Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obišao Sisak, Petrinju i Nebojan

Zoran Milanović vlakom stigao u Banovinu pa komentirao aktualna zbivanja. O optužbama Dalije Orešković kaže: "Ona žica i cica odvjetničku naknadu od Janafa"

Aktualno Galerija Zoran Milanović Zoran Milanović Foto: DNEVNIK.hr Milanović u posjetu Banovini Milanović u posjetu Banovini Foto: Ured predsjednika/DNEVNIK.hr Milanović u posjetu Banovini Milanović u posjetu Banovini Foto: Ured predsjednika/DNEVNIK.hr Zoran Milanović Zoran Milanović Foto: DNEVNIK.hr +0 Zoran Milanović u Petrinji Galerija 1/5 >>
Predsjednik Republike Zoran Milanović danas boravi u Sisku, Nebojanu i Petrinji. Nakon obilaska se obratio medijima te komentirao stanje na potresom pogođenim područjima, ali i aktualne političke teme.

Predsjednik Milanović u Sisak je stigao vlakom nešto prije deset sati. Tijekom boravka obišao je i kontejnersko naselje u Ulici Ivana Fistrovića i Opću bolnicu "dr. Ivo Pedišić". Nakon Siska posjetio je i naselje Nebojan te je potom u Petrinji u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” održao sastanak s predstavnicima Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa.

Pročitajte i ovo Zlatko Komadina, župan O vrućoj situaciji Komadina: "Ne do Bog da im pada na pamet poništavati izbore. Na stolu je i da Milanović nije kandidat za premijera" Plenković i Milanović analiza stručnjaka Je li moguće da na kraju ni Plenković ni Milanović ne budu na čelu Vlade? Pojavila se nova ideja

Nakon sastanka u Petrinji predsjednik se obratio javnosti.

"Vidim da se puno radi i to uglavnom korektno. Uvijek će netko biti bijesan što nije nešto dobio danas, ali dobit će. U nekoliko sela imate opasne vrtače, detaljno smo razgovarali i vidim da se radi na tome. Dnevnu politiku i čarke na stranu, ovo je ozbiljan napor i veliki test koji je pred nama", kazao je Milanović.

Na pitanje kako komentira tulum Željka Keruma sa sucima kazao je kako suci nisu svećenici.

"Ipak, oni moraju biti uzor i umjereni i savršeni. Bivšem državnom odvjetniku rekao sam da će morati početi živjeti samostanski život. Ne bih optuživao te suce, ali nije to baš kak' se šika", rekao je i dodao da ne vidi sličnost s okupljanjima u Klubu Dragana Kovačevića.

Osvrnuo se i na zahtjeve oporbe za osnivanje istražnog povjerenstva koje bi se trebalo baviti poslijeratnom obnovom te obuhvatiti i posao Nikole Mažara, Milanović je kazao: "Ne znam tko je Mažar."

"Ako kažem da mi je to prenategnuto, zamjerit ću se opoziciji. Ovdje je obnova provedena prije puno godina, u njoj je sudjelovalo puno malih tvrtki. Ne znam koliko to ima smisla", rekao je. 

"Orešković žica i cica odvjetničku naknadu"

Komentirao je i izjave Orešković, koja je kazala kako je "politički kišobran HDZ-a za obranu od korupcije" te rekao kako ona "žica i cica" odvjetničku naknadu od Janafa.

O priči Provjerenog i potencijalnom sukobu interesa gradonačelnika Dumbovića zbog poslova njegove obitelji s gradom, rekao je kako je Petrinja mali grad.

"Ne znam želi li mu netko napakirati, treba ozbiljno sve provjeriti, ali nisam za hajku", rekao je.

Kad je riječ o HGK-u, kazao je da nije problem u iznosu članarine, već što poduzetnici od toga dobivaju. 

"Ako ne dobivam ništa, onda imam pravo tražiti ukidanje članarine", rekao je.

Komentirao je i optužbe za zlostavljanje na fakultetima i javnoj televiziji.

"Netko je pompozno izjavio da je to pandemija. To je kronična nezarazna bolest, nešto što te muči i uništava kvalitetu života. To je nešto čime se moramo baviti stalno, nije loše raditi neprestani show od toga, još je gore šutjeti o tome", rekao je.

"Što ćemo čuvati na robnih zalihama"

Izjavu medijima prethodno je dao nakon obilaska bolnice. 

"Mogu ponoviti ono što znate i što je već rečeno i već viđeno. Ovo je ružno nastradalo i treba biti pametan kada je u pitanju i sanacija i rušenje ovakvih objekata", rekao je Milanović te dodao da je potrebno pitati konzervatore, ali da odluku ipak treba donijeti politika, odnosno oni koji su za to odgovorni.

"Ovdje će vjerojatno biti i rušenja, i to što prije, to bolje, da se bolnica može vratiti u svoju funkciju i da liječi što je moguće veći broj ljudi iz ovog kraja, da ne idu u Zagreb, ako to baš nije potrebno", rekao je.

Govoreći o svojim dojmovima nakon susreta s građanima koji žive u kontejnerima u ulici Ivana Fistrovića, Milanović je rekao:

"To je jedna od sedam lokacija u Sisku na kojoj se nalaze kontejneri. Ja sam i prvih dana govorio da je lako reći onome tko je u nevolji da bude strpljiv. To se sada nekako dovelo u funkciju i djeluje. Ali naučili smo nešto – postoje kontejneri ovakvi i onakvi, neki su bez sanitarnih čvorova, neki su sa sanitarnim čvorovima, a ti su naravno skuplji pa sada iz toga treba izvući pouke i vidjeti što će se ubuduće nabavljati i čuvati na robnim zalihama", poručio je Milanović.

Ikić Baniček: "Zakon ne odgovara na najvažnija pitanja"

Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček rekla je kako očekuje da Vlada nakon usvajanja Zakona o obnovi potresom pogođenih područja hitno donese konkretne procedure o obnovi jer je taj zakon samo grubi okvir i ne odgovara na najvažnija pitanja.

"Polažemo velike nade u to da će Vlada užurbano sljedeći tjedan donijeti konkretne procedure jer je ovaj Zakon o obnovi potresom pogođenih područja koji je danas u Saboru na izglasavanju samo grubi okvir i ne odgovara na najvažnija pitanja - tko plaća detaljni statički pregled, tko plaća elaborat zatečenog stanja, tko snosi troškove elaborata sanacije", rekla je Ikić Baniček nakon razgovora s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem, koji danas boravi u Sisku, Petrinji i Nebojanu.

Istaknula je kako joj je bilo važno da se predsjednik Milanović tijekom posjeta Sisku osobno uvjeri u kojim uvjetima živi više od 500 stanovnika tog grada. "Dakle, u privremenim objektima, naglasak na privremenim. Bilo da su to stambeni kontejneri sa sanitarnim čvorom ili bez njega, bilo da su to kamp-kućice, koje su zgodne ako dođete ljetovati u Istru na sedam dana, ali za sedam dana se ipak vraćate u svoje stanove i domove", kazala je

Zoran Milanović u Petrinji Zoran Milanović Foto: DNEVNIK.hr

 



 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene