Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Majka na ispitivanju

Detalji užasa u Puli: Dijete se loše osjećalo, a roditelji ga nisu vodili liječniku. Obitelj nije bila pod nadzorom centra za socijalnu skrb

Zbog sumnji u grube povrede djetetova prava, zanemarivanja i nebrige za njegovo zdravstveno stanje, čime su prouzročili njegovu smrt, istarska policija privela je u petak poslijepodne 45-godišnjakinju i 42-godišnjaka iz Pule, izvijestila je istarska policija.

Reporterka Lina Dollar javila se uživo iz Pule u Vijesti u 17 s detaljima ovog strašnog slučaja.

Pročitajte i ovo Marin Piletić Tuga u Slavonskom Brodu Ministar nakon smrti djeteta: "Nije bilo elemenata da se dijete žurno izdvoji. Inspekcija je poslana u Hrvatski zavod za socijalni rad" Alfie Steele Teški propusti u Britaniji Godinama upozoravali socijalnu službu i policiju na zlostavljanje, ali dječaku (9) nitko nije pomogao: Umro je u mukama

"Ono što za sada znamo je kako je policija prije dva dana dobila dojavu iz pulske Opće bolnice da je preminulo dijete", kazala je. Policija je utvrdila da je dijete umrlo zbog posljedica zanemarivanja te roditeljske nebrige o njegovu zdravlju.

"Dijete se posljednja tri mjeseca loše osjećalo, vidno je gubio na kilaži, no njegovi roditelji nisu ga odveli liječniku. Tek kad mu se zdravstveno stanje znatno pogoršalo, odveli su ga u pulsku opću bolnicu, no već je bilo kasno, i dva dana nakon dijete je umrlo", kazala je reporterka.

Roditelji su privedeni pritvorskom nadzorniku i čekaju ispitivanje u Županijskom državnom odvjetništvu. Majka je dovedena na ispitivanje 10-ak minuta prije 17 sati, a nakon nje ispitat će i oca. Kako neslužbeno saznaje Glas Istre, osumnjičeni roditelji, ne smatraju se krivima za smrt.

Obitelj nije ranije bila poznata sustavu socijalne skrbi, potvrdili su iz Ministarstva, izvijestila je Dollar.

Roditelj bili u sekti?

Kako piše Jutarnji list, roditelji dječaka su članovi jedne vjerske zajednice, a već im je navodno, prema pisanju lista, prije nekoliko godina preminulo dijete. No tad nije bilo riječ o kaznenom djelu već o nesretnom slučaju.

Ostalo troje malodobne djece preuzeo je Centar za socijalnu skrb. 

Hitna pomoć pozvana je u zadnji tren i dječaku nije bilo spasa. Ravnateljica pulske Opće bolnice Irena Hrstić Jutarnjem je potvrdila da je dijete reanimirano u kolima Hitne pomoći.

"Na tren se uspostavio puls, ali nažalost dijete ipak nismo uspjeli spasiti", kazala je Hrstić.

Gruba povreda prava djeteta

Policija je o svemu poslala priopćenje.

"Djelatnici Policijske postaje Pula proveli su kriminalističko istraživanje i utvrdili sumnju da su 45-godišnja hrvatska državljanka i 42-godišnji hrvatski državljanin počinili kazneno djelo povreda djetetovih prava", javila je u petak istarska policija.

Policija je 29. rujna zaprimila dojavu iz pulske bolnice da je u poslijepodnevnim satima preminulo dijete. Provedenim izvidima, policijski službenici utvrdili su kako su 45-godišnjakinja i 42-godišnjak grubo povrijedili djetetova prava zanemarivanjem i nebrigom oko njegovog zdravstvenog stanja, čime su prouzročili smrt djeteta.

Pišu kako se unazad tri mjeseca djetetu pogoršalo zdravstveno stanje, no osumnjičeni ga nisu odveli liječniku. Djetetu se zdravstveno stanje znatno pogoršalo 27. rujna, no osumnjičeni su tek 29. rujna zatražili hitnu medicinsku pomoć, kada je dijete prevezeno u pulsku bolnicu i gdje je, nažalost, preminulo.

Neslužbeno se doznaje kako je 15-godišnjak u posljednja tri mjeseca znatno oslabio, izgubio kilograme, no roditelji ga, neovisno o tome, nisu odveli k liječniku sve dok mu se stanje nije znatno pogoršalo. 

"Osumnjičeni su po dovršetku kriminalističkog istraživanja, danas u poslijepodnevnim satima, privedeni pritvorskom nadzorniku Policijske uprave istarske", stoji u priopćenju.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene