli prihvatiti i provesti sporazume kojima su našim članovima smanjivani osnovica, razni dodaci i materijalna prava, očekujemo da i poslodavac ispuni svoj dio sporazuma", rekao je Pleša Hini.

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske Branimir Mihalinec napominje da je sporazum koji su potpisali s Vladom neraskidiv jer nisu propisani uvjeti pod kojima bi ga jedna od strana mogla raskinuti.

"Očekujemo da Vlada ispoštuje potpisano, u protivnom ćemo je na to natjerati sudskim putem", kaže Mihalinec dodajući kako je situacija pravno sasvim jasna, pa sindikati ne moraju ni posezati za štrajkom kako bi osigurali provedbu sporazuma. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene