Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OKOVANI SNIJEGOM

VIDEO/FOTO Odsječeni od civilizacije: Stanari kontejnera u Glini ostali bez obroka, struje i grijanja

Aktualno Galerija Snijeg okovao sela u Glini - 1 Snijeg okovao sela u Glini - 1 Foto: Branka Bakšić Mitić Snijeg okovao sela u Glini - 2 Snijeg okovao sela u Glini - 2 Foto: Branka Bakšić Mitić Snijeg okovao sela u Glini - 3 Snijeg okovao sela u Glini - 3 Foto: Branka Bakšić Mitić Snijeg okovao sela u Glini - 4 Snijeg okovao sela u Glini - 4 Foto: Branka Bakšić Mitić +14 Snijeg okovao sela u Glini - 5 Galerija 1/19 >>
Zimski uvjeti i danas su stvarali probleme u prometu. Aktivirala su se klizišta u Dalmaciji. Snijeg je zatrpao sela u Banovini. Poplavljene su ceste u Zagrebu. Dnenvik Nove TV donosi izvještaj.

Vremenske neprilike od sjevera do juga zemlje stvaraju probleme. Kiša, snijeg i jak vjetar. Zbog odrona stijena u kanjonu rijeke Cetine promet se preusmjerio okolnim cestama, a nova regulacija ostaje na snazi dok službe ne provjere stabilnost stijena i eliminiraju mogućnost novih odrona.

Iz HAK-a mole za strpljenje i vozače kamiona koji čekaju u koloni dugačkoj 9 km od Svete Nedelje do Bregane. Zbog snijega u Sloveniji izdana je zabrana prolaska teretnim vozilima.

"Netko je malo nervozniji. Naravno da je uvijek najteže i onoj najtežoj skupini vozila, koja prva ima zabranu prometa kada su u pitanju ovakvi vremenski uvjeti, a to su naši vozači teretnih motornih vozila. U ovim poslijepodnevnim satima bolja je situacija bez daljnjeg, autocesta A1 u potpunosti je otvorena za promet svih skupina vozila, ali vozači stvarno moraju biti krajnje oprezni iako se autoceste i ceste tretiraju", kaže izvjestiteljica Irena Belamarić.

U Zagrebu su neki podvožnjaci bili u potpunosti poplavljeni. Osim na cestama, nered u gradu radio je i jak vjetar, pa je srušio skelu sa zgrade na Markovu trgu.

Crveni alarm izdan je danas za riječku regiju, Kvarner i Velebitski kanal, a najviše snijega zasad je palo u Lici i u Gorskom Kotaru - kamo su ipak pohrlili oni najmlađi.

"Prošle godine je bilo ljepše makar je bilo manje snijega, a ove godine je malo previše snijega, pa je dosta nemoguće sanjkanje i sve ostale zimske aktivnosti provesti. U sjevernom dijelu Hrvatske, gdje ja živim, često ne pada snijeg. Evo već jedno sigurno tri godine nije padao tako obilan snijeg pa evo, zato smo došli na odmor ovdje malo da vidim i snijeg i da se zabavimo", kaže Pavel.

Najviše problema bilo je u karlovačkoj županiji, gdje je dio kućanstava ostao bez struje, a mnogi su se žalili da na terenu nema dovoljno ralica. No, Belamarić uvjerava kako će svi doći na red.

Sela u Banovini odsječena od civilizacije

Zbog snijega su i neka sela u Banovini odsječena od civilizacije.
Neka staračka domaćinstva ostala su bez struje, a volonteri im nisu mogli donijeti hranu. A kontejneri prokišnjavaju. Sutra će novi ministar put Banovine pa će imati što vidjeti.

Na putu do Majskih poljana snijeg, neočišćeni putevi, srušeno stablo. I jedan volonter koji stanovnicima u kontejnerima svaki dan dovozi topli obrok. Ovoga puta, da bi do njih stigao, morao je sjeći drvo.

Do nekolicine sela u okolici Gline nije se moglo doći. Ostali su bez obroka, noćas i bez struje. Zbog toga ne radi ni grijanje u ionako hladnim kontejnerima.

Zbog snijega pune ruke posla u i petrinjskom kontejnerskom naselju. Prvo se čisti krov, prije nego što počne prokišnjavati. Ali, ispred svojih vrata nisu očistili baš svi, pa se susjedi ljute.

"Svim sam ovim susjedima i kod sebe očistio, sad idem po ručak. A sve bi ja u top, sad sam tu naizgrdio mnoge. Ne bi se nitko za to malo da napravi posla, žena i ja smo došli, uzeo sam lopatu, evo, sav sam mokar od bljuzge", kaže Josip.

Daleko su neočišćeni prilazi od jedinog problema života u nekoliko kvadrata lima. Zbog loše kvalitete života i hladnoće liječnici im sve češće trebaju. A liječnika je na Banovini sve manje.

"Funkcionira, ali jako loše. Nemate konstantno svojeg doktora, kako se mijenjaju, dolaze, stari, mladi, uvijek si kod nekog drugog. Nema ih dovoljno, čeka se i čeka se", kaže Nikola iz Petrinje.

Ostali su bez struje i grijanja. Kako je krenulo, još malo - i bez liječnika, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Kopčić.

Cijelu priču pogledajte u videu:

Snijeg okovao sela u Glini - 15 Snijeg okovao sela u Glini - 5 (Foto: Branka Bakšić Mitić)

Snijeg okovao sela u Glini - 15 Snijeg okovao sela u Glini - 8 (Foto: Branka Bakšić Mitić)

Snijeg okovao sela u Glini - 15 Snijeg okovao sela u Glini - 13 (Foto: Branka Bakšić Mitić)

Ceste blokirane zbog snijega, kamenih gromada, poplava...

Zimski uvjeti i vrijeme krivi su za brojne probleme u prometu u ponedjeljak. 

Nekoliko tona teške kamene gromade odronile su se u ponedjeljak oko 12:30 s visine oko 70 metra na cestu Omiš - Radmanove mlinice.

Na autocesti A3 Bregana - Lipovac pokraj graničnog prijelaza Bregana u smjeru Slovenije nastala je kolona teretnih vozila duga oko devet kilometara jer je u Sloveniji na snazi zabrana prolaska teretnih vozilima u smjeru Ljubljane.

Pročitajte i ovo Kolona teretnih vozila na graničnom prijelazu Bregana VOZAČI, OPREZ! Kaos na granici sa Slovenijom: Kolaps na autocesti A3, nastala kolona kamiona duga devet kilometara

Obilna je kiša u zagrebačkom Buzinu poplavila podvožnjak i izazvala probleme u prometu. Jedan je automobil zapeo u vodi te je stigla i policija.

Kaotično je i u Zagrebu na Sljemenskoj cesti, gdje automobili zapinju u snijegu i blokiraju promet.

Crveno upozorenje zbog orkanske bure

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je za ponedjeljak crveno upozorenje za riječku regiju, Kvarner i Kvarnerić te Velebitski kanal, zbog jake i olujne bure s orkanskim udarima, a u prekidu su trajektne i katamaranske linije.

Narančasto upozorenje je izdano za područje zapadne obale Istre zbog jake, mjestimice vrlo jake bure, te za područje Dalmacije zbog vrlo jake bure i istočnog vjetra u okretanju na jugo.

 

U prekidu trajektne i katamaranske linije

Zbog olujnog vjetra u prekidu su trajektne linije: Lopar-Valbiska, Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, Split- Vela Luka, Trogir - Drvenik Veli - Drvenik Mali, Vis-Split.

Također u prekidu su katamaranske linije: Vis-Split, Jelsa-Bol-Split, Korčula-Hvar-Split, Pula-Zadar, Zadar-Molat-Brgulje-Zapuntel-Ist, Zadar-Zaglav,  Vis-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Ubli-Korčula-Dubrovnik, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

Na širem petrinjskom području na snazi redovite mjere obrane od poplava

Na širem petrinjskom području na snazi su redovite mjere obrane od poplava, temeljem prognoze i stanja vodostaja s mjerodavnih vodomjera Hrvatskih voda od ponedjeljka ujutro.

Pročitajte i ovo Ivan Čačić, meteorolog Dnevnika Nove TV mala škola prognoze Jeste li znali da je za revolucionarno otkriće u proučavanju potresa zaslužan jedan Hrvat? Priču o ovom velikanu donosi Ivan Čačić

Što se tiče rijeke Kupe, na širem području grada Petrinje zasad nema opasnosti od veće ugroze poplavljivanja naseljenih dijelova grada i prigradskih dijelova.

Vodostaj rijeke Kupe na mjerodavnom vodomjeru Farkašić jutros u 8 sati iznosio je plus 845 cm. U odnosu na najviši zabilježeni vodostaj u subotu, 21. siječnja, opao je za 85 centimetara.

Procjena je da bi tijekom današnjeg dana do ponoći vodostaj rijeke Kupe u Farkašiću trebao opasti ispod razine plus 800 cm, a od sutra i do srijede, 25. siječnja, uslijed novih oborina očekuje se stagnacija vodostaja na petrinjskom području.

Prema prognozi oborina u idućih pet dana temeljem raspoloživih hidrometeoroloških prognoza, u iduća dva dana u nizinama unutrašnjosti očekuje se oblačno uz kišu, u gorju sa snijegom. Zatim se od srijede, 25. siječnja, očekuje razvedravanje i prestanak oborina.

Uglavnom, ove nove oborine koje se očekuju danas i sutra neće dovesti do novog značajnijeg porasta vodostaja, osobito se to odnosi na rijeku Kupu i njezine pritoke, doznaje se iz Hrvatskih voda.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene