Obavijesti Video Pretražite Navigacija
INOVATIVNI KRADLJIVCI

Riječka policija uhitila pljačkaški trojac: Obijali bankomate "black box" metodom, domogli se 152 tisuće kuna

Bankomat
Bankomat Foto: DNEVNIK.hr
Trojica kradljivaca s riječkog područja uhićena su zbog krađa iz bankomata tzv. black box metodom čime su se domogli 152 tisuće kuna, izvijestila je u petak primorsko-goranska policija.

Voditelj službe organiziranog kriminaliteta primorsko-goranske policije Kristijan Zrinušić istaknuo je da je ovo prvi put da su osumnjičeni za "black box" napade na bankomate hrvatski državljani.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NEMA OZLIJEĐENIH Dvojica razbojnika opljačkala banku u naselju Bašanija kod Umaga, u tijeku velika potraga

Zrinušić je pojasnio da se "black box" metoda odnosi na otvaranje oplate bankomata bušenjem ili taljenjem kako bi se pristupilo unutrašnjosti. Tad se računalnom opremom spaja na sustav bankomata i posebno izrađenim softverom naređuje bankomatu isplata novčanica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Trgovine i benzinske postaje Uhićen trojac koji je haračio Zagrebom: Mladići osumnjičeni za čak 12 pljački

Naveo je da su na ovaj način u Hrvatskoj napadani bankomati do sad 46 puta u sedam serija te su počinitelji bili stranci, uglavnom iz istočne Europe. Uhićeni Riječani imaju tridesetak godina, terete se za 16 teških krađa i četiri kažnjiva djela iz domene kibernetičkog kriminaliteta. Predani su pritvorskom nadzorniku, rekao je Zrinušić.

Napadali su bankomate triju novčarskih ustanova u Mošćeničkoj Dragi, Rijeci, Hreljinu, Jadranovu, na području Krka te u Motovunu u Istri. Ukradenim novcem i oštećenjem bankomata nanijeli su materijalnu štetu od više stotina tisuća kuna. Neki bankomati napadani su više puta.

Pretragom njihovih stanova i automobila, uz novac i opremu za napade na bankomate, pronađeno je i nešto droge te nelegalno oružje pa se trojac sumnjiči i za nedozvoljeno držanje oružja i posjedovanje droge.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene