Ubijeno je devet osoba, od kojih sedmero učenika u pucnjavi u školi u Kazanu, glavnom gradu Republike Tatarstan, izvijestila je moskovska novinska agencija TASS. 19-godišnji napadač je uhićen.


U pucnjavi koja se dogodila u utorak ujutro u školi u glavnom gradu Republike Tatarstan ubijeno je devet osoba. Sedmero je učenika, a 16 je osoba ranjeno, prenosi RT.

''Izgubili smo sedmero djece, učenike osmog razreda. Četiri dječaka i tri djevojčice.Također smo izgubili učiteljicu i još jednu zaposlenicu", rekao je on u video obraćanju. U bolnici je 18 djece i tri odrasla'', kazao je predsjednik Rustam Minnikhanov te dodao kako je 19-godišnji napadač uhićen.

"Terorist je uhićen. On je 19-godišnjak koji je službeno registriran kao vlasnik oružja", kazao je. Po njegovim riječima, žrtve su pohađale osmi razred, što znači da su u dobi od 14 ili 15 godina.

Mjanmarska policija U eksploziji u Mjanmaru ubijeno petero ljudi, bomba poslana poštom

Pištolj, ilustracija Nova pucnjava u Teksasu, muškarac ubio najmanje troje ljudi. Već je bio u zatvoru zbog zlostavljanja djeteta

Prva izvješća o situaciji su kontradiktorna, navodi Reuters, jer su neke ruske agencije objavile da su dva tinejdžera bila umiješana u napad, a druge da je bio samo jedan. Kasnije je predsjednik Minnikhanov potvrdio kako je napadač ipak djelovao samostalno.

Na snimkama se vidi kako učenici i učitelji skaču kroz prozor. Kruži i navodna snimka unutrašnjosti devastirane škole nakon napada.

"Bila sam u razredu, najprije sam čula eksploziju, a zatim pucnjeve", rekla je za agenciju TASS jedna učiteljica. Zasad se ne zna što je motiv napada.

Videosnimka koja se dijeli na društvenim mrežama prikazuje vozila hitnih službi parkirana ispred škole i ljude koji trče prema zgradi.

Druge videosnimke prikazuju razbijene prozore i krhotine ispred škole. Vlasti Tatarstana, ruske republike čiji je glavni grad Kazanj, objavile su da je pojačana sigurnost u drugim školama u gradu.

Incident se dogodio nakon jedanaestodnevnog državnog praznika, kojim se obilježavao i Praznik rada i 76. godišnjica pobjede sovjetske Rusije od nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

Putin naredio izmjenu pravila o nošenju oružja

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u utorak da se nanovo analiziraju pravila koja dopuštaju nošenje oružja u Rusiji, nakon smrtonosne pucnjave u školi u gradu Kazanju.

"Predsjednik je naredio da se hitno razmotri novi okvir kada se radi o tipu dopuštenog oružja koje cirkulira među civilnim stanovništvom, uzimajući u obzir tip" koji je korišten u pucnjavi u Kazanju, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nakon napada u školi.

Dva djeteta viđena su kako skaču s trećeg kata zgrade kako bi pobjegli od pucnjave, pokazuje snimka koju je prenijela agencija RIA.

Pucnjave u školama rijetke su u Rusiji. Jedan od posljednjih takvih incidenata dogodio se na Krimu, poluotoku koji je Rusija anektirala od Ukrajine, gdje je 2018. student na sveučilištu ubio 19 ljudi i sebe.