Obavijesti Pretražite Navigacija
velika akcija

Oglasili se MUP i USKOK o uhićenjima diljem Hrvatske: Oštetili Inu za više stotina milijuna kuna, sve otkriveno kad je ogroman iznos sjeo na račun umirovljeniku

Pretres kuće Gorana Husića
Pretres kuće Gorana Husića Slavko Midzor
1/6 >> Pogledaji ovu galeriju Ilustracija Ilustracija Foto: Borna Filic INA INA Foto: Zeljko Hladika Pretres kuće Damira Škugora Pretres kuće Damira Škugora Foto: Jurica Galoic Pretres kuće Damira Škugora Pretres kuće Damira Škugora Foto: Jurica Galoic +1 Pretres kuće Gorana Husića Galerija
Policija je po nalogu USKOK-a u subotu ujutro počela akciju uhićenja i pretraga u Zagrebu te na osječkom, splitskom i šibenskom području, neslužbeno zbog zlouporabe i pranja novca na štetu Ine u trgovini plinom. Dnevnik Nove TV neslužbeno doznaje da šteta iznosi više stotina milijuna kuna.

Više osoba je uhićeno tijekom jutra na području Zagreba te na osječkom, splitskom i šibenskom području, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP).

PNUSKOK je krenuo u kriminalističko istraživanje "zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju, sve u sastavu zločinačkog udruženja, te kaznenih djela pranja novca".

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenih osoba bit će podnijeta kaznena prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, a osumnjičenici će biti predani pritvorskom nadzorniku, zaključuju iz MUP-a.

Oštetili INU za više stotina milijuna kuna

Neslužbeno se doznaje da je riječ o kaznenim djelima zlouporabe i pranja novca na štetu Ine, odnosno o poslovima povezanima sa segmentom trgovine prirodnim plinom.

Dnevnik Nove TV doznaje da su među uhićenima direktor sektora prirodnog plina u Ini, Damir Škugor, kao i Josip Šurjak, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore. Prema informacijama Dnevnika Nove TV, šteta iznosi više stotina milijuna kuna.

Pretres kuće Gorana Husića Pretres kuće Damira Škugora (Foto: Jurica Galoic)

Jutarnji list piše da su među uhićenima još i Škugorov otac, vlasnici tvrtke OMS upravljanje, poduzetnik Goran Husić.

Pretres kuće Gorana Husića Pretres kuće Gorana Husića (Foto: Slavko Midzor)

Uz njih, dodaje Jutarnji list, na području Slavonije privedena je predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić. Riječ je otvrtki u čijem nadzornom odboru sjedi Škugor.

Kako neslužbeno doznaju 24 sata osoba koja donosi odluke unutar Ine sklopila je kupoprodajni ugovor s tvrtkom iz Hrvatske i prodala joj plin po cijeni daleko nižoj od tržišne.

Ta hrvatska tvrtka prodala je to po puno većoj cijeni stranoj tvrtki, a kao nagradu čovjeku iz Ine isplatila je 100 milijuna kuna. Od tog iznosa, neslužbeno doznaju 24 sata, 20 milijuna kuna je pokušao oprati kupnjom niza nekretnina.

Da umirovljenik na računu ima 100 milijuna kuna, primijetio je Ured za sprječavanje pranja novca, koji je alarmirao policiju i USKOK.

Kako su otkriveni

Iz Ministarstva financije su potvrdili da su aktivnu ulogu u otkrivanje ovog slučaja imale upravo njihove službe - Ured za sprječavanje pranja novca te Samostalni sektor za financijske istrage Porezne uprave.

"Ured za sprječavanje pranja novca je nakon operativne analize sumnjivih transakcija zaprimljenih sukladno Zakonu o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, utvrdio sumnju na pranje novca i povezana predikatna kaznena djela te dostavio slučaj na daljnje postupanje i procesuiranje Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Samostalni sektor za financijske istrage Središnjeg ureda Porezne uprave proveo je višemjesečno financijsko istraživanje u suradnji s PNUSKOK-om i Uredom za sprječavanje pranja novca Ministarstva financija te u koordinaciji s USKOK-om, slijedom čega je USKOK-u podnio kaznene prijave zbog počinjenja više kaznenih djela iz područja gospodarstva", objavilo je Ministarstvo financija.

Samostalni sektor za financijske istrage (SSFI) obavlja poslove analize i financijskog istraživanja prvenstveno u predmetima u kojima postoje ozbiljne naznake organiziranog
kriminaliteta, koruptivnih kaznenih djela i kaznenih djela subvencijskih prijevara na štetu sredstava Europske unije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna AFERA "DAJ PET" Uskok istražuje aferu dizanja ocjene Milanovićevom sinu

Iz Ine i HOK-a suzdržani

Iz Ine su, prema pisanju Hine, u subotu odgovorili da nisu u mogućnosti komentirati "policijske istrage koje su u tijeku". "U potpunosti surađujemo s istražiteljima kako bi se utvrdile sve činjenice vezane za ovaj slučaj”, navode u toj naftnoj kompaniji.

Pretres kuće Gorana Husića INA (Foto: Zeljko Hladika)

Hrvatska odvjetnička komora (HOK) priopćila je da je u subotu obavještena kako je predsjednik HOK-a uhićen, ali da slučaj još ne mogu komentirati te da nastavljaju s redovnim aktivnostima.

U priopćenju navode da su u subotu obaviješteni da je među uhićenima u akciji koju su proveli policija i Uskok i predsjednik HOK-a Josip Šurjak.

Dodaju da za sada nemaju dovoljno informacija da bi to mogli komentirati te ističu da će „nastaviti sa svojim redovnim aktivnostima, a javnost će naknadno biti obaviještena o daljnjim koracima”.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene