Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DEVETI DAN POTRAGE

Matejev otac o istrazi i odlasku iz Beograda: "Gdje da idem? Puno se piše, ima puno laži!" Potraga se spušta niz Dunav do Pančeva

Aktualno Galerija Davor Božinović, Matej Periš Davor Božinović, Matej Periš Foto: DNEVNIK.hr / PIXELL Nenad Periš Nenad Periš Foto: DNEVNIK.hr +0 Snimke nadzornih kamera - 2 Galerija 1/3 >>
Novog konkretnog traga ili jasnije naznake, barem kada je riječ o službenim informacijama, što se dogodilo s Matejem Perišem, 27-godišnjim mladićem iz Splita, koji je nestao u noći s 30. na 31. prosinca 2021. godine u Beogradu, i dalje nema.

Novi dan donosi novu nadu da će potraga u Srbiji za nestalim 27-godišnjim Splićaninom Matejem Perišem uroditi plodom i da ishod neće biti najgori scenarij nakon što se za njim u Beogradu traga već više od tjedan dana, a o potrazi je obaviješten i Interpol.

Tijek događanja pratite iz minute u minutu: 

14:10 Kako neslužbeno doznaje HRT, potraga za Matejem i dalje se nastavlja, no u nešto manjem intenzitetu zbog loših vremenskih uvjeta. Fokus pretrage spušta se niz Dunav, do Pančeva.

13:24 Forenzičar Časlav Ristić analizirao je potragu za Matejem i njegov nestanak. Otkrio je zašto istražitelji tragove traže na određenim mjestima, ali i je li moguće da ne pronađu - baš ništa. >> Opširnije.

11:42  Matejev otac Nenad Periš dao je intervju za TV Prvu i otkrio neke detalje iz istrage. Na pitanje ostaje li u Beogradu, kazao je: "A gdje da idem? Ja sam siguran da će MUP Srbije učiniti sve da do Mateja dođemo, svi zajedno. Hvala svim ljudima, koji ga traže i tijekom praznika. Božić je, treba se nadati", rekao je.

"Nemam ništa novo, situacija je takva da mi je bilo rečeno na Badnji dan u Ministarstvu unutrašnjih poslova da će se potraga nastaviti i uvjerio sam se jučer da je tako bilo. Hvala svakom policajcu posebno i svima koji sudjeluju u potrazi", dodao je.

"Pretraga ide svojim putem, nažalost nemamo novih informacija, pita me policija neke stvari tako da vidim da se otklanja puno dilema. Ja sam laik, ali vidim da se radi, informacija ima mnogo", rekao je.

"Ja sam roditelj. Sve ono što ja mislim, vjerujte mi, promišljam sa sto strana različitih. Ono što znam da je istina, znajući mog sina, po onome što sam vidio, negdje je htio ići. Kada je izašao iz kafića nije trčao, kako vidim, a da ne zna gdje trči. Pazio je gdje ide, uz rub ceste, pa je rukom napravio pokret da zaustavi taksi. Išao je na vrata na koja se ulazi pa se vratio i pitao taksista pa onda nastavio. Šteta je što taj taksi nije bio slobodan", rekao je Nenad Periš.

Govorio je i o prijateljima s kojima je Matej došao u Beograd. "Oni su utučeni, izgubili su ili privremeno, daj Bože da je privremeno, svog prijatelja od prvog razreda osnovne škole. Sve što se piše, ima puno laži, ovoga, onoga... Svaki dan se čujemo, dobili su koronu i razboljeli se. Teško je. Kao da su izgubili brata", rekao je.

8:55 Srpsko Ministarstvo unutarnjih poslova odgovorilo je premijeru Andreju Plenkoviću koji je kazao da ''nije bitno što Vulin kaže''.

''Povodom izraza žalјenja hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova zbog 'deplasirane i neprimerene reakcije MUP-a Srbije' na izjavu Plenkovića, MUP Republike Srbije priopćuje da smo veoma zadovolјni što je javnost u Hrvatskoj prepoznala rad i posvećenost pripadnika MUP-a na rasvjetljavanju slučaja nestanka M.P. Upravo nas je zato i iznenadila neprimjerena i ničim izazvana reakcija gospodina Plenkovića.

Nepotrebno i podcjenjivačko spominjanje ministra unutarnjih poslova Aleksandra Vulina u izjavi gospodina Plenkovića sigurno nije pomoglo istrazi niti je donijelo bilo što dobro. Svi pripadnici MUP-a, od ministra do operativaca u Policijskoj upravi za grad Beograd, daju sve od sebe da se nestanak riješi i zato zaista nema ni razloga ni opravdanja za uvođenje osobnih animoziteta i političkih sukoba u slučaj nestanka.

Nadamo se da je ovim polemika završena, a MUP neće prestati tragati za istinom, ma koliko napora bilo potrebno'', poručili su MVEP-u i Plenkoviću.

Nastavak je ovo prepucavanja koja traju već nekoliko dana. Premijer Plenković u četvrtak je kratko komentirao slučaj rekavši da je u svakodnevnoj komunikaciji s ministarstvima, a da ona komuniciraju sa srpskim tijelima. "Ovog trenutka ne mogu komentirati tuđe izjave. Nije bitno što je rekao Vulin. Meni je važno da doznamo što se dogodilo", kazao je.

Oštar odgovor stigao je iz sprskog MUP-a iz kojega su ga optužili da ne poštuje njihov rad. Na to je reagirao hrvatski MUP priopćenjem u kojem su kolegama iz Srbije poručili da je reakcija deplasirana i neprimjerena, a njihove su teze kontraproduktivne i neutemeljene.

Istražitelji slažu informacije

Istražitelji nastoje posložiti slagalicu od zasad im dostupnih informacija oko toga što se događalo prije i nekoliko sati nakon što je Matej Periš izišao iz noćnog kluba "Gotik" u Beton hali, jednom od središta beogradskog noćnog života, gdje je bio s prijateljima u noći između 30. i 31. prosinca 2021. 

Potraga je u petak iza 16:30 privremeno prekinuta i njezin se nastavak očekuje u subotu u jutarnjim satima ako to dopuste vremenske prilike jer najavljeno je pogoršanje - još kiše, a sada i snijeg, a sve to bi moglo dodatno poremetiti planove za nastavak potrage s obzirom na rast vodostaja Save i Dunava.

Osam dana neizvjesnosti...

''Ni osmi dan nije bilo nikakvih novih informacija. Policija je pretraživala dio ušća Save u Dunav. Moglo se ponovno vidjeti brodove riječne policije i žandarmerije, no jasno je vidljivo da se potraga obavlja slabijim intenzitetom'', kazao je reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić, koji već danima u Beogradu prati potragu za Matejem.

''Svi se ovdje nadaju da će potraga biti na bilo koji način okončana. Dobio sam potvrdu iz srpskog MUP-a da je veliki broj policajaca u petak bio raspoređen prema Pančevu i Smederevu. Također razgovarao sam s lokalnim ribarima i oni su svi dobili Matejevu sliku i naputak da obrate pozornost ako bilo što sumnjivo zateknu na rijeci i da sve odmah prijave policiji'', kazao je Mikić.



U medijima u Hrvatskoj i Srbiji vrti se već danima niz nagađanja, pretpostavki i špekulacija, tim više jer službenih informacija je malo. No, srpska policija, za koju je Matejev otac Nenad Periš višekratno istaknuo da potragu vodi temeljito, profesionalno i stručno, a koja ima određena saznanja o nestanku mladića, od početka informacije želi dijeliti samo s ocem, odnosno obitelji Periš.

On je, pak uvjeren da će se iz Beograda vratiti sa svojim sinom, i to ''sto posto: ''Zato sam tu, ne odlazim odavde bez njega''.

Podršku mu pružaju i iz hrvatskog veleposlanstva u Beogradu, čiji je čelni čovjek Hido Biščević u razgovoru za Dnevnik Nove TV potvrdio da je Matejev otac bio u hrvatskom veleposlanstvu: ''Bio je to dirljiv, dug i težak razgovor, teško je uopće pretpostaviti kako se on osjeća. Razmijenili smo kontakte i poruke i u kontaktu smo, i ja osobno i Veleposlanstvo učinit ćemo sve da mu pomognemo''. 

Pročitajte i ovo Nenad Periš OSMI DAN NEIZVJESNOSTI Matejev otac je uvjeren da će se iz Beograda vratiti sa svojim sinom: ''Sto posto, zato sam tu, ne odlazim odavde bez njega''
Pročitajte i ovo Igor Jurić optimist je, ali... Najgora je neizvjesnost: "Ovo je zabrinjavajući slučaj. Obitelj bi se trebala pripremiti na najgori scenarij"

Sve o tome kako je tekla potraga u petak možete pogledati OVDJE.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene